Op. Dr. Esra Çelik Şenel Pandemi döneminde estetik
HABERİ PAYLAŞ

Pandemi döneminde estetik

Corana virüs sebebiyle muayene ve ameliyatlara ara verdiğimizden beri, ilk defa yazı yazıyorum. İki ayım adaptasyonla geçti. Çocukları online derslere bağla, online bale, piyano dersi yapmalarına eşlik et. Derse girdi-girmedi, sıkıldı derken; "Uzaktan eğitim çok sıkıcı’’, "Sokağa çıkıp kedi sevmek istiyorum’’ cümlelerini her gün duyarken, enerjimi çocukları bu döneme alıştırmak için harcadım. Ardından kendimizi ve hastalarımızı nasıl koruyacağımızı düşünmeye başladık. Bunun için çeşitli yöntemler var. Ancak o kadar çok ve çeşitli ki, tam bir bilgi kirliliği söz konusu.

Haberin Devamı

Güvenilir sterilizasyon ekipleriyle görüşerek ortamın havası öncelikle cihazlarla temizlenmeli ve ardından hem havadaki damlacıkların hem de hastalarımızın oturduğu, kalktığı, dokunduğu her yerin her hasta çıkışında steril edilip bir sonraki hastaya hazırlık yapılmalıdır.

Pandemi döneminde estetik

UVC, sisleme yöntemleri, nanopartiküllerle sterilizasyon gibi birçok yöntem var. Ve bu yöntemlerin uzun vadede hepimize çeşitli zararları olabileceğini biliyoruz. Bu sebeple mümkün olan en zararsız yöntemlerin seçilmesi ve çılgınlar gibi sterilizayona saldırmamak gerektiğine inanıyorum. Korunmayacak mıyız? Elbette. Ama akılcı yöntemlerle! Tercih edeceğimiz cihazlar, ortamın havasını ortalama 5-10 dakikada yenileyebilecek kapasitede olmalı. Böylece olası bir kontaminasyon riski minimumda tutulur. Ev tipi cihazlarla kliniklerde hizmet vermek uygun olmaz.

  • Öncelikle gelen her hastaya Covid 19 pozitifmiş gibi davranacağız. Normalleşirken virüsü hortlatmanın anlamı yok.
  • Hasta randevularımızı en az 1-1,5 saat arayla vereceğiz ve giriş çıkışlarda iki hastayı karşılaştırmamaya gayret edeceğiz.
  • Hastalarımızın bekleme salonunda en az 2 metre arayla oturmalarını sağlayacağız.
  • Hastalarımız geldiğinde ateşlerini temassız olarak ölçeceğiz.
  • Yakınında corona virüs hastalığı geçiren kişiler varsa veya yurt dışından yeni geldiyse 15 günden önce kliniğimizi ziyaret etmemelerini rica edeceğiz.
  • Randevu verme aşamasında, online veya telefonla ön görüşmenin önemli kısmını tamamlayıp, yüz yüze görüşme aşamasının kısaltılmasını, işleme daha hızlı geçmeyi sağlayacağız.

Bu dönemde en çok yapılacak işlemler elbette ameliyatsız estetikler olacak. Dolgu, botox, laser, mezoterapiler, enjeksiyon ile lipolizler, dermamelan cosmelan gibi tek seanslık yöntemlerle leke tedavileri, ameliyatsız yanak inceltme ve mümkün olduğu kadar evde devam tedavileriyle hastanın sık çıkmasını gerektirmeyecek yöntemleri tercih edeceğiz.

Ameliyatlı yöntemlerde nasıl bir yaklaşım içerisinde olacağız?

Pandemi döneminde estetik

Elektif dediğimiz, yani acil girişim gerektirmeyen ameliyatları yapmamız için henüz resmi izin verilmedi. Bu süre, muhtemelen birkaç ay devam edecek. Bu sürenin bitiminde doğru hasta seçimi ve gerekli testlerin uygun zamanlarda yapılmasının ardından ameliyatlarımızı temiz (pandemi hastası kabul etmeyen), güvenilir hastanelerde yapmaya başlayacağız.

Haberin Devamı

Hangi hastalarımızın ameliyatlarını erteleyeceğiz?

  • 60 yaş üstü ve ek hastalıkları olanlar,
  • Yurt dışından yeni gelmiş veya çevresinde corona virüs enfeksiyonu geçirmiş olanlar,
  • Çok uzun saatler süren kombine ameliyat isteğiyle başvuranlar,
  • Ağız içi ameliyatlar bu dönemde büyük olasılıkla ertelenecek.

Pandemi döneminde estetik

Ayrıca halihazırda Covid-19 pozitif hastalar ve enfeksiyonu geçirdiği bilinen hastalarda elektif cerrahi işlemler 8 hafta ertelenmeli ve planlanan işlem öncesi RT-PCR testi ve seroloji testi yapılmalı.

Mümkün olan ameliyatlarımızı lokal anestezi ile yapacağız ve genel anesteziyi mümkün olduğu kadar tercih etmeyeceğiz. Bu dönemde bana göre en çok yapacağımız cerrahi işlemler; askı ile yüz germe, askılama, yağ enjeksiyonu ve küçük bölge liposuctionlardır. Karar verme, ameliyatın türüne ve hastanın durumuna göre kişiselleştirilmelidir.

Hastalarımızın güzelleştirilmesi için bu dönemde dikkat ve özenle, zaten çoğu hastamızın tercihi olan ameliyatsız veya minimal invaziv veya noninvaziv yöntemlerle, ufak dokunuşlarla çalışacağız. Bu olağanüstü süreçte hem hastalarımızı, hem de bizi koruyacak stratejilerin geliştirilmesi en büyük önceliğimiz olmalı. Ve ümit ediyoruz ki bu süreç çok fazla uzamaz.

Haberin Devamı

Bir an önce normal hayatımıza döneriz. Sevgiyle ve sağlıkla kalın!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder