Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Her yıl olduğu gibi bu 8 Mart’ta da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” nedeniyle bir günlüğüne de olsa kadınların haklarını teslim edeceğiz.

Peki sonra?

Uluslararası Çalışma Örgütü ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun dediği şu:

“Türkiye’de çalışan kadınlar, aynı işi yapan erkeklere göre yüzde 15.6 daha az ücret alıyor.”

Tek fark bu mu? Değil. Yönetici kadın sayımız hâlâ çok düşük. Kadın CEO ise çok az.

Metro Türkiye’nin ilk kadın CEO’su Sinem Türüng, onlardan biri. 20 yıldır çalıştığı şirketin 1 Ekim 2020’de CEO’su olan Türüng’le
iş hayatını ve pandeminin alışveriş kültürüne etkilerini  konuştuk. Dijital sohbette Türüng’e ilk olarak pandemide nelere talebin arttığını sorunca şunları söyledi:

Haberin Devamı

Neler revaçta?

“Tüketici alışkanlıkları ve beklentilerinde çok ciddi bir değişim oldu. Sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmak, sağlıklı beslenmek herkesin ajandasına girdi.

Bu dönemde yerellik çok önem kazandı. Nielsen’in araştırmasına göre pandemi döneminde yerel ürünlerin tercih edilme oranı yüzde 54’ten yüzde 76’ya çıktı. İnsanlar bir anda daha yerel, sağlıklı, organik ve daha bitkisel beslenme gibi eğilimler içerisine girdi. Biz senelerdir bu bağlamda yatırım yapan bir şirketiz.

Yerele olan talep daha arttı. 2020’de 170 coğrafi ürünümüzün satışı 400 milyona ulaştı. Bu çok ciddi bir rakam. 2017 ile karşılaştırdığınızda tam iki kat arttı diyebilirim.

Yeni trend bitkisel beslenme. Son üç ayda yüzde 72 gibi bir artış oldu vegan ürünlerde. Biz de bu yüzden vegan ürün gamımızı genişlettik.”

Organik ve yerel ürünlere talep artınca bunların tedarikinde sorun oldu mu?

“Olmadı. Çünkü bu yerel ve coğrafi işaretli ürünlerin büyük bir çoğunluğunu kooperatiflerden alıyoruz. Taşköprü Sarımsağı’mız kooperatif ürünü. Kapıdağ Mor Soğanı dünyada sadece üç yerde yetişir; Avustralya’da, Sicilya’da ve Türkiye’de Kapıdağ’da. Edremit bölgesinden coğrafi işaretli kadın kooperatifi ürünü bu. Kavacık Üzümü yine bizim bu sene raflarımıza getirdiğimiz kadın kooperatifi ürünü. Kooperatiflerin desteklenmesi bu yerel lezzetlerin korunması, bu güzel ürünlerin daha fazla insana ulaşması çok önemli.”

Haberin Devamı

Gıda enflasyonu

Gıda ürünlerini üreticiden direkt alıp, müşteriye satan Metro Türkiye’nin verilerine göre yıllık enflasyon nedir?

“Bizdeki fiyat artışlarıyla açıklanan gıda enflasyonu çok paraleldir. Aralarında en fazla 1-2 puan fark olur. Geçmişte enflasyonu öngörebilmek adına Merkez Bankası ile data paylaşımlarımız bile oldu. Çok çeşitli ürün gamımız olduğu için TÜİK’in açıkladığı sepetlerle çok paralel giden bir gıda enflasyonumuz var.”

Sohbetimiz sırasında çalışanlarını ve müşterilerini koronavirüsten korumak için şirket olarak aldıkları tedbirleri anlatan Türüng’e şunu sordum:

37 mağazanız, 4.500 çalışanınız var. 2020’de çalışanlar ve müşterileri koronavirüsten koruma adına aldığınız tedbirlerin şirkete mali yükü nedir?

“2020’de koronavirüs tedbirleri kapsamında yaptığımız toplam harcama 10 milyon lira.”

Pandemi alışverişte neleri değiştirdi

Metro Türkiye’nin ilk kadın CEO’su Sinem Türüng

Nişanlısı uzaya kaçacak!

Ece Seçkin, birkaç gün önce Bebek’te karşılaştığı magazincilere, nişanlısı pilot Çağrı Terlemez’le evleneceğini açıkladı. Şarkıcı, “Pandemi olmasaydı 2020’nin haziranında evlenecektik. Kısmetse düğünümüz eylül gibi olacak” dedi. Şarkıcı ertesi günse şu tweet’i attı:

Haberin Devamı

“Çağrı uzaya gitmek için ‘dear moon’ projesine başvurmuş. ‘Seni neden seçsinler ki, ayrıca testleri nasıl geçeceksin?’ dedim. ‘Pilotum, fizikçiyim ve altı yıldır her gün dırdırına katlanıyorum. Stres yönetimi testi bunun yanında nedir ki?’ dedi.”

Pandemi alışverişte neleri değiştirdi

O şimdi şarkıcı!

Saffet Emre Tonguç’u şimdiye kadar tarihçi, seyahat yazarı, profesyonel rehber, televizyon programcısı olarak biliyorduk. 22 kitap yazarı Tonguç’un yeni bir özelliği daha çıktı ortaya. Tonguç artık şarkıcı... Tonguç’un yazıp, bestelediği ve söylediği “Baharımda Gel” şarkısı tüm digital platformlarda satışta, Semiramis Pekkan, Leyla Alaton ve Siren Ertan’ın da oynadığı klibi de Youtube’da yayında.

Pandemi alışverişte neleri değiştirdi

Saffet Emre Tonguç’un klibinde Semiramis Pekkan (solda) ve Leyla Alaton rol aldı.

 

GÜNÜN SÖZÜ

“İnsan yaşamı boyunca bir kişiyi sever. Önceki ve sonrakiler; birer arayış, kaçış ya da aldanıştır.” (Goethe)