1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Pancar Alım Kampanyası
Pancar Alım Kampanyası

Pancar Alım Kampanyası

Kars Şeker Fabrikasında, 2015 - 2016 Dönem Pancar Alım Kampanyası düzenlenen törenle başladı.

A+A-

Fabrikanın bahçesinde gerçekleştirilen törene, Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Ak Parti Kars Milletvekili Adayları Ahmet Arslan, Selahattin Beyribey, CHP Kars Milletvekili Adayı Selami Yiğit, fabrika çalışanları, pancar üreticileri, daire müdürleri ve Karslılar katıldı.

Fabrika Müdürü Abdullah Necli’nin açılış konuşmasıyla başlayan törende, ürettikleri pancarı ilk önce fabrikaya getiren 5 çiftçiye çeşitli hediyeler verildi. Pancarını ilk sırada fabrikaya teslim eden üretici Necip Bozkurt’a hediyesini Vali Günay Özdemir takdim etti. Daha sonra da sırasıyla Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta Serdar Şaybak’a, Ak Parti Kars Milletvekili Adayı Ahmet Arslan, Muzaffer Keskin’e, AK Parti Kars Milletvekili Adayı Selahattin Beyribey, Abamüslüm Uluğ’a ve CHP Kars Milletvekili Adayı Selami Yiğit te Özgür Uluğ Erkaya’ya hediyeleri tektim etti.

Ardından da kesilen kurban eşliğinde kurdele kesimi yapıldı ve İl Müftüsü Mehmet Genç tarafından dua okundu. Okunan duanın arından fabrikaya traktörle getirilen ilk pancarın kantara tesellümü yapıldı.

ABDULLAH NECLİ:

Törende açılış konuşması yapan Kars Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Necli, Fabrikanın 2015/2016 dönemi 22. Pancar alımı Kampanyasının bugün itibariyle Merkez, Akyaka, Arpaçay ve Tuzluca bölgelerindeki kantarlara aynı anda taşındığını söyledi.

1993 yılında işletmeye açılan Kars Şeker Fabrikasının 21 yıl aralıksız üretim yapmasına karşın geçtiğimiz yıl yeterli miktarda pancar ekilmediği için fabrikanın çalıştırılmadığını hatırlatarak, fabrikamızın 50 bin ton olan pancar kotasına rağmen, üretilen 12 bin ton pancarın işlenmek üzere Erzurum Şeker Fabrikasına nakledildiğini kaydetti.

Bu durumun tüm çalışanlar ve Kars halkı üzerinde kırgınlık yaratmış olduğuna da dikkat çeken ve artık fabrikanın kapanmayacağı için “Bacamız tütecek, şekerimizin tadı kaçmayacak”  dedi. Necli konuşmasında: “2015 yılında da aynı duruma düşmemek için; İşçi, memur, taşeron firma elemanları ile tüm personelimiz, pancar üretimini, arttırmak için derhal çalışmalara başlanmıştır.

İşçi Sendikamız tarafından afişler asılmış, yerel medyada reklamlar yayınlanmıştır. Personelimiz aralarında para toplamak suretiyle, çiftçilerimize hümik asit uygulaması desteği verilmiş ve tarla kiralayarak pancar ekmişlerdir. İşçilerimizle birlikte Ermenistan sınırındaki meralara gidilerek Çadır Tırtılı mücadelesi yapılmıştır.

İlçelerde köylerde toplantılar yapılmış olup, pancar üretimi konusunda seminerler düzenlenmiştir. Akyaka Sulama Kooperatifi ve Arpaçay Sulama Birliği Başkanları da sulama fiyatı konusunda çiftçimize destek vermişlerdir.

Kars’ta pancar hasat makinesi yok denecek kadar azdı. İşçilik gideri çok yüksek olan pancar hasadına katkı sağlamak için, 10 adet pancar hasat makinesi alımı gerçekleştirilmiştir. Tarım ve Hayvancılığa destek olmak amacıyla; Çiftimize yüzde 30 oranında bedelsiz küspe verilmekte olup, ayrıca bedelli küspe için ilave kart dağıtılacaktır. Pancar nakliye firmasına Fabrikadan köylere çiftçi küspesinin TIR ile nakliyesi de komple TL. 425, gibi çok uygun fiyatla yaptırılacaktır.” diye konuştu.

Ancak, Fabrikamızın karlı olarak çalışması için en az 100 bin ton pancara ihtiyaç vardır. Bu konuda, Karslı vatandaşlarımızdan, sivil toplum kuruluşlarından ve il müdürlerimizden her zaman olduğu gibi yine ilgi ve desteklerini bekliyoruz.

Geçen sene 12 bin ton olan pancarımız bu sene 21 bin ton artarak 33 bin tona çıkmıştır. Ağrı Şeker Fabrikamızdan gönderilecek olan 12 bin ton pancar ile birlikte toplam 45 bin ton fireli pancar günlük 1.750 ton kapasiteyle işlenecektir.

Kampanya süresince; 6 bin ton Şeker, 1.600 ton Melas ve 13 bin ton küspe üretimi bekliyoruz. Fabrikamızın üretiminin ekonomiye katkısı 23 milyon lira, Pancar üretimindeki işçiliğin istihdama katkısının ise 20 milyon dolar olacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizin en ücra köşelerinde Şeker Fabrikalarının kurulmasına, Tarım Sanayi ve Hayvancılığın gelişmesinde emeği geçenlere en içten saygı ve minnetlerimizi sunarız.

Sayın Başbakanımızın Kars ilimizi ziyaretlerinde, sürekli olarak fabrikamızın sorunlarını dile getiren Sayın Valimize teşekkürlerimizi arz ederiz.   Ayrıca, milletvekillerimize, üst düzey görüşmeleri fabrikamız lehine neticelendiren Sayın Genel Müdürümüze, Fabrikamızın çalışması için talimat veren Sayın Başbakanımıza saygılarımızı ve şükranlarımızı arz ederiz.

Fabrikamızın daha nice yıllar aralıksız çalışması dileğiyle, Kampanyamızın kazasız-belasız geçmesini, Ülkemize, sanayimize, çalışanlarımıza,  üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını Cenab-ı Allah’dan dilerim.”dedi.

YAVER KOP:

Müdür Necli’nin ardından söz alan Şeker İş Kars Şube Başkanı Yaver Kop ta, yıllardır Kars Şeker Fabrikasın kapatılmasının gündemde olduğunu hatırlatarak, umutlarını hiç kaybetmenden çalıştıklarını söyledi.

Pancar ekimini artırmak için fabrika yönetimi ve işçi sendikalarıyla birlikte ekip olarak mücadeleye devam ettiklerini belirten Başkan Kop: “Çalışmalara başladık, afişler astık, yerel medyada reklamlar yayınladık. İlçelerde, köy meydanlarında toplantılar yaptık. Kars basınımızda bizleri bu çalışmalarımızda adım adım izleyerek bizlere destek oldular.

Toplantılarımızda öncü çiftçilerimizin sorunlarını dinledik. Neden pancar ekemediklerini sorduk. İklim şartları gereği dekara verimin düşük olduğunu yakıt, sulama ve hasat masraflarının da yüksek olduğunu, aileleri ile birlikte çalıştıkları halde para kazanmadıklarını, bazı ürünler gibi şeker pancarına da destek verilesi gerektiğini ifade ettiler.

Kars Şeker Fabrikası çalışanları olarak pancar yetiştirme konusunda seminerler düzenledik. Pancar veriminin yüksek olması için fabrika çalışanlarımız aralarında para toplamak suretiyle çiftçilerimizle Hümik Asit uygulaması desteği verdik. Arkadaşlarımız iel birlikte tarla kiralayarak pancar ektik. İşçilerimiz ile Ermenistan sınırındaki meralara gittik. Çatır Tırtılı mücadelesi yapmak suretiyle elimizden gelen her imkanla çiftçimize destek olduk.

Valimizi, Belediye Başkanımızı, Sivil Toplum Örgütlerimizi, İşadamlarımızı , Siyasetçilerimizi sık sık ziyaret ederek Karsımızın gözbebeği olan Şeker Fabrikamıza sahip çıkılması konusunda yardım istedik. Bu çalışmalarımızın sayesinde Allaha şükürler olsun ki onların da desteği ile Şeker Fabrikamızın çalışması ve kampanya yapması sağlandı.

Bundan sonraki hedefimiz ise Şeker Pancarı tonajını el birliği ile artırarak fabrikamızın çalışma sürekliliğini sağlamaktır.

Kampanyamızın hayırlı olmasını diler, Valimize ,Belediye Başkanımıza,Milletvekillerimize, Genel Müdürümüze, Şeker-İş Genel Başkanımıza ve temsilinden gurur duyduğum mesai arkadaşlarıma fabrikamızın çalışması için talimat veren başbakanımıza Kars Şeker Fabrikası çalışanları adına teşekkür eder saygılarımı sunarım.  “ dedi.

VALİ ÖZDEMİR:

Törende konuşan Vali Günay Özdemir de, geçtiğimiz yıl pancar üretimi yapılamadığı için fabrikanı çalışmaması nedeniyle son derece üzgün olduklarına vurgu yaparak bu yıl ise fabrikanın kapanmamasının yanı sıra çalışmaya devam etmesinin mutluluğunu hep birlikte yaşadıklarını söyledi.

Şeker Fabrikasının ilimizin tek kamu yatırımı olduğunu da belirten Vali Özdemir:  “Bugün Fabrikamızın tekrara üretime başlaması, geçmiş olumsuz tecrübelere göre çok daha anlamlı hale geldi. Çünkü geçmiş yıllarda Kars’ta Et Balık Kurumu ve Süt Fabrikasının özelleşmesiyle aslında çok kötü bir anı vardı. Bu nedenle Kars, ekonomik anlamda çok kötü bir duruma düşmüştü. Şeker Fabrikasının kapanmaması için gerçekten, bütün sivil toplum kuruluşlarımız, iş adamlarımız, birçok siyasetçimiz başta sayın milletvekillerimiz olmak üzere konuyu Sayın Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza defalarca anlattık. Sonunda köylülerimizin ve halkımızın bu işe sahip çıkmasıyla pancar üretimine yönelmesiyle de fabrikamız artık Kars’a inşallah bundan sonra sürekli bir şekilde hizmet verecek.  Çünkü Kars her yıl göç veren ve ekonomik anlamda da bu tür tesislere ihtiyacı olan bir ildir.  Eğer biz bu tür tesislere başta halkımız ve köylülerimiz olmak üzere bütün siyasetçilerimiz bütün kamuda çalışan yöneticilerimiz, hep birlikte sahip çıkarsak, bundan sonra Kars’ta ki bu tür işletmelerin çok daha artacağını çok daha gelişeceğini düşünüyorum. Fabrikasının üretime devam etmesiyle hayvancılığa da çok büyük bir kaynak sağlanacak. Çünkü burada hayvansal yem katkı maddelerinden aynı şekilde hayvancılığımızda faydalanacak onun için hayvancılık bölgesi olan Karsımız da fabrikanın devam etmesi ilimize ve hayvancılığa büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.