Anasayfa Haber MIT Kaymayı Engelleyen Ayakkabı Kaplaması Geliştirdi

MIT Kaymayı Engelleyen Ayakkabı Kaplaması Geliştirdi

MIT Ayakkabı Kaplama Tekniği

MIT, kaygan yüzeylerde kayıp düşme riskini oldukça düşürecek yeni bir ayakkabı kaplama tekniği ortaya koydu.

İnsanlar buzlu kış koşullarında her an kayıp düşme tehlikesi ile karşı karşıya. Bu düşüşler de genellikle çeşitli sakatlıklara yol açıyor. MIT ise geliştirdiği yeni bir ayakkabı kaplama tekniği ile kaygan yüzeylerde zemin tutuşunu artırmayı başarmış.

Kirigami adlı Japon kağıt kesme tekniğinden ilham alan kaplama, sürtünmeyi artırmak üzere tasarlanmış. Böylece buz ve diğer kaygan yüzeylerde daha güçlü bir kavrama elde edilebilecek. Laboratuvar testlerinde malzeme ile kaplanmış ayakkabıları giyen insanlar buzlu yüzeylerde yürürken kaplanmamış ayakkabılardan daha fazla sürtünme üretebilmiş. Bilim insanları, bu kaplamanın ayakkabılara dahil edilmesinin özellikle yaşlılarda buz ve diğer tehlikeli yüzeylerde sakatlıklara yol açabilecek düşüşleri önlemeye yardımcı olabileceğini ifade ediyor.

Kirigami’den ilham kaplama için plastik veya metal levhaya karmaşık sivri kalıplar kesip uygulamış. Ayakkabının tabanına yerleştirilen bu levhalar kullanıcı hareketsiz dururken düz olarak kalıyor. Yürüyüşün doğal hareketi başladığında ise sivri uçlar ortaya çıkıyor. Süreç boyunca çeşitli tasarımlar denendiği ve zeminle yarattıkları sürtünmelerin etkisinin ölçüldüğü bilgiler arasında.

Araştırmacılar, iç bükey eğri deseni ile en iyi sonuçların elde ettiğini vurguluyor. Kaplamalı ayakkabının normal ayakkabılardan yüzde 20 ila 35 daha fazla sürtünme ürettiğini tespit etmiş. Şimdi ise tasarımın ticarileştirilmesi için çalışıldığı paylaşılıyor.

İlginizi çekebilir: SpaceX, Starlink Uyduları İçin Yansımasız Kaplama Deneyecek