Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Karaçi

Karaçi, dünyada kalabalık şehirler denince ilk akla gelenlerden biridir. Nüfusu 30 milyona yaklaşan Pakistan’ın en kalabalık şehrinde sokaklarda
tam bir kargaşa hakim.
Motosikletlerin ve küçük açık arabaların nereden geleceğini bilmediğiniz için sokaklarda dolaşmak pek güvenli değil. Türkiye’nin yurtdışında yaptığı en büyük geminin suya indirilme töreni için geldik Karaçi’ye.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da gelecekti ancak son terör olayları ve toplantılar nedeniyle katılmadı törene.
Törene, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ve
STM Genel Müdürü Davut
Yılmaz katıldı.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin (STM) ana yükleniciliğinde Pakistan Deniz Kuvvetleri için inşa edilen ve Türk savunma sanayisinin tek seferde en
büyük askeri gemi ihracatı
olan ikmal gemisi, bir çok
ilkleri de barındırıyor.
Çinlilerle rekabet

Pakistan’ın yüzen  üssü Türkiye’den


Dizaynı tamamen Türkiye’ye ait olan gemi ihalesi için Çin
ile büyük rekabet yaşanmış.
3 yılda tamamlanan gemi
4 ay da erken bitmiş.
Pakistan’ın en büyük gemisi olma özelliğini de taşıyan geminin projesinde 20 Türk firmanın görev aldığı belirtiliyor. 120 milyon dolarlık projede Pakistanlı işçiler çalışmış. Bu da onlar açısından projenin daha ucuza mal
olmasını sağlamış.
Mühendislik hizmeti ise başta 1 mühendisle başlamış daha sonra 3’e çıkmış. Başta tek mühendisle çalışılması Pakistanlıları şaşırtmış.
Tören alanında konuştuğum Halil Bas, tek mühendis olduğu dönemde Çinlilerin aynı işi 30 mühendisle çalıştığını söyleyen Pakistanlılara “Bir Türk dünyaya bedel” dediğini aktarıyor. Tabii tercüme etmek zor olunca da Pakistanlılar tam olarak anlayamamış. Ama sorunları çözdükçe de ne demek istediğini Pakistanlıların anladığını dile getiriyor.
155 metrelik gemi
İkmal gemisinde iki helikopter alanı da mevcut. Savunma ve hücum silahlarının da olduğu gemi kendini koruması bakımından da tam bir yüzen üs olarak niteleniyor. 15 bin 600 tonluk gemi, yaklaşık 155 metre boyunda.
Gemi suya inerken Pakistanlı işçilerin oynamaları da günün en güzel karelerinden biriydi.
Geminin yapımından memnun olan Pakistanlılar, Fransızların yaptığı denizaltının modernizasyonunu da Türkiye’ye vermiş. Fransızlar çok baskı yapmış ancak Pakistanlılar geri adım atmayarak yıllara dayanan dostluktan ve güvenden yana adım atmış. Denizaltı modernizasyonu 300 milyon
dolarlık bir proje.
Pakistan ayrıca Milgem Korvet ve Atak helikopterlerini de inceliyor. Bunlarla ilgili de adımlar atılabileceği belirtiliyor. Pakistan’ın Türkiye’ye vereceği projenin 1 milyar doları bulacağı ifade ediliyor.
Pakistan’ı ATAK alımından vazgeçirmek için Çin’in 3 tane ücretsiz helikopter göndereceği dile getiriliyor.
Türkiye de Pakistan’dan
eğitim uçağı almayı planlıyor.
2 kişilik olacak uçakların manevra kabiliyetinin yüksek olduğu dile getiriliyor. Bu uçakların Türkiye’de monte edilmesi planlanıyor.
Pakistan gezisinden dönüşü Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ile birlikte özel uçakla yapıyoruz. Demir, Türkiye’nin yaptığı savunma sanayi ürünlerine talebin günden güne arttığını dile getirdi.
Demir SSM’nin ihracatının geçen yıla göre yüzde 15 dolayında arttığını kaydetti.
200 milyonluk proje

Pakistan’ın yüzen  üssü Türkiye’den


Romanya’da İngilizlerin yaptığı 9 geminin modernizasyonu da Türkiye’ye verilmek üzereymiş. Böylece Avrupa’ya da teknolojimizi götürmeye başlıyoruz. Bu proje de yaklaşık 200 milyon dolar.
Liman şehri olan Karaçi ekonomi ve sanayi şehri. Türkiye’nin İstanbul’u olarak nitelenen şehirde trafik ise büyük sorun.
Büyük otellerin çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınıyor.
Yüksek duvarlarla kapatılan otellerin çevresi ve içerisinde ağır silahlarla dolaşan güvenlik birimleri dikkati çekiyor. Güvenlik sorunu yaşayan şehirde yabancıların yalnız dolaşmamasına yönelik de uyarılar yapılıyor.
Şehirde gezerken en dikkat çekenlerden biri de minibüslerin ve kamyonların süslenmesi. Bütün pencerelerin açık olduğu renkli araçların üstüne oturan ve sarkanlar da Pakistan klasiği olarak dile getiriliyor.
2 bin Türk yaşıyor
Ayrıca sadece Pakistan’da
görebileceğiniz tüplü küçük
dolmuşlar da üst üste oturanlarla dikkati çekiyor.
Trafik soldan aktığı ve direksiyonun sağda olduğu şehirde anadil olarak da İngilizce kullanılıyor. Pakistan’da ikematgâh gösteren 2 bin Türk olduğu belirtiliyor. Karaçi’de yaşayan Türkler, Pakistan’da FETÖ ile ilişkili 26 okul olduğunu dile getiriyor.
Türkiye bu okulların kapatılmasını isterken, Pakistan yönetiminin okulların nasıl kapatılacağına yönelik formüller aradığı belirtiliyor.