AYŞİN SEÇİL GEZER

Edirne’nin tarımsal faaliyetler açısından önemli bir yer olduğunu dile getiren Özkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sezon buğday hasadı bakımından verimli geçti ama Tarım Bakanlığı yetkilileri ithalat açıklamaları ile çiftçiyi üzmüştür. İktidar partisinin tarım politikalarını yürüten Tarım Bakanlığı yetkilileri ithalat silahı ile çiftçiyi vuracaklar. Ne yapsın çiftçi? Üretmesin mi? Üretim yapan insanlara bu zulüm nedir? 2016 yılında ekilebilir arazilerin yüzde 12’sinin ekilmediğini Tarım Bakanlığı yetkilileri bas bas bağırıyor. Peki, yetkililer bunun sebeplerini hiç düşünmüyorlar mı? Bugün çiftçi borçlanmış, arazisini ekemez duruma gelmiş. Bunu sorumlusu kim? Tarım Bakanlığı yetkilileri ne yapar? Biz merak ediyoruz. Bir de yetmezmiş gibi ithalat silahı ile çiftçiyi vurup öldürmek mi istiyorsunuz? Bizim bölgemizde arazilerimiz verimli. İnsanlarımız hala topraklarını terk etmedi. Türkiye’de şehir merkezlerinde ve ilçe merkezlerinde yaşayan nüfus yüzde 92. Edirne’de bu yüzde 75’lerde. Edirne’de belki de yüzde 50’si toprağını terk etmemiş, direniyor. Türk gıda güvenliği tehlikede. Edirne’de ciddi rakamlarda ayçiçeği, çeltik, buğday üretiliyor. İnsanlar bunları üretmeyi bıraksa hububat fiyatları nerelere dayanır? Bir de çok enteresan bir durum söz konusu. Hububat fiyatlarındaki artış çiftçiye mal ediliyor. Bunu da anlamış değiliz. Böyle bir mantık olabilir mi? TMO yetkilileri dünya çiftçilerinin üretim yaptığı şartları, imkânları, kullandığı mazotu, gübreyi, enerjiyi bir hesaplasın. Bir fiyat çıkarıp, hesaplama yapsın. Nasıl hesaplama yapıyorlar anlamış değiliz. Sanki bu işin sebebi üreticiymiş gibi fatura sürekli bizim çiftçimize kesiliyor.”

MHP HER ZAMAN ÜRETİCİDEN YANADIR

MHP’nin her zaman üretimden yana olduğunun altını çizen Özkan “Çünkü üretmezsek ayakta duramayız, gıda güvenliğimiz tehlikeye girer. Geçen yıl yüzde 12 olan ekilmeyen arazi bu yıl yüzde 15’lere, yüzde 20’lere varacak. İnsanlar para kazanamıyor. İnsan para kazanamadığı işi yapar mı? Yapmaz. Bölgemiz de buğday hasadı başladı. İthalat silahı ile tehdit edildi, şimdi sıra ayçiçeğine geldi. Daha sonra çeltik. Bu ithalat silahı bize doğrultulmuş duruyor. MHP her zaman üreticiden yanadır. Üretimin desteklenmesi gerekiyor. Şu anda ayçiçeği fiyatları normal seyrinde. Daha fiyat açıklanmadı. Fiyatın açıklanması gerekiyor. Yetkililer insanları arazilerini satmak, üretimi terk etmek zorunda bırakmasınlar. Biliyorsunuz Edirne’mizde 400 bin dönümün üzerinde arazi kim olduğu belirsiz firmalar ve şirketler tarafından alındı. Bu böyle devam ederse Edirne’de topraklarımızın kimin eline geçtiği bilinmeyen bir yapıyla karşı karşıya kalınacak. Bunun içinde üretimi destekleyip, çiftçimizin yanında durmamız lazım.” dedi.

ÇİFTÇİMİZİ İTHALAT SİLAHIYLA VURMAYIN

İyi fiyatların açıklanması gerektiğine vurgu yapan Hakan Özkan sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Gerekirse TMO’nun fiyatlara müdahale etmesi lazım. Çiftçimizin girdilerini düşürmesi lazım. Mazotu 5 TL’ den çiftçiye vermenin mantığı nedir? İnsanlar üretmesin mi? Herkes tarlalarını satsın mı? Çiftçimizin bir an önce bu çıkmazdan kurtulması lazım. Bankaların kucağına itilen çiftçilerimizin sorunlarının çözülmesi lazım. Gazetelere yansıyan bir haber okudum. Takibe düşmüş borçlara yapılandırmalar, kolaylıklar diyorlar. Takibe düşmeden çözsene çiftçinin sorununu. İlla ki takibe mi düşmesi lazım. Bunlar çok yanlış politikalar. Bunların bir an evvel düzeltilmesi, desteklerin artması gerekiyor. Desteklerin de direkt olarak üreticiye verilmeli. Buğdayda destek yıllardır aynı. Önümüzdeki yıllarda gıda güvenliğimizin daha ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalmaması için bu sorunların önüne geçilmeli. Çiftçimizi ithalat silahıyla vurmayın, yeter.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ