22 Haziran 2017 09:21

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay’ın yurt dışı yasağı kalktı

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi davasında yargılanan yazar Aslı Erdoğan ve Dilci Necmiye Alpay'ın yurt dışı yasağı kaldırıldı.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi'nin yazar ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 2'si tutuklu 9 sanığın, "Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" ve "Terör örgütüne üye olmak" iddiasından yargılandığı davada yazar Aslı Erdoğan ve Dilci Necmiye Alpay hakkındaki yurt dışı yasağı kaldırıldı.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Kemal Sancılı ve İnan Kızılkaya ile tutuksuz sanıklar Dilci Necmiye Alpay, yazar Aslı Erdoğan ve Eren Keskin ile avukatları katıldı.

Duruşmaya sanıklarını savunmaları ile başladı. Özgür Gündem Gazetesi imtiyaz sahibi Kemal Sancılı, "Bu aşamada bir diyeceğim yoktur. Mahkemece tahliyeme karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

‘GAZETECİLİK MEŞRU BİR MESLEK’

Gazetenin Yazı işleri Müdürü İnan Kızılaya, "Ben gazeteciyim. Gazetecilik mesleğinin eğitimi aldım. Hocalarımızın söylediği ilk şey şu idi: Soru sorun. Ben de soru sordum. Bu bir kuraldır. Basın ve habercilik ilkelerinden 5N1K kuralı vardır. O tarihte hangi haberleri yaptıysam bugünde altına imzamı atıyorum" diye konuştu. "Sedat Peker aydınların kanını içeriğini söyledi onun elinde kelepçe yok" sözü üzerine mahkeme başkanı ‘konu dışına çıkmayın’ diyerek Kızılkaya'nın sözünü kesti. Kızılkaya daha sonra savunmasına şöyle devam etti: "Bu siyasal bir yargılanmadır. Gazeteciler, bu işin uzmanları gazetecilik açısında haberleri incelesin. Haber içeriğinde bir suç varsa ben kabul ediyorum. Ülkede 7 Haziran seçimlerinden sonra bir değişiklik oldu. Kürt meselesinde güvenlik konsepti devreye girdi. 2015 yılından sonra basın üzerinde baskılar giderek arttı. Eğer Türkiye'de darbelerle savaşmak isteniyorsa bunun yolu sivil demokratik açık toplumdur. Bunun da teminatlarından biri de gazetecilerin özgür olmasıdır. Türkiye gazeteciler için bir açıkhava hapishanesine dönüşmüştür. Gazetecilik açık ve meşru bir meslek. Suç işlemedim.Tahliyemi talep ediyorum. Bütün gazetecilere özgürlük."

Daha sonra Dilci Necmiye Alpay'ın savunmasına geçildi. Alpay, "Bu dava 15 Temmuz 2016'dan sonra bizim aleyhimize açılan bir davadır. Ben gazetenin danışma kurulu üyesiyim.Yıllardır suç sayılmamış bir durum darbe teşebbüsünden sonra suç sayıldı ve inanılmaz cezalar istendi. Buna dikkat çekmek isterim" dedi.

Yazar Aslı Erdoğan, "Ben tutuklandıktan sonra yazılarım Fransızca olarak kitaplaştırıldı. Bu yazılarımı delil olarak sunmak istiyorum. Bu kitabım biri ödül aldı. Yurt dışı yasaklı olduğum için ödüllerini almaya gidemedim. Yurt dışı yasağımın kaldırılmasını talep ediyorum" diye konuştu.

Avukat Eren Keskin, "Ben avukatım ve insan hakları savunucusuyum. Ben düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında gazetenin genel yayın yönetmenliğini yürüttüm. Hakkımda hem yurtdışı yayın yasağı hem de imza atma şeklinde adli kontrol uygulanmaktadır. Her duruşmaya katılıyorum. Avukat olmamdan ötürü mesleğimi icra edemiyorum. İmza yükümlülüğümün kaldırılmasını talep ediyorum" dedi.

EREN KESKİN İÇİN ADLİ KONTROL DE KALDIRILDI

Sanıkların avukatları, tutuklu sanıkların tahliyesini, Necmiye Alpay ve Aslı Erdoğan'ın yurt dışı yasağının kaldırılmasını ve Eren Keskin 'in her pazartesi attığı imzanın kaldırılmasını talep etti.   

Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutuklunun devamına ve Alpay ve Erdoğan’ın yurt dışı yasağının kaldırılmasına karar verdi. Ayrıca Eren Keskin hakkındaki adli kontrol uygulamasını da kaldırdı.

Duruşma  31.10.2017 saat 10.00’a ertelendi.  

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, yazar Aslı Erdoğan ve dilci Necmiye Alpay'ın da aralarında bulunduğu sanık için "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü propagandası yapmak suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 6.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor. 

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Altan: Adliye sarayları hukuk mezbahasına dönmüştür

SONRAKİ HABER

Avukatlardan adalet nöbetine destek 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa