Özgür Gündem davaları: Nesin hakkında yakalama kararı

Özgür Gündem’in ‘Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği Kampanyası’na katıldıkları gerekçesiyle yargılanan ve 10 gün tutuklu kalan Önderoğlu, Korur-Fincancı ve Nesin'in duruşmadı bugün görüldü.

Özgür Gündem’in ‘Nöbetçi Eş Genel Yayın Yönetmenliği Kampanyası’na katıldıkları için terör örgütü propagandası” iddiasıyla yargılanan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve BİA Medya Gözlem Raporları raportörü Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmada Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş ve DİSK Basın-İş Sendikası üyeleri, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, Fransa İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya ve Fransa temsilcileri, TİHV ve İnsan Hakları Derneği üyeleri, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) temsilcileri, Uluslar arası tıp örgütleri ve akademisyenler de duruşma salonunda hazır bulundu. 

Duruşmada Önderoğlu ile Korur-Fincancı hazır bulundu. Ara karar veren mahkeme Ahmet Nesin’in savunmasının alınması için yakalama kararı çıkarılmasına, savunmasının alınmasına müteakip Nesin’in serbest bırakılmasına hükmetti.

Davaya 8 Haziran 2017’de saat 11.45’te devam edilecek.

Ahmet Nesin, Erol Önderoğlu ve Şebnem Korur Fincancı, haklarında açılan dava sonrası tutuklanmış ve 10 gün tutuklu kalmıştı.

Cumhuriyet’ten Canan Coşkun’un haberine göre, duruşmanın ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde yapılan açıklamada Prof. Dr. Fincancı'nın doğum günü olduğu belirtildi. Fincancı, Nevroz'un yeniden doğuş anlamına geldiğini belirterek, “Biz adaletin yeniden doğuşunu kurabileceğimiz bir gelecek umuduyla her beraber burada dayanışma içinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Her gün hakkımız için, insanlık için adliyelerdeyiz. Adliyelerde olmaya da devam edeceğiz ta ki o nevrozları yeniden umut ışığı ve ateşiyle yakana kadar” dedi. Ardından söz alan Erol Önderoğlu ise, duruşmanın kısa sürdüğünü anımsatarak, “Bugün Türkiye'de onlarca gazeteci, insan hakları savunucusu, yazar, çevirmen muhabir arkadaşımız 5 dakikalık bir adalet duruşmasından yoksun olarak aylarını cezaevlerinden tamamladılar. Sanıklar olarak şanslıyız. Kendimizi her söz verildiğinde savunma imkanımız var. Fakat Türkiye'de ne yazık ki Anayasa Mahkemesi'ne (AYM)kadar gitmiş fakat sesini, soluğunu duyuramamış onlarca gazeteci var. Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Nazlı Ilıcak, Murat Sabuncu, Musa Kart, Şahin Alpay, Murat Aksoy, Atilla Taş, Deniz Yücel Silivri Cezaevi'nde günlerini, haftalarını, aylarını doldurdular. Anayasa Mahkemesi cübbe astıysa bu ülkede tek çağrımız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nedir. Biz AİHM'den Türkiye'deki bu zulme, keyfiyete son vermesi için bir an önce dosyaları öne almaya ve bu keyfi tutukluluğa son vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Kategoriler

Güncel Türkiye Basın



Yazar Hakkında