1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Özdemir: Alman hükümeti Türkleri korumalı

18 Eylül 2017

Yeşiller Partisi'nin liste başı adayı Cem Özdemir, Alman hükümetinin Almanya'daki Türklerin korunması konusunda açık bir mesaj vermesi gerektiğini söyledi.

https://p.dw.com/p/2kBxz
Yeşiller'in liste başı adayı Cem Özdemir
Yeşiller'in liste başı adayı Cem Özdemir Fotoğraf: DW/R. Oberhammer

Yeşiller Partisi Eş Başkanı ve partinin liste başı adayı Cem Özdemir, Almanya'da yaşayan Türk kökenlilerin korunması konusunda Alman hükümetinin açık bir sinyal verilmesini istedi.

Özdemir, Neue Osnabrücker Zeitung'a verdiği mülakatında, "Şunu açıkça dile getirmekte fayda var; Erdoğan'ın kolu Almanya siyasetine kadar uzanmamalı" dedi. Özdemir, bu konuda mevcut hükümetin üstüne düşeni yerine getirmesi gerektiğini ancak ihmalkar davrandığını vurguladı.

Almanya'da yaşayan ve ülkenin anayasasına riayet eden herkesin kendini güvende hissetmesi ve korunması gerektiğini ifade etti.

 

Cem Özdemir, "Yeşiller partisinin bir sonraki hükümette yer almaları durumunda, Erdoğan'ın cami ve derneklerde oluşturduğu casusluk sistemine karşı ciddi adımlar atmaya kararlı olduklarını" söyledi.

 

Türkiye kökenli seçmenler

Almanya'da yaklaşık 1 milyon 250 bin Türk kökenli seçmen bulunuyor. Ancak toplam 61 milyon 500 bin seçmen arasında bu küçük bir oran olarak görülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın burada yaşayan ve oy verme hakkı bulunan Türkiye kökenlilere seçimlerde meclisteki üç büyük partiye (CDU/CSU, SPD ve Yeşiller) oy vermemeleri çağrısında bulunması tartışmalara yol açmıştı.

 

DW/epd/MK/HS

© Deutsche Welle Türkçe