Anasayfa Haber Oyun Şirketleri Zararlı Oyunculara Savaş Açıyor

Oyun Şirketleri Zararlı Oyunculara Savaş Açıyor

Oyun dünyasının büyük şirketleri Fair Play Alliance adında bir organizasyon oluşturuyor.

Günümüzde hemen hemen her oyun ya online oynanıyor, ya da bir online modu bulunuyor. Online oynanan oyunlardaki en büyük sıkıntı ise bazı oyuncuların garip ve can sıkan davranışları.

Özellikle MOBA dünyasında (League of Legends, Dota 2, Heroes of the Storm) karşılaşılan zararlı takım arkadaşları, oyundan alınan tüm keyfi yok edebiliyor. Zararlı oyuncuları eğitme ve oyuncu desteği konusunda belki de en başarılı firma olan Blizzard bile kendi MOBA’sındaki (Heroes of the Storm) zararlı oyunculardan kurtulmayı başaramadı. Elbette ki zararlı oyuncuların bulunduğu tek oyun türü MOBA değil.

Zararlı oyuncu nedir?

Zararlı oyuncu, sadece kendi çıkarını düşünen oyuncudur. Oyunda gerçekleşmesi mümkün olan tek problemde bile (healer’ın kendisini iyileştirememesi, takımın yardımına gelmemesi) oyuna küser. Karakteriyle intihar eder, rakibe avantaj sağlamaya çalışır. Oyun içi uyarıları (ping) durmaksızın kullanarak diğer oyuncuları rahatsız eder. Takım arkadaşlarının yetenek kapasitesiyle veya karakterindeki tercihleriyle ilgili dalga geçer. Takımdan bağımsız hareket eder, bir şekilde ölünce de takımın tamamı kendisine uyum sağlamadı diye söylenir.

Bu tip oyuncuları eğitmek ve savaşmak amacıyla 30 büyük oyun şirketi, Fair Play Alliance isimli bir organizasyon oluşturuyor. Bu şirketlerin arasında Blizzard, Riot, CCP, Twitch, Discord ve Epic de yer alıyor.

Organizasyonun yapacağı çalışmalar henüz net değil. Şimdilik kaynakların belirlenmesi aşamasında. Sonrasında şirketlerin, zararlı oyuncular için yaptığı çalışmalarla ilgili tecrübeleri paylaşması bekleniyor. Gelecekte bu oyun şirketlerinin tüm oyunlarında, oyuncu raporlama sistemlerinin aynı şekilde işlemesi de ihtimaller dahilinde.

Birbiriyle rakip olan firmaların karar alma konusunda ne kadar başarılı olacağı ise merak konusu. Bakalım Fair Play Alliance toksik oyunculara karşı savaşta başarılı olacak mı.