Mustafa KOÇAL (BALIKESİR RÜZGARI)


OY NAMUSTUR

OY NAMUSTUR


 

Demokrasilerde vatandaşın özgür iradesi ile oy kullanması namustur.  Oyun namus olması hiçbir baskıya uğramadan oyunun birileri tarafından ipotek altına alınmadan. Hiçbir kimsenin etkisinde kalmadan özgür iradesi ile oy kullanılması oyun namusudur. Oyun kullanılması namus gibidir. Kişilerin namusu nasıl baskı altına alamaz ve müdahale edilemez ise. Oy da aynen böyledir. Sandığın namusu da devletin namusudur. Sandıklara atılan oyların korunması, hileye hurdaya meydan verilmeden oyalın yerini bulması devletin namusudur.

AKP seçimlerde kendisine avantaj sağlamak için üç değişiklik yapmıştır. Bu değişiklikler namus olan oyları hile ile almak içindir.

1-   Seçmen listelerin adrese göre yapılmasını terk ederek. Soy isme göre seçmen listelerinin hazırlanmasını getirmiştir.

2-   SEÇSİS sistemini getirmiştir.

3-   Parmak boyasını kaldırmıştır.

Adrese dayalı seçmen listesinde kendi dairende senden başka seçmen olup olmadığını görmen mümkündür. Ayni zamanda apartmanınızda ki komşularınızdan başka birisinin olup olmadığını görmeniz mümkündür. Fakat soy isme dayalı seçmen listelerinde bunların hiç birisini görmeniz mümkün değildir. Sağlıklı olan adrese dayalı seçmen listeleridir.

Bu SEŞSİS sistemi hileye açık bir sistemdir. Bu sistem ABD'deki bir şirket tarafından yapılıyor. ABD bu sistemi kullanmıyor. Yunanistan bir seçim kullandı. Hileye açık olduğu için vazgeçti. Almanya inceledi hileye açık olduğu gerekçesi ile bu sistemi kullanmaktan vazgeçti. Biz ise AKP döneminde ki bütün seçimlerde bu sistemi kullanıyoruz.

Parmak boyası pahalıya mal olduğunu gerekçe göstererek parmak boyasını kaldırdılar. Soy isme dayalı seçmen listeleri ile dairelere yerleştirdikleri seçmenlere ikinci oy kullanma şansı tanımış oluyorlar. Cumhurbaşkanlığı seçiminde benim başıma böyle bir olay geldi. Benim daireme bir kişi yerleştirilmiş. Sildirmek için tam bir ay uğraştım. Kanun müracaat eden kişinin adres boş ise yerleştirilir diyormuş. Soruyorum nüfus memuruna benim evime kiracı olarak kaydediyorsunuz da. Neden kontrat sormuyorsunuz diyorum. Bana kanun böyle emrediyor diyorlar. Pekiyi benden neden elektrik veya su faturası istiyorsunuz dediğimde ise cevap veremiyorlar. Benim gibi acaba kaç kişinin evine böyle seçmen yerleştirmişlerdir.

Ortalıkta bir iddia dolaşıyor. Mühürlenmiş seçim pusulası seçmenlere dağıtılacağı iddiası. Bunu 1990'lı yıllarda yine devamı oldukları partiler zamanında da yapıyorlardı. Ben bu olayı İstanbul da o zamanki refah partililerden dinlemiştim. 100 oyun 99 tanesini garanti altına alıyoruz demişlerdi. O zamanlar bu kadar fazla seçim pusulası basılmazdı. İçeriye gönderdikleri bir kişi boş zarf atıyor sandığa. Arkası sandık heyeti tarafından mühürlenmiş seçim pusulasına evet mührünü basıyor cebine koyuyor. İkinci kişi bu seçim pusulasın alıyor. Gidiyor bunu sandığa atıyor. Oradan verileni dışarı getiriyor. Böylece 100 dan birini feda ederek 99 tanesini para karşılığında garanti ediyorlar.

Bu seçimlerde ellerinde mühürlenmiş seçim pusulaları olduğu. Bunları sandığa attırıp içerdeki mühürlenmemmiş olanı getireceksiniz diye. Seçmenlere söylendiği iddia ediliyor. Sandık başlarında görevli olanların buna çok dikkat etmesi gerekiyor. Sıra ile kapalı odaya gireni takip etmelidirler.

İkinci bir husus sayımda seçmen pusulalarının arkasının mühürlü olduklarına dikkat etmelidirler. Bir başkan husus iptal edilen oyun neden iptal edildiğini rapor olarak sandık başkanından almalıdırlar. Sonra o iptalin tekrar yüksek seçim kurunca incelenmesi sağlanmış olur. Sandık başında görevli olanlar mutlaka sandık neticesinin belirlendiği tutanağı sandık başkanından alıp yetkili partiliye teslim etsinler.

Hilesiz hurdasız demokratik bir seçim olmasını temenni ederim. Seçimdeki bir oyun gayri meşru yollarla elde edilmesi haramdır. Ha bir insanın cebinden parasını almışsınız. Ha da bir oyu hile ile almışsınız. İkisi de haramdır. Haramla iktidar olanların önüne hep haram işler çıkar. Herkes mümkün mertebe kendi oyuna sahip çıksın. Saygılarımla.

Yaşasın Türk milleti! Yaşasın Türk milliyetçiliği! Yaşasın Türkiye cumhuriyeti.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!  22 – 05 – 2015. Mustafa KOÇAL

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,06
  • EURO

    34,73% -0,68
  • GRAM ALTIN

    2434,79% -0,04
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

27.04.2024

  • İMSAK 04:23
  • GÜNEŞ 06:00
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:56
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:34