Büyük Torbalı

Ova, beyaza bürünecek

Bu yıl adeta ovanın beyaza bürünmesi beklenirken, özellikle Pancar bölgesinde rekor üretimin yapılacağı öngörülüyor. Geçen sene 20 bin dekarlık alanda ekilen pamuğun, 2018 yılında ise en az 50 bin dönümlük alanda üretiminin yapılacağı belirtildi

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Ova, beyaza bürünecek
152 Görüntüleme
13 Nisan 2018 - 12:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

BUNDAN 15 yıl öncesine kadar Torbalı Ovası’ının göz bebeği olan pamuk bu yıldan itibaren ilçede yeniden söz sahibi olacak. Son yıllarda desteği düşen ürün olan, bu yüzden ilçede neredeyse esamesi okunmayan pamuk, artık bakanlık tarafından ilçede desteklenmeye başlandı. Bakanlığın Havza Bazlı Tarım projesi kapsamında ilçede sadece pamuk, buğday, zeytin, mısır ve yem bitkilerine destek veriliyor. Diğer ürünlere desteği kesecek olan bakanlık böylelikle ilçede pamuğun yeniden söz sahibi olmasını sağladı. Geçen sene 20 bin dekarlık alanda ekilen pamuğun, 2018 yılında ise en az 50 bin dönümlük alanda üretiminin yapılacağı belirtildi. Destekleme ile kilosu 3.5 TL’ye kadar yükselen pamuk, üreticisini memnun ediyor. Bu yıl adeta ovanın beyaza bürünmesi beklenirken, özellikle Pancar bölgesinde rekor üretimin yapılacağı öngörülüyor.

2018 PAMUĞUN YILI OLACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geliştirilen Havza Bazlı Tarım Projesi 2017 yılından itibaren geçerli oldu. Bu durumda geçtiğimiz yaz Torbalı’da havza bazlı tarım üretimi yapılmaya başlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yalnızca havzaya uygun ürünlere destek primi ödüyor. Torbalı’nın da içinde bulunduğu Küçük Menderes Havzası’nda yetiştirilmesi uygun olarak belirlenen ürünler pamuk, buğday, zeytin, mısır ve yem bitkileri. Yani bakanlık, geçtiğimiz yılla birlikte ilçede sadece zeytine, ovada ekilen pamuk, buğday, mısır ve yem bitkilerine destek primi veriyor. Diğer ürünlere destek verilmemesi nedeniyle, özellikle pamuğa olan talep yoğun bir şekilde artıyor. Ovada adeta efsanenin dönüşü kutlanırken, pamuk üretiminin artmasıyla mısır başta olmak üzere domates ekim alanlarının da azalabileceği belirtiliyor.

100 MİLYON LİRALIK PAZAR

Havza Bazlı Üretim Modeli’ne geçilmesiyle Torbalı Ovası’nda sadece 5 ürün ekilirken, en önemlisi olan pamukta yoğun bir artış görülüyor. Yıllar sonra ova yeniden beyaza bürünmeye başlarken, pamuk için yapılan teşvik ile bu yıl üretimde her sene yüzde 100’ü aşkın yaşanan artış sevindiriyor. 2016 yılında 10 bin dekarlık alanda pamuk üretilirken, destekleme sonrasında 2017’de bu rakam yüzde 150’lik artışla 25 dönüme çıktı. Bu yıl en az 50 bin dekarlık alanda üretimin yapılması hedefleniyor. Geçen sene 80 kuruş prim desteğinin verildiği pamuğa, 5 kuruş da mazot ve gübre desteği yapıldı. Toplam 10 milyon 200 bin lira desteğin verildiği pamukta geçen sezon toplam 33 milyon 600 bin liralık satış gerçekleştirildi. Dekar başına 600 kg pamuğun yetiştiği ilçede toplamda 12 milyon kg pamuk hasadı yapıldı geçen sene. Bu yıl destekleme ve satışla birlikte pamuk piyasasında ortalama 100 milyon liralık bir ekonominin oluşması bekleniyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web