Galerici esnafı ve araç sahipleri fiyatların pahalı olmadığı yönünde iddiada bulunurken, alıcılar ise model ve markasına bakılmaksızın her otomobilin 2 bin ile 3 bin lira arasında zamlandığını söylüyor.
Araba, motosiklet, kamyonet ve her türlü motorlu taşıtın satışa sunulduğu Oto Pazarı’nda, gerek alıcılar gerekse satıcılar; fiziki şartların yetersizliğine dem vurarak ortak açıklamalarda bulunuyor.
Çeşit çeşit renk ve modelde aracını görücüye çıkartmak için sabahın erken saatlerinde İkinci El Oto Pazarı’nın yolunu tutan araç sahipleri; kuru kalabalıktan yakınarak adeta sitem ediyor.
Memurundan esnafına, güvenlik görevlisinden imamına kadar her meslek grubundan vatandaş ile üniversite öğrencileri de aracını en yüksek fiyattan satmak için Pazar’da bir umut bekliyor.


Hayrettin Karaaslan isimli vatandaş, 10 lira olan pazara giriş ücretinin yüksek olduğunu belirtiyor.

“PAZARLIK DAHİ YAPAMIYORUZ”
İkinci El Oto Pazarı’nın kuru kalabalıktan ibaret olduğunu savunan Hayrettin Karaaslan isimli vatandaş, pazara 7 araç getirdiklerini fakat hiç satış yapamadıklarını söyledi.
Güneşin altında saatlerce beklemelerine rağmen müşterilerle pazarlığa dahi tutuşamadıklarını ifade eden Karaaslan, “Oto Pazarı’na her hafta düzenli olarak geliyor, araç alım-satım işi ile ilgileniyorum. Pazara giriş ücretinin 10 lira olmasını etik bulmuyorum. Diğer illerde 5 lira iken, böylesi kötü bir mekân için 10 lira alınması doğru değil. Ayrıca Cumartesi günleri açılan Oto Pazarı’nın Pazar gününe alınması hem alıcı hem de satıcılar için kolaylık olacaktır” dedi.


Pazarda kendisine araba bakan İsmail Başar, fiyatların yüksek olduğunu söylüyor.

“İNTERNETTE ALTERNATİF DAHA FAZLA”
İnternet sitelerini sürekli takip ettiğini ve burada satışa sunulan araçlar arasında fiyat karşılaştırması yaptığını belirten İsmail Başar, İkinci El Oto Pazarı’ndaki fiyatları yüksek bulduğunu dile getirdi.
Başar, “Hem internetten araştırıyor hem de pazardan araç bakıyoruz. İnternet sitelerinde alternatif çok fazla olmasına karşın, güvenli değil. Gözümüzle görmeden araçtan emin olamıyoruz. Ayrıca pazardaki otomobil fiyatları geçen yıla oranla çok yüksek. 1 yıl önce 6 bin 500 liraya sattığım araca bu yıl 9 bin lira istiyorlar” ifadelini kullandı.


Oto Pazarı’nda bazı fırsatçıların bulunduğunu ifade eden Murat Coşkun, fiyatların normal olduğunu ifade ediyor.

“İŞ YOK, ÇEKİRDEK ÇİTLİYORUZ”
Ekonominin kötü gidişatı ve enflasyonun yükselişe geçmesiyle alıcının da satıcının da müşkül duruma düştüğünü dile getiren Murat Coşkun ise, “Bazı satıcılar araçları için çok uçuk paralar isteseler de; ikinci el otomobil fiyatlarının pahalı olduğu gerçeği yansıtmıyor. İnsanlar aracının değeri kadar para istiyor. Tabi bu sektörde fırsatçılar da yok değil. Onlar yüzünden pazarda kuru bir kalabalık var ama el sıkışan yok” dedi.
Bu sektörden çok büyük paralar kazanmadıklarını sadece al-sat yaparak ekonomik çarkı çevirdiklerini belirten Coşkun, “Daha modern, insanların ihtiyacına cevap verecek ve merkezi bir noktada bulunan bir Oto Pazarı istiyoruz. Çarşamba Pazarı yakınlarında kurulan eski Oto Pazarı’na bile daha çok insan geliyordu. Pazarı geziyor, hoşuna giderse araç alıyordu. Burası şehir merkezine uzak olduğundan dolayı daha az müşteri geliyor. Satış yapamadığımızdan biz de aracımıza oturup çekirdek çitliyoruz” ifadelerini kullandı.


Osman Kemal Töker isimli vatandaş, oto alım-satım işini her meslek gurubundan kişinin yaptığını dile getiriyor.

“CEBİNDE PARASI OLANLAR AL-SAT İŞİNE SOYUNUYOR”
Osman Kemal Töker isimli vatandaş da; İkinci El Oto Pazarı’nda satmak üzere 3 adet otomobil getirdiğini, fakat 3 müşterinin bile gelip fiyat sormadığını söyledi.
Cebinde 8-10 bin lira parası olan herkesin araba alım-satım işine soyunduğunu belirten Töker, “Devlet memuru da, esnafı da, öğrencisi de, cami imamı da, güvenlik görevlisi de al-sat yapıyor. Vergisi yok, dükkân kirası yok, elektrik-su gideri yok. Kendisine ek gelir sağlamak isteyen herkes artık bu işi yapıyor” dedi.
Ticaret Kanunu’na göre bir yılda 3’den fazla gayrimenkul alım-satımına vergi uygulaması getirildiğini hatırlatan Töker, “Bir takvim yılı içerisinde her birey vergi ödemeden 3 araç alıp-satabiliyor. 4 kişilik bir ailede kişi başı 3’er araçtan, yılda 12 araba eder. Her araç alım-satımından bin lira kar etsen, yılda 12 bin lira para kazanmış olursun” açıklamasında bulundu.
Kendisinin inşaat sektöründe çalıştığını ve bu işi ek gelir sağlamak için yaptığını belirten Töker, Oto Pazarı’nın fiziki şartlarının yetersizliğinden dolayı da serzenişte bulundu.
Yetkililere seslenerek, açık bir teklifte bulunan Osman Kemal Töker, “Vatandaşlar, yağmurlu günlerde ve aşırı sıcaklarda pazara gelmek istemiyor. Ayrıca Pazar’a her girişte bizden 10 lira alınıyor. Bu ücret çok yüksek. Zemini asfalt dahi olmayan, üstü açık bir yer için bu ücretin alınması ahlaki değil. Belediye Pazar’ın üstünü kapatamıyorsa, burayı bana devretsin. Üzerini çelikle kapatıp, 1 yıl ben işleteyim. Yılsonunda tekrar belediyeye devrederim. Yeter ki vatandaşımız daha fazla mağdur olmasın” dedi.


İlhan Uzun (solda ikinci), arkadaşları ile birlikte sektörel değerlendirmede bulunuyor.

“HÜKÜMET KURULMADAN FİYAT DÜŞMEZ”
Sanayi Sitesi’nde oto tamircisi olarak çalışan İlhan Uzun; Oto Pazarı’na her hafta düzenli olarak geldiğini fakat son birkaç haftadır hiç araç satamadığını belirtti.
Uzun, “Pazarın abonesiyim diyebiliriz. 3 tane aracım var ama haftalardır satamıyorum. Pazarda sadece ben değil kimse de araç satamıyor. 10 lira ücret ödeyerek pazara birlikte girip; havamızı aldıktan sonra birlikte çıkıyoruz” dedi.
Otomobil fiyatlarının ucuzlayacağı yönünde insanlarda yaygın bir kanaat oluştuğunu dile getiren Uzun, “Bence insanlar, ülkenin siyasi durumundan kaynaklı olarak, yarın ne olacağını kestiremediğinden hazır parasını arabaya yatırmak istemiyor. Her ne kadar haklı olsalar da; hükümet kurulmadan ve ortalık durulmadan piyasa düzelmez, fiyatlar düşmez” değerlendirmesinde bulundu.


Zabıta görevlileri, önceki haftalara kıyasla pazara olan rağbetin azaldığını söylüyor.

“MEMUR TATİLE GİTTİ, PAZAR BOŞALDI”
Son 2-3 hafta içerisinde Oto Pazarı’na rağbetin bir hayli azaldığını ifade eden Belediye Zabıta görevlileri ise; Ramazan Bayramı öncesi pazara 200-300 aracın girdiğini, şu günlerde ise ancak 100-150 aracın giriş yaptığını söyledi.
Ramazan arefesinde pazarda 350-400 otomobilin bulunduğunu, Bayram sonrası ise bir daha bu kadar yoğunluk yaşanmadığını belirten Zabıta görevlileri, “Zaten memur kesimi tatilde, çiftçi ise tarlasında. Haliyle Oto Pazarı alıcı için de satıcı için de boş kaldı” dedi.



Editör: TE Bilisim