25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5159
EURO34.9689
ALTIN2434.4

Osmaniye, kanser taramalarında, 3. oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Osmaniye, kanser taramalarında, 3. oldu
Abone ol
Türkiye’de geçtiğimiz yıl 81 ilde yapılan Servits kanseri taramalarında Osmaniye ili 3.’lük ödülüne layık görüldü.
Türkiye’de geçtiğimiz yıl 81 ilde yapılan Servits kanseri taramalarında Osmaniye ili 3.’lük ödülüne layık görüldü.
 
Osmaniye Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Hayri Sarı, Osmaniye ilinin Türkiye’de 3.’lük ödülünü hak etmesi ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
“Bilindiği üzere Serviks Kanseri kadınlarda önemli bir sağlık sorunudur. Preinvazif lezyonların varlığı ve kolay erişilebilir bir organ olması nedeniyle de erken teşhise uygun bir hastalıktır. Serviks kanseri tarama yöntemleri invazif kanser insidansını ve ölüm oranını azalttığı düşünülen ve bu açıdan etkinliği kanıtlanmış az sayıdaki tarama yönteminden biridir. Risk altındaki hastaları saptayabilmek amacıyla önerilen aralıklarla düzenli olarak tarama yapılmalıdır.

Tarama yapılan ve anormal sonuç saptanan hastalarda ileri inceleme sonuçlarına göre, gerekli tedavileri yapılmalıdır. Çünkü serviks kanserinin insidans ve ölüm oranındaki azalma sadece taramayla değil, taramanın uygun tedaviyle birleştirilmesiyle sağlanabilir. 
 
Serviks kanserinin taranmasındaki temel amaç; ülke çapında oluşturulacak ulusal bir tarama programını hedef popülasyona uygulayarak, servikal patolojileri henüz premalign veya erken evrede iken tespit etmek, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle de invazif kanser sıklığını, buna bağlı hastalık ve ölüm oranını düşürerek olası karmaşık ve pahalı tedavileri önlemektir. 
 
Ülkemiz koşulları dikkate alındığında gerçekleştirilebilir hedef, kadınlarda 30 yaşında başlayan ve 65 yaşında biten toplum tabanlı taramadır (30 ve 65 yaşlar dahil edilecektir). Taramalar  her beş yılda bir tekrarlanır. Ulusal toplum tabanlı serviks kanseri taramaları Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri [KETEM] tarafından yürütülür.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı koordinasyonunda Türkiye genelinde yürütülen Toplum Tabanlı Serviks Kanseri taramalarında, 2016 yılında  ilimiz 81 il içerisinde  en yüksek tarama oranı ile 3. lük ödülüne layık görülmüştür.  30-65 yaş aralığında bulunan 12734 kadının taraması gerçekleştirilmiş, bunlardan 405 kişi pozitif sonuçla bir üst basamağa sevk edilmiş ve  10 kişi  Kanser tanısı alarak tedavi süreci başlatılmıştır. 
 
Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesinin koordinasyonunda, ilimizdeki çalışmalar 2017 yılı içerisinde de kesintisiz devam etmektedir. Tüm bu çalışmalarda gayret, özveri ve üstün görev bilinci ile hareket eden ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunar teşekkür ederim.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk yemeğiSonraki Haber

Antalyasporun Sultanlarına şampiyonluk y...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar