Seçim bitti Anadolulu sanayici ne bekliyor…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Seçim bitti Anadolu oda başkanlarına beklentilerini sordum. 'Gündemin ilk maddesi ekonomi ve üretim olmalı, üretimi destekleyici finansa erişim bir an önce sağlanmalı' önerisini dile getirdiler.

Yerel seçimlerin sonlanmasının ardından beklentilerinin ne olduğu konusunda Anadolu’nun farklı bölgelerinden üç oda başkanıyla konuştum. ”Seçim bitti beklentiniz ne?” sorusunu yönelttim. Aldığım yanıtların özeti, “Gündemin ilk maddesi ekonomi olmalı. Durgunluktan çıkmak için üretim desteklenmeli. Üretimi destekleyici finansa erişim sağlanmalı. Tek gündem ekonomi ve üretim olmalı. Şehrimizde ve piyasadaki beklenti bu yönde” şeklinde oldu.

Üç oda başkanının söyledikleri özetle şöyle:

- Bizim şehirde sanayi üretimi cansız. Bu istihdamın kötü olması sonucunu doğurdu. Bankalar da kredilerini büyük oranda kestiler. Krediye ulaşmak zorlaştı. Herkes, kamu bankalarına aktarılacak destek ile hareketin başlamasını bekliyor. Sanayici ramazanda oruç açmak için topun atılışını bekler gibi, kamu bankalarına yapılacak destekle, hareketin başlamasını bekliyor. Bir başka beklentisi de Ankara’da bürokrasinin iş yapmaya başlaması ve bakanların koltuklarına oturup icraate başlamaları. Allah bugünümüzü aratmasın.

- Tek gündem ekonomi ve üretim olmalı. Yakın vadede piyasalarda beklenti var. Üretim için finans arayışları var. İç pazarda yatırım malı üreten sektöre destek verilmeli. İhracatı ve istihdamı artırmak için bu desteğe acilen ihtiyaç var. Orta vadede gerçekleşeceklerle ilgili açıklamalar yapıldı. Kısa vade de piyasayı canlandıracak, üretimi ivmelendirecek programa ihtiyaç var.
- Seçimler bitti, ekonomi harekete geçirilmeli. Üretime geçmek için finansa erişim kolaylaştırılmalı. Mevcut yatırımların harekete geçmesi ve yeni yatırımların gündeme gelmesi için de buna ihtiyaç var. Bu ekonomik üretim ve yatırımlar için gerekiyor. Bu finans desteğinin kur ve faiz desteği ile birleşmesi gerekli.

Görüştüğüm üç oda başkanı da bir süredir kentlerinde bir durgunluk yaşandığını, seçim sonrası için beklentilerinin zamanının geldiğine inandıklarını belirtiyorlar. Ekonominin ve üretimin gündemin ilk sırasında yer alarak, üretim odaklı bir dönem başlatılması gerektiğini söylüyorlar. Bunun için bankacılık sektöründe finansa erişimin kolaylaşmasını istiyorlar. Bir süredir bankaların kredi vermede cimri davrandıklarını, bunun da üretim ve yatırımları frenlediğini belirterek, üretim ve yatırım ortamını canlandıracak bir finans ikliminin hazırlanmasının öneminin altını çiziyorlar.
Bir önemli istekleri de kısa vadede atılacak adımlar için, kendilerinin uyarılarının dikkate alınacağı bir ekonomi yönetimi/üretici- sanayici diyaloğunun başlatılması ve bunun süreklilik içinde yürütülmesi olarak ortaya konuluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar