Anadolu iş dünyasının beklentisi: Hukuk, eğitim, vergi…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yaptığım sohbetlerde Anadolu iş dünyasındaki dostlarıma, “Daha iyi bir ortamın yaratılması için hangi alanlarda gelişme ve reform” beklediklerini soruyorum. Aldığım yanıtlarda öne çıkan üç alanda beklenti öne çıkıyor. Bunlar hukuk, eğitim ve vergi. Bu alanlarda yapılacak reformlarla var olan sorunların azalabileceğine, yatırımların, üretimin, büyümenin, istihdamın artabileceğine, daha eşitlikçi bir toplum düzeni sağlanabileceğine inandıklarını belirtiyorlar.

Cumhuriyet döneminde bu alanlarda önemli ve başarılı adımlar atıldığını, bu deneylerden yararlanarak, başarılı örnekleri ele alarak, bugüne uyarlanan yeni modellere ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.

Bir sanayi odası başkanı, “Benim birçok sanat okulu mezunu sanayici ağabeyim dostum var. 1950’li yıllarda çok iyi eğitim gördüklerini anlatıyorlar. Eğitimlerinin pratiğe dayanması nedeniyle mezun olduklarında kolay iş bulduklarını, sonra da kendi işlerini kurduklarını anlatıyorlar. Ayrıca, tarımı geliştirmek için, köy enstitüleri gibi çok önemli bize örgü bir deneye de sahibiz. Onu da günümüze uygun olarak bir eğitim modeli olanak ihya edebiliriz. Cumhuriyetin ilk yıllarında kadınlara ilk seçme seçilme hakkı veren ülke olarak, toplumun yarısını oluşturan nüfusun sisteme katılmasına destek verilmiştir. Hukuk alanında da vergide de adalet arayışları hep gündemde olmuştur. Ama bu alanlarda da eşitlikçi yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır. Şikayetler bunun gerekliliğini birçok örnekle ortaya koyuyor. Bu nedenle ben bu üç önemli alanda eğitim, hukuk ve vergi alanlarında reformlara ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı,

Bir Anadolulu sanayici, “Her şeyin başı eğitim. Onu iyi halleden, Finlandiya ve Güney Kore gibi ülkeler eğitim alanında yaptıkları reformlarla geçen yüzyıl sonunda önemli gelişmeler kaydettiler. Sanayilerinde buna bağlı olarak başarılar elde edip halklarının refahını hızla artırdılar. Güney Kore geçen yüzyılın ortasında bizimle aynı durumda iken, bu yılın başında bizim çok önümüze geçmişti. Bunun nedeni eğitime verdikleri önem oldu. Finlandiya ise eğitime verdiği önemle teknolojik başarı elde edip dünya markasına sahip oldu. Biz de ise eğitim yazboz tahtası halinde. O nedenle işe uygun eğitim alarak yetiştiremediğimiz gençler, genç işsizler ordusunu büyütmüş durumda. Vakit kaybetmeden çağa uygun bir eğitim modelini hayata geçirmemize önemle ihtiyaç var” diyerek eğitimin öneminin altını çizerken, yüksek genç işsizliğin kaynağının da yetersiz eğitim olduğunu belirtti. Bir sanayi odası başkanı ise, “2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7 üzerinde büyüdük, sonraki çeyreklerde büyümemiz azaldı, son çeyrekte ise, küçülme ile karşılaştık. O nedenle bizim için en önemli konu istikrar ve güvendir. Bunun olmaması bocalamalara, önümüzü göremememize yol açıyor. O nedenle bende hukuk, eğitim ve vergi reformlarının önemine inanıyorum” dedi.

Anadolu iş dünyası temsilcileri ile yaptığım sohbetlerde, sorunlar üzerinde düşündüklerini ve çözüm için üç alanda eğitim, hukuk ve vergi alanlarında reforma ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. Bu konuşmaları yaptıkça, Ankara’da karar alıcı yöneticileri karar alırken onları dinlemeleri gerektiğini düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar