24 Haziran yenilikler taşıyan bir gündür

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

24 Haziran yenlikler taşıyan bir gündür, İktidar da muhalefet de bunun farkında olarak ötekileştirici değil birleştirici/kucaklayıcı yeni bir söylem edinmelidir. İçte dıştaki onca sorunun çözümü için ortak payda ancak bu söylem değişikliği ile birlikte atılacak adımlarla mümkündür.

Böyle günlerde ben hep 13. Yüzyılda Mevlana Celaleddin Rumi’nin sıcaklığını o günden bu yana yitirmeyen/anlamını kaybetmeyen sözünü hatırlarım; ” Her gün bir yerden göçmek ne iyi/Her gün bir yere konmak ne güzel/Bulanmadan donmadan akmak ne hoş/Ne kadar söz varsa düne ait/ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.” 23 Haziran İstanbul seçimlerinin ardından iktidarda, muhalefet de 24 Haziran’ın yenilikler taşıyan bir gün olduğunu görerek, seçim öncesine “Düne dair” söylediklerini kenara itip, rafa kaldırıp “Şimdi yeni şeyler söylemeleri lazım” demeliler. Vatandaşın seçim sonuçlarıyla bunun altını kalın çizgilerle çizdiğini görmelidirler.
Seçimden hangi sonuçları çıkarmalıyız! Hangi yeni şeyleri söylemeliyiz!:

- Bu ülke hepimizin. İyilikler de, kötülükler de hepimizi aynı oranda etkiliyor. O nedenle birbirimizi ötekileştirmeden, sorunlara ortak çözüm arama yolunda birlikte ortak akıl üretmeye çalışmalıyız.

- İktidarıyla muhalefetiyle ortak amacımız ülkeyi daha üretici kılmak, insanımızın refahını artırmak olmalıdır. Bunun için kimsenin kimseyi çelmeleyip geri itmesi yenine, herkesin birbirini dayanışma içerisinde desteklemesi gerekir. Parti sözcülerinin 23 Haziran öncesi söylemlerini terk etmeleri bunun ilk adımı olacaktır.

- İçte ve dışta birçok sorunla karşı karşıyayız. Bunun bilincinde olmalıyız. Bu sorunların çözümü ne tek başına iktidarın üstesinden gelebileceği bir konudur, ne de muhalefetin. Ancak birlikte/ elbirliğiyle doğru çözümler üretilebileceği/sorunların çözülebileceği unutulmamalıdır.

- Sorunların çözümünün doğru yolunun, eşitlikçi bir tutumla, hukukun üstünlüğü içerinde, ve demokratik yolda olacağı şaşmaz bir kuraldır.

- İktidar ve muhalefetin birleştiği ortak paydanın amacı halkın refahının artırılması olmalıdır. Bunun için yeni bir üretim, istihdam, ihracat ve sürekli büyüme modeline ihtiyaç vardır. İktidarı muhalefetiyle, toplum içerisinde yer alan bütün gruplar bu ortak paydanın oluşmasına katkıda bulunmalıdır.

Bütün bunların hayata geçebilmesi için düne dair söylemin son bulması, 24 Haziran sonrasına uygun iktidarın da, muhalefetin de yeni kucaklayıcı, birlikte her şeyin daha iyi olacağını gören, birleştirici/ ortak akıl sağlayıcı bir yeni söyleme ihtiyaç vardır. Mevlana’nın 7 asırdır tazeliğini koruyan, ” Dünle beraber gitti cancağızım/ Ne kadar söz varsa düne ait/ Şimdi yeni şeyler söylemek lazım” sözüne uygun davranış içine girmemiz gerekiyor...

Bu da gösteriyor ki, bizim yarınımıza ışık tutacak/ yol gösterecek bilgi ve sözler dün bu topraklarda yaşamış olanlar tarafından en veciz şekilde ortaya konmuştur. Onlardan yararlanmalıyız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar