MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Eskişehir OSB ile TCDD arasında imzalanan demiryolu yapım protokolünün ve diğer bazı projelerin durumuna ilişkin soru önergesi hazırladı. Sazak sorularının Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Sazak önergesinde Mart 2014 tarihinde dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Lütfı Elvan, Hasanbey Lojistik Merkezi’nin açılış töreninde sadece Gemlik Limanına değil; Karasu, Alsancak ve Mersin Limanlarına da demiryolu bağlantısının sözünü müjdelediğini hatırlattı.

Aynı şekilde Ekim 2017 tarihinde dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım da Hasanbey Lojistik Merkezi’nin EOSB ile demiryolu bağlantısının yapılacağını kamuoyuna açıkladığını da anımsatarak konuya ilişkin 6 soru sordu.

Sazak'ın soruları

1. EOSB ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) arasında EOSB’nin Hasanbey Lojistik Merkezi’ne yaklaşık 7,5 kilometrelik demiryolu ile bağlanmasını içeren protokol Mart 2014 tarihinde imzalanmıştır. İmzalanan mezkûr protokolün son durumu nedir?

2. Bakanlığınız veya TCDD tarafından EOSB ile Hasanbey Lojistik Merkezi arasındaki 7,5 kilometrelik demiryolu bağlantısı yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılması planlanmaktadır?

3. Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Lütfı Elvan; Gemlik, Karasu, Alsancak ve Mersin Limanlarına demiryolu ile bağlantı sözü vermiştir. Bu konudaki son durum nedir? Bakanlığınız tarafından Eskişehirli sanayicilerimizin limanlara daha kolaylıkla ulaşabilmesi için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

4. Bursa - Bilecik demiryolunun bitiş tarihi hakkında kamuoyuna farklı tarihler verilmiştir. Bahsi geçen demiryolunun ne zaman hizmete girmesi öngörülmektedir?

5. Bursa - Bilecik demiryolu çalışmasının bitmesi halinde Bursa’nın Gemlik Limanına demiryolu ile bağlanacağı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmıştır. Eskişehir’e en yakın liman olan Gemlik Limanı ile Bursa arasında demiryolu ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa bu çalışmalar hangi safhadadır?

6. Eskişehir’in demiryolu ile yük taşımacılığında gözle görülür bir düşüş gözlemlenmektedir. 2014 yılında toplam 846,786 net ton olan demiryolu ile yük taşımacılığı 2015 yılında 737,815 ve 2016 yılında 668,423 net tona gerilemiştir. Bu rakamları iyileştirmek için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

Kaynak: Emlak Kulisi 

Editör: TE Bilişim