Sakarya Üniversitesinin 2018 Sayıştay Raporlarında ilginç bulgular ortaya çıktı. Sayıştay’ın Eylül 2019 itibariyle hazırladığı Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Raporunda, üniversitenin özellikle bilimsel araştırma kapsamında yaptığı seyahat giderleri ve teşvik ödemelerinin mevzuata açıkça aykırı olduğu belirtildi. Raporda ayrıca Sakarya Üniversitesi Döner Sermaye işletmesinin üniversitede yapılan bazı etkinliklerde piyasayı yeterince araştırmadan organizasyon işlerini doğrudan temin ile verdiği ifade edildi.

MEVZUATA AYKIRI

Raporda SAÜ Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü Tarafından Satın Alınan Organizasyon Hizmetlerinin Piyasa Araştırmasının Gerektiği Gibi Yapılmaması ve Sözleşmeye Bağlanmamasının mevzuata aykırı olduğu saptandı. Raporda bu konu, “Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde sınav organizasyonları ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı kapsamında yabancı öğrencilere yönelik organizasyonların doğrudan temin usulü ile satın alınarak piyasa araştırmasının şeffaf yapılmadığı ve söz konusu süreli işlerin sözleşmeye bağlanmadığı tespit edilmiştir” denildi.

HESAP VERİLEBİLİLİR DEĞİL

Raporda ayrıca verilen organizasyon işlerinde hangi işin ne miktarda yapılacağının belli olmadığı ve sözleşme yapılmadığı ifade edildi. Sayıştay yapılan bu hatanın rekabet ve saydamlığa engel olduğunu ve denetimler açısından hesap verebilirliği ortadan kaldırdığını belirtti. SAÜ, Sayıştay’a bu konuda gönderdiği yazıda ise, “Doğrudan temin yöntemiyle yapılan Organizasyon hizmet alımlarında teklif eklerinde yapılacak işe ait ayrıntılı iş kalemleri ve miktarlarının yazılması ve sözleşmeye bağlanması sağlanacaktır” diyerek hatasını düzelteceğini taahhüt etti.

ÖĞRETİM ÜYELERİNİN UKRAYNA VE MAKEDONYA GEZİLERİ

Raporda Sakarya Üniversitesi ile ilgili en dikkat çeken bölüm öğretim üyelerinin seyahat harcamaları ve bilimsel teşvikler oldu. Raporda Sakarya Üniversitesinde görevli öğretim elemanlarının 2018 yılı boyunca 114 kez yurt dışına “Bilim İnsanı Yetiştirme Projeleri” kapsamında seyahat edildiği belirtildi. Raporda bu seyahatlerin ortada somut bir proje olmadan yapıldığı ifade edilerek, “Öğretim elemanlarının yoğun şekilde yurtdışı kongre, konferans ve sempozyuma gönderildiği görülmüştür” denildi.

90 KEZ UKRAYNA, MAKEDONYA VE BOSNA

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon biriminden alınan verilere göre, Bilimsel Araştırma Projeleri Harcama Kaleminden 2018 yılında 114 yurt dışı görevlendirmesinden sadece 3 tanesinin proje kapsamında görevlendirme olduğu ortaya çıktı. Bilimsel projelerle alakası olmayan 111 yurt dışı gezisi için SAÜ’nin kasasından 219 bin TL para çıktı. Raporda bu yurtdışı görevlendirmelerinin 90 tanesinin, “Ukrayna, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Türk Cumhuriyetleri vb. ülkelere yapıldığı görülmüştür” ifadesinin kullanılması da dikkat çekti.

SAÜ KENDİNİ SAVUNDU

Sakarya Üniversitesi ise bu durumu, “Fakülteler ve üniversite bütçesinde mevzuat gereği seyahat amaçlı bütçe oluşturulamaması nedeniyle bu destekler Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında yapılmaktadır” diyerek kendini savundu. Ancak Sayıştay denetçileri bu savunmaya, “2547 sayılı Kanun'un 39’uncu maddesine göre öğretim elemanları yurt içinde ve yurt dışında usulüne uygun olarak kongre, konferans ve sempozyumlar için görevlendirilebilmekte ve giderleri bütçeden karşılanmaktadır” notunu düşerek, yurt dışına yapılan bu seyahatlerin bilimsel amaçlı gibi gösterilmesini mevzuata aykırı olduğunu ifade etti.

PROJE OLMADAN DESTEK

Raporda ayrıca TÜBİTAK gibi kurumlardan proje alan öğretim üyelerine ortada proje olmaksızın destek verilmesi de yer aldı. Bu kapsamda devam eden 13 projede 510 bin TL destek verilirken, Sayıştay raporunda bu ödemelerin mevzuata aykırı olduğu ifade edilerek, “TÜBİTAK’ın desteklediği projeler için TÜBİTAK kendi mevzuatı gereği proje yürütücülerine proje teşvik ikramiyesi vermektedir. Söz konusu uygulama da ortada bir proje bulunmaması nedeniyle mevzuata açıkça aykırıdır” şerhi düşüldü.

BİLİMSEL PROJE AZ UYARISI

Raporda SAÜ hakkında en dikkat çeken ifade ise, üniversitenin desteklediği Bilimsel Araştırma Projelerinden çok azının “Bilimsel” sayılabileceği oldu. Sayıştay raporunda açıkça, “ Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkında Yönetmelik'e göre gerçek anlamda Bilimsel Araştırma Projesi olabilecek çok az sayıda projenin desteklendiği görülmüştür” ifadeleri kullandı. Raporda, SAÜ’nün 2018 verilerine göre desteklediği Bilimsel Projelerin sadece yüzde 7’sinin Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkında Yönetmelik'e uygun olduğu ifade edilerek, “Bilimsel Araştırma Projesi tanımına ve niteliklerine uygun projelerin desteklenmesine öncelik verilmelidir” uyarısı yapıldı.

Editör: TE Bilişim