Orta Doğu'daki iç karışıklıklar tarımsal ihracatı etkiledi

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.03.2017 - 16:28, Güncelleme: 17.03.2017 - 16:28
 

Orta Doğu'daki iç karışıklıklar tarımsal ihracatı etkiledi

Üzüm Üreticileri Sendikası (Üzüm-Sen) Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, Orta Doğu'da uzun yıllardır süren iç karışıklıkların tarımsal ihracatı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, Orta Doğu ülkelerine yaş üzüm ihracatının yapılamaz hale geldiğini ve bu durumun üreticileri mağdur ettiğini söyledi. 
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde 18 Ekim 2016 tarihinde düzenlenen ve üzüm üreticilerinin sorunlarının masaya yatırıldığı "Üzüm Üreticilerinin Sorunları ve Gıda Egemenliği" konulu panelde alınan kararlar, broşür haline getirilerek üreticilere dağıtılmaya başlandı. Bastırılan bilgilendirme broşürleri hakkında bilgi veren Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, "Panelimizde alınan kararların çiftçilerimiz ve üreticilerimiz tarafından bilinmesi için mahalle mahalle, sokak sokak dolaşarak üreticimize ulaştırıyoruz. Tarımsal ürünler içinde ihracat geliri en fazla olan ürünlerden biri de üzümdür. Komşu ülkelerde yaşanan sorunlar, savaşlar tarımsal ürünlerimizi ihracatını engellemektedir. Bu durum üreticilerimizi mağdur etmektedir. Barış için de mücadele etmek önceliklerimiz arasındadır. Özellikle Irak ve Suriye’de yaşanan savaşlar nedeniyle Suudi Arabistan ve Orta Doğu ülkelerine yaş üzüm ihracatı yapılamaz hale geldi. Bir de Rusya ile yaşanan 'uçak krizi' nedeniyle Rusya’ya yaş üzüm ihracatı yapılamadı. Geçmiş yıllarda Sarıgöl ve Alaşehir ilçelerinin üzümlerinin büyük bölümünü Rusya’ya gönderiliyordu. Yaş üzüm ihracının durgunluk olmasına fırsat bilen tüccarlar kuru üzümün kilosunu 3-3,5 TL’den almaya başladılar. TARİŞ’in kuru üzüm alımlarındaki fiyat belirsizliği de tüccarların işine gelmiştir" dedi.  Gıda tekellerine, dünyadaki ekolojik yıkıma, çiftçilerin kullandığı mazotta özel tüketim vergisinin kaldırılmasından yana oldukların aktaran Çobanoğlu, "Küresel iklim kriziyle karşı karşıyız. Gıda egemenliği mücadelesini sadece üzüm üreticileriyle değil, diğer üreticilerle birlikte yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Üzüm Üreticileri Sendikası (Üzüm-Sen) Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, Orta Doğu'da uzun yıllardır süren iç karışıklıkların tarımsal ihracatı olumsuz yönde etkilediğini belirterek, Orta Doğu ülkelerine yaş üzüm ihracatının yapılamaz hale geldiğini ve bu durumun üreticileri mağdur ettiğini söyledi. 
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde 18 Ekim 2016 tarihinde düzenlenen ve üzüm üreticilerinin sorunlarının masaya yatırıldığı "Üzüm Üreticilerinin Sorunları ve Gıda Egemenliği" konulu panelde alınan kararlar, broşür haline getirilerek
üreticilere dağıtılmaya başlandı. Bastırılan bilgilendirme broşürleri hakkında bilgi veren Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, "Panelimizde alınan kararların çiftçilerimiz ve üreticilerimiz tarafından bilinmesi için mahalle mahalle, sokak sokak dolaşarak üreticimize ulaştırıyoruz. Tarımsal ürünler içinde ihracat geliri en fazla olan ürünlerden biri de üzümdür. Komşu ülkelerde yaşanan sorunlar, savaşlar tarımsal ürünlerimizi ihracatını engellemektedir. Bu durum üreticilerimizi mağdur etmektedir. Barış için de mücadele etmek önceliklerimiz arasındadır. Özellikle Irak ve Suriye’de yaşanan savaşlar nedeniyle Suudi Arabistan ve Orta Doğu ülkelerine yaş üzüm ihracatı yapılamaz hale geldi. Bir de Rusya ile yaşanan 'uçak krizi' nedeniyle Rusya’ya yaş üzüm ihracatı yapılamadı. Geçmiş yıllarda Sarıgöl ve Alaşehir ilçelerinin üzümlerinin büyük bölümünü Rusya’ya gönderiliyordu. Yaş üzüm ihracının durgunluk olmasına fırsat bilen tüccarlar kuru üzümün kilosunu 3-3,5 TL’den almaya başladılar. TARİŞ’in kuru üzüm alımlarındaki fiyat belirsizliği de tüccarların işine gelmiştir" dedi. 
Gıda tekellerine, dünyadaki ekolojik yıkıma, çiftçilerin kullandığı mazotta özel tüketim vergisinin kaldırılmasından yana oldukların aktaran Çobanoğlu, "Küresel iklim kriziyle karşı karşıyız. Gıda egemenliği mücadelesini sadece üzüm üreticileriyle değil, diğer üreticilerle birlikte yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.