• DOLAR 32.5
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2489.494
  • ...
Örneğimiz Guantanamo Olmasın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Erkan Yavuz-Fikret Özkan/Doğruhaber

Kamuoyu günlerdir mahkumlara giydirilmesi düşünülen tek tip kıyafet uygulamasını düşünüyor. Birçok kesim bunun sadece FETÖ`cülerle sınırlı kalmayıp tüm mahkumlara uygulanacağı endişesini taşıyor. Gazetemize konuşan hukukçular ‘Guantanamo` üzerinden bunu tartışmanın hiç uygun olmayacağı gibi, getirilecek olan tek tip kıyafet uygulamasının da ne vicdani ne de insani olduğunu ifade etti.

MASUMİYET KARİNESİNİ ORTADAN KALDIRIR

Guantanamo örneğini kabul etmesinin mümkün olmadığını, masumiyet karinesinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Av. Okan Kadir Bektaşoğlu, “Tüm dünyanın hatta Amerika`nın dahi karşı çıktığı Guantanamo`nun, ki o da Küba sınırında bir yerde. Orada sistematik bir şekilde işkence uygulandığı herkes tarafından aşikardır. Onlarca sivil toplum kuruluşunun yaptığı açıklamalar ortada. Orada bulunup çıkmış insanların beyanları ortada. Burada Guantanamo gibi bir yerin, tek tip elbisesini alıp buraya da entegre etmek bir defa masumiyet karinesini ortadan kaldırır. Anayasa`ya aykırılık oluşturur. Hukuk devletinde bunu uygulayamazsınız ve bu kişiler yargılanıyor. Bunların beraat etme ihtimali de vardır. İnsanlara bu şekilde tek tip kıyafet uygulaması yapamazsınız. Bir de şu açıdan bakmak lazımdır; nasıl Ergenekon ve Balyoz davaları sulandırıldı, bu davaların da sulandırılmasına yönelik bir hareket olma ihtimali de vardır. Bunları çok ince eleyip sık dokumak lazım. Tek tip kıyafeti ülkemizde kabul etmek, hele Amerikanvari ve Guantanamo tarzının ne olursa olsun örneğini alarak buraya getirmek, karşı zaviyeden baktığımızda, bunların kullanılacağını düşünüyorum. Yani mahkeme başkanlarının bu konuda duyarlı davranmasını bekliyorum. Zaten gerekeni yapmışlar ve duruşma salonundan atmışlar. Üstünü çıkarır veya almazsınız. Mahkeme başkanının bu yetkisi var. Duruşmanın insicamını bozan kişileri çıkarma yetkisi var. Yani bir kişinin yaptığı fütursuzluğu tüm tutuklulara sirayet ettirmenin, çok hukuki bir geleneğe ve altyapıya sahip olduğunu düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

YANLIŞ BİR KARAR OLUR

Guantanamo`nun örnek alınmasının sakat bir yaklaşım olduğunu dile getiren Av. Abdulgani Orhan ise,  “Guantanamo örneği bir dil sürçmesidir diye düşünüyorum. Çünkü Guantanamo, ABD`nin İslam`a karşı açtığı savaşın bir simgesidir. ABD, el Kaide`yi bahane ederek tutukladığı bütün Müslümanlara burada akıl almaz işkenceler yaptı, yapmaya devam ediyor. Müslümanları oraya kapatıp turuncu elbise giydirerek ciddi bir mesaj vermişti. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü ve Hükümet yetkilileri yaptıkları açıklamalarla, bunun sadece darbe teşebbüsüne girenlere karşı değil, bütün siyasi mahkumları kapsayacak bir düzenlemenin içinde olduklarını söylediler. Elbette darbecilere dönük bazı çalışmalar yapılabilir; ama bunu Guantanamo gibi bir yerle özdeşleştirmek çok yanlış bir karardır.  Ayrıca darbeciler için çıkarılan kararnamelerde özellikle cezaevlerinde gerek görüşler olsun, gerekse diğer kısıtlamalar olsun sadece FETÖ üyeleriyle sınırlı kalmayıp bütün siyasilere, hatta bütün mahkumlara uygulanıyor. Yani FETÖ üyelerine uygulanan bütün kısıtlamalar diğer mahkumlara da uygulanarak cezaevi karanlık bir zindana çevriliyor. Ve zaten zor olan koşullar çekilmez bir hal alıyor. Bu bakımdan Guantanamo örneği sakıncalı bir örnektir.” şeklinde konuştu.

TEMEL: ‘PARTİ OLARAK DOĞRU BULMUYORUZ`

HÜDA PAR Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı M. Bahattin Temel, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Bitlis'te gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Mahkemelere çıkarılacak FETÖ mahkûmlarına Guantanamo'da olduğu gibi tek tip kıyafet giydirileceği açıklamalarını değerlendiren Temel, sonuçlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, parti olarak bunu doğru bulmadıklarını belirtti. Temel, "Guantanamo benzetmesine ben şahsen girmek bile istemiyorum. Bunun tartışmasını da yapmıyorum. Benim bildiğim zaten zindanda tutulan mahkûm, velev ki hak etmiş veya etmemiş olsun, zaten zindanda birçok imkândan kısıtlanmış olarak tutulmaktadır. Bu kıyafetin mahkûmlar için psikolojik olarak ikinci, üçüncü bir zindan olacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

‘TEK TİP GELSE ŞAYET, SADECE FETÖ`CÜLERE UYGULANMAZ`

Tek tip kıyafet uygulamasının yürürlüğe konduğu takdirde sadece bir davayla sınırlı kalamayacağına işaret eden Temel, “Bunun sadece FETÖ mahkûmlarına uygulanması gibi bir şey söz konusu olamaz. Çünkü hukuk uygulandığında herkes için geçerli olur. Bu da bize göre bir haksızlıktır, zulümdür. Bunun, Cumhurbaşkanı tarafından söylenmiş olmasını ve hangi amaçla söylendiğini doğrusu bilemiyorum. Cumhurbaşkanı gibi bir zatın, kendisi de mahkûmiyet görmüş, zindanda yatmış biri… Bir mahkûm için böyle bir cezalandırmanın çok daha ağır bir cezalandırma şekli olacağını düşündüğümüzden dolayı parti olarak böyle bir uygulamayı doğru bulmuyoruz." şeklinde konuştu.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir