ORGANİK ÜRÜNLERE SINIR ÖTESİ FARKINDALIK!

Ekolojik ve organik çiftçiliği yaygınlaştırarak organik ürünlere farkındalık yaratmak amacıyla, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Bulgaristan Yambol Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde ‘ECO WOMAN-Güvenli Yaşam İçin Doğal Kaynakları Yönetme Girişimi’ projesi başlatıldı.

ORGANİK ÜRÜNLERE SINIR ÖTESİ FARKINDALIK!

Ekolojik ve organik çiftçiliği yaygınlaştırarak organik ürünlere farkındalık yaratmak amacıyla, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Bulgaristan Yambol Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde ‘ECO WOMAN-Güvenli Yaşam İçin Doğal Kaynakları Yönetme Girişimi’ projesi başlatıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Kasım 2019 Cuma 06:19
ORGANİK ÜRÜNLERE  SINIR ÖTESİ FARKINDALIK!

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ile Yambol Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında, ekolojik ve organik çiftçiliği yaygınlaştırmak için kaynak oluşturma ve kapasite yaratmaya ilişkin farkındalık yaratmayı amaçlayan Interreg-IPA CBC Bulgaristan-Türkiye 2014-2020 Programı çerçevesinde ‘ECO-WOMAN Güvenli Yaşam İçin Doğal Kaynakları Yönetme Girişimi’ projesi başlatıldı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Proje Koordinatörü Nuray Pehlivan ve Proje Ekibinden Elif Yardımcı söz konusu projenin tanıtımı için dün bir basın toplantısı düzenledi. Kentte bulunan bir tesiste gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, projeyle organik ürünlere farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi.  

ZIPKINKURT: “ORGANİK ÜRÜNLERE FARKINDALIK YARATMAYI AMAÇLADIK”

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt burada yaptığı açıklamada, “Yambol Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla yürüttüğümüz projedeki amaç; organik ürünlerle ilgili farkındalık yaratmak. Odamız daha önce Haskovo Ticaret ve Sanayi Odası ile geçen yıllarda bir Gastronomi ile ilgili AB Projesi yürütmüştü. Bizim ve Bulgaristan'ın yöresel yemeklerini birbirimize tanıtmak amacıyla yaptığımız bir projeydi. Bugün de organik ürünlerle ilgili hem üreticimizi bilinçlendirme hem de gerek Edirne'de gerek Bulgaristan'ın Yambol şehrinde üretilen organik ürünleri kendi ülkemizde ve Bulgaristan'da tüketiciyle buluşturmak için bir çalışma yapıyoruz. Bir yıllık projenin bütçesi yaklaşık 114 bin Euro. Şehrimize gelecek bu paradan da hem bir katkı sağlayacağız hem de üreticimizi yaptığımız çalışmalarla ve eğitimlerle bilinçlendireceğiz. Edirne bilindiği gibi ciddi anlamda turist alan bir kent. Bu anlamda gastronomiyi de tarihi eserlerimizle dolduruyoruz. Bir de buna bio ürünleri eklersek çok daha farkındalık yaratmış oluruz.” dedi.

PEHLİVAN: “PROJE KAPSAMINDA BİRÇOK ETKİNLİK GERÇEKLEŞECEK”

Proje Koordinatörü Nuray Pehlivan da projeyle ilgili bilgiler vererek, “Projemizin ana amacı; ekolojik ve organik çiftçiliği yaygınlaştırmak için kaynak oluşturma ve kapasite yaratmaya ilişkin bir farkındalık yaratarak; buna yönelik çalışmalar gerçekleştirmek. Bu amaca dönük olarak gerçekleştireceğimiz faaliyetlerde, öncelikle bu alanda ilgi ve faaliyet gösteren kişileri, firmaları ve bölge halkını bilinçlendirmek ve bilgilendirmek adına bazı eğitim seminerleri yapacağız. İlkinin başlığı ‘Hava, Su ve Toprağın Ekolojisi ve Canlılar Üzerindeki Önemi ve Etkisi’ üzerine olacak. 5 gün sürecek seminerle kişileri hem bilgilendiriyor hem de eğitiyor olacağız. Bir sonraki seminerimiz de 5 gün sürecek ve başlığı ‘Tarımsal Ürün ve Gıdaların Ekolojik ve Organik Üretiminin Organizasyonu ve Uygulanması’ olacak. İkincisi daha uygulamaya dönük olacak. Projenin en ses getirecek etkinliklerinden biri olan organik ürünler sergisi olacak. Haskovo Projesinde bu tarz bir etkinlik yapmış bir gastronomi festivali gerçekleştirmiştik. Yine odamızın çatısı altındaki kadın girişimcilerin kurduğu ve Pazar günü kurulan Kırsalın Doğal pazarında bunu da yine orada gerçekleştirerek oradaki ürünlere biraz daha katkı sağlayacak bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Yine bir festival havasında bu organik ürün üretimi ve bilincinin yaygınlaşmasını sağlayacağız. Bu etkinliğe Yambol'dan da 40 kadar kişinin katılımı ön görülüyor. Aynı etkinlik Yambol'da da yapılacak ve Türkiye'den de bizler bölge halkı oraya gidip o etkinliği görerek onların organik ürünlerini, bu konuda neler yaptığını, çalışmalarını yerinde inceleyebileceğiz. Eş zamanlı olarak bir de ekoloji ve bio ürünlerle ilgili forum gerçekleşecek. İnsanlar hem görsel hem de işitsel olarak her şekilde bu konuya vakıf olsunlar diye böyle bir kombinasyon yapmak istedik. Bir anket çalışması da yapıldı ve toplanan sonuçlar diğer araştırma raporları proje için oluşturulan web sitesinde kamuoyu ile paylaşılacak. Sergiyi de Nisan ayı gibi planlıyoruz. Etkinliklerimizi tamamlayarak bu bilincin oluşmasına katkı sağlamak istiyoruz. Temmuz 2020'ye kadar projemizin etkinlikleri faaliyetleri dönem dönem devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.