Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen “20 Mayıs Dünya Arı Günü”, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

 

20 Mayıs Dünya Arı Günü’nü kutlayan Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Feyzullah Konak, “Arıcılık sektörü; bal üretimi yanında bitkisel üretimde de polinasyona etkisi dolayısıyla çok büyük katkılar sağlamaktadır. Diğer taraftan özellikle çayır-mera alanlarında, yaylak ve kışlaklarda ve yem bitkileri üretiminde, tohumculukta, bitki üretim ve gelişimine katkı sağlaması yanında erozyonu önlemede de rol almaktadır. İnsan yaşamında hayati öneme sahip bal arıları bir çok çevresel stres faktörüne maruz kalmaktadır. Bu amaçla Enstitümüzde 20-25 Mayıs tarihlerinde arıcılık sektöründeki farkındalığı arttırmak için “Dün Arı Günü” çerçevesinde etkinlikler gerçekleştirilecektir” dedi.

Dünya Arı Günü hakkında da bilgiler veren Feyzullah Konak, “Dünya Arı Günü etkinlikleri ile ekolojik dengeye ve biyoçeşitliliğe katkıda bulunan arıların önemi hakkında halkın bilinçlendirilmesini hedeflenmektedir. Ülkemizde ilk olarak Ankara’da kutlanan ve 2012 yılında Ordu ilimizde gerçekleştirilen bu özel güne bu sene Kars ili ev sahipliği yapacaktır.” diye konuştu.

Dünya Arı Günü kutlamaları çerçevesinde yapılacak etkinliklerle ilgili de bilgi veren Feyzullah Konak, “Ülkemizde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı tek olan Arıcılık Araştırma Enstitüsü’nde yapılan bir çalışmada, arı ürünleri konusunda tüketiciler bal dışında,  % 32.3 propolisi, % 16.8'i arı sütünü, % 13.5 poleni,  % 49,2 arı zehirini bilmedikleri tespit edilmiştir. Dünyada arıcılık ürünleri pazarının yıllık yaklaşık %9 oranında büyüdüğü görülmektedir. FAO’nun 2014 yılı verilerine göre dünyada 143 ülkede 1,510,568 ton bal üretimi olarak gerçekleşmiştir. Bal küresel pazarının 2022 yılına kadar 2.4 milyon tona ulaşacağı tahmin edilmektedir. 2014 yılı itibarı ile Türkiye'nin üretimi 103,525 ton olup dünya üretimi içerisindeki payı %6,85 iken Ordu ilinin 2017 üretimi ile bu veriler karşılaştırıldığında dünya üretiminde bulunan 100 kg balın 1 kg nın ilimizde üretilmektedir. Dünya Arı Günü dolayısıyla Ordu Arıcılık Enstitüsünde bir dizi etkinlikler düzenlenmiştir. Bu bağlamda, 20 Mayıs’da Dünyanın en büyük arıcılık projelerinden biri “Arım Balım Peteğim” projesi kapsamında yapılan tesislerin gezilmesi ve bilgilendirmeler gerçekleştirilecek ve 22 Mayıs’da Prof.Dr. Osman Kaftanoğlu tarafından “Dünya’da Arıcılık ve Arı Ürünleri Sektöründe Yeni Trendler”, 23-25 Mayıs’da “Arı Islahı ve Sağlığı Üzerine Çevresel Stres Faktörlerinin Davranışsal Olarak Değerlendirilmesi” konulu çalıştay gerçekleştirilecektir." diye konuştu. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi