İktidar, operasyonla birlikte toparlanma sürecine girmiş gibi görünüyor. Ancak aralarında AKP’li isimlerin de yer aldığı çok sayıda insan, hastalığın aynen sürdüğünü, operasyonla tedavinin ötelendiğini düşünüyor. Erdoğan’ın parti içi muhalefeti susturması mümkün görünmüyor

Operasyonla tedavi ötelendi, hastalık kaldı

YAŞAR AYDIN yasaraydin@birgun.net

23 Haziran seçiminden sonra inişe geçen iktidarın, operasyon ile birlikte toparlanma sürecine girdiği görülüyor. Milletvekillerinin TBMM’deki tutumlarından ve örgütlerin içinde biten iç tartışmadan bu toparlanmayı rahatlıkla görebiliyoruz. Son günlerin en revaçta konusu, Ali Babacan ve Davutoğlu bile AKP’lilerin gündeminde değil. ABD ile yapılan anlaşmanın bir ‘zafer’ olarak sunulması AKP’lilerin ruh halini politik olarak daha da pekiştirdi. Bu ruh hali milletvekillerinin çoğunda egemen... Ama meseleye böyle bakmayanlar da var. Onlara göre; hastalık duruyor, tedavi sadece ötelendi.

DAHA ŞİDDETLİSİ GELECEK

Operasyonun pozitif etkilerini kabul eden ama bununla birlikte AKP’nin geriye gidişine çözüm olmayacağını düşünen milletvekilleri sorunların üzerinin örtüldüğünü düşünüyor. Yaklaşık iki yıldır şiddetlenen hem parti için hem de kabinedeki sorunlar olduğu yerde duruyor. Konuştuğumuz bir AKP milletvekili yaşananları, “Operasyon yapılmalıydı. Ama hem partimizin hem de vatandaşın sorunları unutulmamalıydı. Memleketin sorunlarına çare bulmalıyız. Bu konuda atılan bir adım yok. Doğal olarak hastalık, olduğu yerde duruyor. İlaç tedavisi sorunu çözmez. Operasyon bizim için ilaç tedavisi oldu. Kısmi bir rahatlamaya yol açtı ama ilacın etkisi geçince hastalığı daha şiddetli biçimde yaşayacağız” diyerek özetledi. AKP’nin güçlendiği görüntüsüne muhalefet partileri de katkı sundu. Operasyon tartışmalarının başladığı andan itibaren, ülke içi ve dışı tüm iktidar eleştirilerini bir kenara koyan muhalefet partileri bir anlamda Cumhur İttifakı’nın bileşeni haline dönüştü.

KRİTİK HAFTA

ABD ile yapılan görüşme sonrası, Erdoğan yarın Soçi’de Putin ile bir araya gelecek. Bu görüşme, aynı zamanda Türkiye’nin bölgedeki ağırlığını da test edecek. Şimdilik 120 kilometrelik bir alanda etkili olan operasyonun kaderini de bu görüşme belirleyecek. Kuşkusuz bu görüşme nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Erdoğan ve siyasal iktidar buradan da bir başarı öyküsü çıkarmaya çalışacak. Ama görünen manzara ABD, AB ve Rusya ilişkileri açısından çok parlak günlerin beklenmediği ve operasyonun ekonomik ve siyasal yeni yükler getireceği yönünde. Ekonomik olarak uzun süredir kriz içerisinde olan ülkeye, yeni kaynak bulmakta daha da zorlanacak. Ekonomik daralmayı esas olarak işsizlik ve hayat pahalılığı olarak hisseden yurttaş, yeni zamlar ile krizi yoğun bir şekilde hissedecek. Bu savaşta yapılan harcamaların kuşkusuz bir maliyeti var. AKP iktidarının da bu maliyeti halka yüklemekten başka bir çaresi yok. Yeni yıla doğru daha çok vergi, daha çok zam vatandaşı bekliyor.

ÇÖZÜLME BAŞLAR

Hem AKP içindeki farklı seslerin hem de muhalefet partilerinin Erdoğan’ın arkasında dizildiği görüntü uzun sürmeyecek. İlk sinyallerini geçen hafta aldığımız itirazların dozajı yarınki grup toplantılarında daha da yükselecek. Ekonomik sıkıntı, yolsuzluk ve hukuksuzluk muhalefetin tekrar ana gündemi haline gelecek. Erdoğan’ın, sadece operasyonla hem parti içi muhalefeti hem de Millet İttifakı’nı susturması mümkün görünmüyor. Operasyonun yarattığı rüzgâr, kısa bir süre Erdoğan’ın yelkenlerini şişirse de bu hafta itibarıyla rüzgârın tersten esmesi sürpriz olmayacak. AKP, bu operasyon ile ameliyatla tedavi edilmesi gereken bir hastayı yoğun bir ilaç yüklemesiyle çözmeye çalıştı. Ama aslında gerçek çözümün bu olmadığını iktidar da muhalefet de biliyor. Çok daha şiddetli, ağrılı ve uzun bir hastalık dönemi bizi bekliyor.