Vakıf Katılım web
Sağlık 07.04.2020 07:40 Güncelleme: 07.04.2020 07:46

Op. Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız: Hamileler İçin Güvenli Muayene ve Doğum

Salgının yayılımının önlenmesinde en önemli adımlardan biri de insanların mümkün olduğu kadar evlerinde kalmaları. Vatandaşlarımız yavaş yavaş bunun önemini kavrayarak evde kendilerini izole etmeye başladılar.
Op. Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız: Hamileler İçin Güvenli Muayene ve Doğum

 Esra Kazancıbaşı ÖZTEKİN

“Covid-19 salgını günümüzde dünyadaki en önemli sağlık problemi. Gerek devlet, gerekse sağlık çalışanları yoğun bir şekilde salgını kontrol altına alıp, bir taraftan insanların hastalığa yakalanmasını engellemeye çalışırken, bir taraftan da Covid-19’a yakalananları tedavi etmeye çalışıyor. Bu aşamada önemli bir konunun altının çizilmesi gerekiyor. O da birçok başka rahatsızlıktan kaynaklanabilecek acil durumlar. Bilindiği gibi kalp ve damar hastalıkları hala tüm dünyada bir numaralı ölüm nedeni. Ülkemizde her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor ve bunların yarıya yakını ne yazık ki yaşamını kaybediyor. Kalp krizi geçirmeye başlandığı andan itibaren dakikalar önemli. Kriz geçiren bir hastaya vakit kaybetmeden yapılan müdahaleler hem hayat kurtarıcıdır hem de kalbin daha az hasar görmesini sağlar. Aynı şekilde önemli bir kalp damar problemi olan aort anevrizmaları yılda 3500 - 4000 kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Zamanında teşhis edildiğinde çok büyük başarıyla tedavi edilebilen bu sorun, geç kalındığında hayat kayıplarına yol açabilmektedir. Bu tür acil durumlara akciğer embolileri, ani damar tıkanıklıkları, kalp kapağı sorunları gibi birçoğunu eklemek mümkün. Ayrıca doğumlar devam ediyor, şeker hastalığı devam ediyor, hipertansiyon hastalığı devam ediyor.

ATEŞİ OLANLAR ACİLDEKİ İZOLE ATEŞ POLİKLİNİĞİNE YÖNLENDİRİLİYOR!

Şu anda bir taraftan Covid-19 salgınına odaklanırken, diğer taraftan diğer hastalıklar nedeniyle acil durumlara düşen ya da kronik rahatsızlığı olan hastaların tedavilerini planlamak zorundayız. Bu durumun bilincindeyiz ve 24 saat ekiplerimiz tüm hayati acillere ve polikliniğimize başvuran hastalara canla başla müdahale etmektedir.

Covid-19’a karşı aldığımız önlemlerimizi kısaca toparlamak gerekirse, hastane giriş kapılarımızın sayıları sınırlandırıldı, hastalarımıza yönelik bilgilendirme tabelaları ile farkındalık sağlandı, hasta ziyaretleri yasaklandı, hastalarımıza sabit ve tek bir refakatçi eşlik edebilecek şekilde refakat hizmetleri düzenlendi. El hijyenine yönelik ortak alanlardaki el dezenfektanları artırıldı. Hastane girişinde ateş ölçümü yapılarak, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı ve seyahat öyküsü bilgileri sorgulanmaktadır. Ateş şikâyeti olan hastalar acil servis içinde izole olan ‘ateş polikliniğimize’ yönlendirilmektedir. Ateşli çocuk hastalarımız sağlam çocuk polikliniklerinden ayrı bir alanda farklı bir hekim tarafından takip edilmektedir. Ayrıca Covid pozitif olan ve ya şüpheli olan gebelerimizin kadın doğum polikliniği dışında diğer hamilelerden ayrı bir alanda, farklı bir hekim tarafından muayene edilmesini organize ettik. Çalışanlarımıza da gerekli eğitimler verildi. Ambulansların, servislerin ve binek araçların ilgili firmalar tarafından dezenfeksiyonu düzenli olarak sağlanmaktadır. Kapıda araç alan valelerimiz alanda her türlü önlemi almış olarak hizmet vermektedir. Tüm alanlarımızda temizlik frekansı sıklaştırıldı ve çalışma saatleri dışında üst düzey dezenfeksiyon işlemleri yapılmaktadır. Özelikle tekrar altını çizmek isterim ki; şüpheli vakalar ya da pozitif vakalar, belirlenmiş özel tıbbi alanlara yönlendirilerek izole edilmektedir.

AMELİYATHANE VE YOĞUN BAKIMDA İZOLE ALANLAR...

Tüm bu tıbbi süreçler için hastalarımızı ve personellerimizi Covid-19'a karşı korumak amacıyla senaryolar ve pandemi planları hazırlandı. Covid-19 şüphesi olan ya da tanısı olan hastalarımıza özel ayrılmış izole alanlarda, konu ile ilgili eğitim almış sağlık personelleri ve hekimlerimizle gerekli hizmeti sunmak amacıyla konumlanmış durumdayız. Hastanemizin bir katını, ameliyathane  ve yoğun bakım alanlarındaki izolasyon alanlarını salgından etkilenen hastalarımız için ayırdık. Bu alanlarda çalışacak olan tüm personelimiz gerekli özel eğitimleri aldı.

Aslında solunum ve damlacık yolu ile bulaşan ilk enfeksiyon Covid-19 değil. Biz sağlıkçılar solunum ve damlacık izolasyonu konusunda oldukça deneyimliyiz. Covid-19’a yönelik tedbirlerimiz doğrultusunda poliklinik hizmetlerimizi ayrı alanlarda güvenli şekilde sürdürüyoruz. Doğum, ameliyat, kalp damar cerrahisi, organ nakli, kemik iliği nakli ve diğer tüm tedavi hizmetlerini güvenli şekilde devam ettirmekteyiz.

“65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALIĞI OLANLARA EVDE SAĞLIK HİZMETİ”

Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla şu anda acil servisimize başvuran Covid-19 hastalarımız ve diğer hastalarımız farklı alanlarda güvenli şekilde tedavi ve takip edilmektedir. Sonuç olarak korona pandemisi sürecinde diğer acil sağlık ihtiyaçlarının karşılanmaması ve kronik hastalıkların takipsizliği söz konusu dahi olmaz. Ayrıca yoğunlukla gündemimizde olan sosyal izolasyon kişinin sağlık hizmeti almasına engel değildir. 65 yaş üstü evden çıkamayan, kronik hastalıkları sebebi ile takip edilmesi zaruri olan, hastaneye ulaşamayan ya da hastaneye gelme kaygısı olan hastalarımızın tedavi ve takiplerini evde sağlık hizmetleri kapsamında sürdürmeye devam ediyoruz. Bu süreçte takip ettiğimiz kronik hastalarımızın tetkiklerini evlerine hemşire göndererek yapılmasını ve doktoruyla görüştürülmesini sağlıyoruz. Muayene gereken hastalarımızın evlerine hekim ve hemşire göndererek hizmet almalarını sağlıyoruz. Evet evde kalmalıyız, ancak kronik hastalıklarımız ve takip gerektiren hastalıklarımızı ihmal etmemeliyiz. Mutlaka hekimimizle ya da hizmet veren bir sağlık kurumuyla irtibata geçmeliyiz.”

“Tüm Hastaları Covid’liymiş Gibi Değerlendirip Önlem Alıyoruz”

Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kalite Geliştirme Direktörü

“İstanbul ve Türkiye genelindeki tüm hastanelerde covid şüpheli hastalar acil olarak kabul edilip triajda covid olup olmadıkları ayırt ediliyor. Bunun dışındaki hastalar acilin normal kapısından girdikten sonra polikliniklerde dağıtılıyor. Bu şekilde covid şüphesiyle gelenler değerlendirilirken, onkolojik hastalık, inme ya da diğer sağlık sorunları nedeniyle gelen hastalar normal acil servisten giriş yapıp polikliniklere yönlendirilerek değerlendiriliyor. Çünkü başka nedenlerle hastaneye gelen hastalarda da covid şüphesi olduğu için bütün hastaları covitliymiş gibi değerlendirip önlem alıyoruz. Bu şekilde hem sağlık çalışanlarını, hem de hastaları da birbirinden korumuş oluyoruz.

Aynı şekilde hastane içinde yatan ya da test için bölümler arasında gezen hastaları da covide karşı korumak amacıyla, hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların mutlaka maske takmalarını sağlıyor ve temas izolasyonunda tutuyoruz.

Acil servise başvuran tüm hastalar triajda ateş kontrolünden geçiriliyor. Bu kontrol sırasında öksürük, nefes darlığının olup olmadığına dair sorulardan birine dahi “evet” yanıtı veren kişileri covid hastalarının olduğu acil triaja gönderiyoruz. Bu şikayeti olmayanlar acil servisin normal bölümlerinde takip ediliyor.”

“Covid-19 Servisi  İzole Edilmiş Diğer Binamızda”

Dr. Öğretim Üyesi Salim Karavelioğlu

Academic Hospital Genel Koordinatörü

“Hastanemiz, Covid-19 salgınına karşı gereken her türlü önlem alınmış bulunmaktadır. Pandemi öncesinde de en hassas olduğumuz konuların başında hastalarımızın sağlığı ve konforu açısından temizlik ve hijyen gelmektedir. Bu konudaki titiz yaklaşımımız ile pandemi sürecinde de gerekli önlemleri en üst seviyede alarak sürece  devam etmekteyiz. Öncelikle, ‘pandemi hastanesi’ olarak belirlenen hastaneler, Covid-19 enfeksiyonlu hastaların tedavisinden birincil dereceden sorumludur. Bizim gibi nadir hastaneler bu kapsamın dışında kalmıştır. Bu dönemde aldığımız sıkı tedbirlerin en başında hastaneye giriş ve çıkışların tam bir denetim ve kontrol altına alınması olmuştur. Girişlerde hastane personeli dahil herkese Covid-19 şüphesi ile ateş, solunum yolu sıkıntısı, risk faktörleri sorgulaması yapılıp kayıt altına alınmaktadır. Şüpheli herkes ayrı odalarda izole edilip, takiplerine bu odalarda devam edilmektedir. Diğer personel ve hastalarımız ise hastanemizin başka bölümlerine geçebilmektedir. Dolayısıyla daha ilk aşamada tespitlerimizi yapmış oluyoruz. Salgının ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren hastanemizin tüm alanları saat başı dezenfekte edilmekte ve hijyen kurallarını en üst seviyede tutarak kesintisiz hizmet vermeye devam etmekteyiz.

EVDEKİ HASTALAR İÇİN “ONLİNE UZAKTAN HEKİM GÖRÜŞMESİ”

Diğer elektif vakalarımızı kontrollü bir şeklide almaya devam ediyoruz. Bunun için de Covid-19 hastalarının yatacağı servis tamamen izole edilmiş diğer binamızda bulunmaktadır. Bu servisin çalışan personeli de sadece ilgili bölümde bulunmakta ve diğer alanlara girmelerine izin verilmemektedir. Personelimizin sağlık durumunu  da yakından takip etmekteyiz. Hastanemizin bu bölümü sıkı hijyen kuralları çerçevesinde dezenfekte edilmektedir.

Hastanemiz güvenle ve titizlikle tüm hastalarına hizmet vermeye devam etmektedir. Ayrıca; bu dönemde evde kaldıkları sürece hastanemize gelemeyecek durumda olan hastalarımızın, sağlık hizmetlerinin aksamaması için  “online uzaktan hekim görüşmesi" hizmetine de başladık. Böylelikle evden çıkamayan ve çıkmaması gereken hastalarımıza bu şeklide ulaşıyor ve destek veriyoruz.”