Onur Haftası kutlamasına biber gazlı saldırı

LGBTİ+ Onur Haftası nedeniyle yapılacak kutlamayı Taksim'i adeta ablukaya alarak engelleyen polis, Mis Sokak'taki açıklama sonrası da grubu biber gazı ve kalkanlarla dağıttı.

LGBTİ+ yurttaşların geleneksel Onur Haftası nedeniyle yapacakları açıklama öncesi Taksim’e çok sayıda TOMA ve barikat yerleştiren polisler, İstiklal Caddesi’ne bağlanan her sokağın girişini kapattı.

Gün boyunca “LGBTİ+ olduğunu varsaydığı” kişilere kimlik kontrolü yaptı.

Fransız Kültür Merkezi önünde bir araya gelmek isteyen LGBTİ+ yurttaşlar polis tarafından dağıtıldı.

Fransız Kültür Merkezi önünde yapılacak açıklamaya polisin izin vermemesi üzerine yapılan görüşmeler sonucu kalabalık Mis Sokak’ta bir araya geldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de eyleme katıldı.

Mis Sokak’ta okunan basın açıklamasında şöyle denildi: “Bugün burada 17.’sini düzenlemekte olduğumuz İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, Valilik tarafından 5. kez yasaklandı! Güvenlik gerekçesiyle İstiklal Caddesi’ni tüm toplumsal muhalefete kapatan İstanbul Valiliği, Bakırköy için yaptığımız başvuruyu toplumsal tereddütlü grup olduğumuz iddiasıyla hukuksuzca reddetti. Antalya, Mersin, ODTÜ ve İzmir’deki yasaklarla birlikte LGBTİ+ düşmanlığı neredeyse bir devlet politikası haline getirilmiştir. Halkın huzur ve güvenliği, terör, genel ahlak, genel sağlık gibi birbiriyle alakası olmayan kopyala yapıştır gerekçelerle yürüyüşümüzü yasaklayanlar, devleti yönetemeyeceklerini bir kez daha göstermiştir.”

Mis Sokak’ın İstiklal Caddesi çıkışını kapatan polis, açıklamanın ardından “Dağılın” anonsu yaptı. Grup dağılırken polis biber gazı sıktı ve sokaktaki mekanların da önünü kapattı. Tepebaşı The Marmara Pera Hotel ve Hayriye Caddesi'nde de basın açıklaması okundu. Hayriye Caddesi'nde basın açıklamasının ardından polis tekrar saldırdı. Gün boyunca beş kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. (Evrensel, Bianet, KAOS GL) 

Kategoriler

Güncel