Onun dondurması tiryakilik yapıyor

Onun dondurması tiryakilik yapıyor

Niğde´li Dondurmacı Recep Özdemir 15 yıldır aralıksız Edincik´te dondurma satıyor.

Niğde nire!... Edincik nire!... Elbette gurbet değil, ancak milli misakı çizgiler içinde hiçte yakın değil?

Niğde, Çamardı köyü nüfusuna kayıtlı Dondurma ustası Recep Özdemir (47) 15 yıldır her yıl 1 Nisan´da geldiği Edincik´te 15 veya 30 Eylül´e kadar dondurmacılık yapıyor.

Niğde, Çamardı ile Edincik´in arası yaklaşık 800 km. Kara yolu ile ortalama 10 saat, Dondurma üstadı recep Özdemir için bu yolculuk ve süreç artık alışkanlık haline gelmiş, Dondurmacı Recep´in Edincik´teki namı Edincik sınırlarını aşmış, kendi değişi ile çevreden dondurma almak için gelenlerin sayısı Edincik´i aşmış.

/resimler/2019-7/15/2320189798016.jpg

Neden Edincik ?

Dondurmacı Recep Özdemir´e bayaz altın Dondurma yapmayı kayınpederi öğretmiş, ?Gel oğlum demiş, sana bir altın bilezik armağan edeyim bileğinde dursun, karnın tok, sırtın pek yaşarsın?? Öylede olmuş sadece Recep ustanın, memleketi Niğde´nin Çamardı köyünde yaklaşık 2500 kişi yaşarmış, yaz geldiğinde bunun 2000´den fazlası Türkiye de değişik kentlere giderek Dondurma tezgâhı açar kış olunca köylerine geri dönerlermiş. Yani öyle sıradan bir meslek değilmiş Niğde´nin Çamardı köyünde Dondurmacılık sanatı.

İşte o nedenle 15 yıldır Edincik´te dondurmacılık yapan Recep Özdemir´in dondurmasındaki lezzet, mesleğinin hünerini bilmesi, elinin ayarı, dilinin kararı, hijyenik ve her memleketin kendi has sütünü kullanmasından gelirmiş hüneri.

Dondurmacı Recep Özdemir Edincik´e geldiği 15 yıl önce kendi bütçesine göre küçük bir dükkanı mesken seçmiş, büyük dükkanın derdi büyük olur diye, içinde müşteri oturtacak sandalyesi olmayan Meşhur Kervan Dondurmacısında önceleri külahla satılırmış Bal Kaymak Dondurma, sonra ne olmuşsa olmuş, lezzet külahlara sığmaz olmuş, başlamışlar dondurmayı kilo ile almaya işte o gün bu gündür Niğde - Çamardı´lı meşhur Kervan dondurması Edincik´te kilo ile satılmaya başlanmış, öyle ki mevzuyu bilmeyip, külahla dondurma isteyenlere yörenin yabancısı olarak bakılmaya başlanmış.

2 Çocuk babası Dondurma üstadı Recep Özdemir´in 15 yıllık Edincik macerası böyle başlamış ve kendisi ile rekabet şansı bulmanın aklıselim olmadığını düşünen başka dondurma ustaları ´da Edincik´e gelip rakip bir dondurmacı açmayı akıllarından bile geçirmemiş.

Meşhur Kervan Dondurmacısı Recep Özdemir yer darlığından onlarca dondurma çeşidi içinden sadece 8 tanesini dondurma dolabında bulundurmayı uygun bulmuş, biz ?hangi dondurma?? dediğimizde Recep usta bize ?elbette bal kaymak, bal kaymak şeker ile değil, süt-bal ile yapılan çok özel ve insan sağlığı için son derece yararlı bir dondurmadır.? Diyerek mesleğin küçük ayrıntısı hakkında tiyo veriyor.

/resimler/2019-7/15/2222051917369.jpg

Bal Kaymak dondurma´nın gölgesi yeter

Edincikli eski pazar peynircilerinden Hakan Yurtdeğer, yıllarca pazar pazar gezip dolaştığı iş hayatına son vererek "Taş yerinde ağırdır." deyip Kervan Dondurma´nın karşısına pazar tezgahı açmaya karar vermiş.

Tezgahta son derece kaliteli, yeze ve doğal meyvalardan oluşan, Domates, Biber, Patlıcan, Erik, Şeftali, Kavun, Karpuz ve meşhur Ballıpınar mor soğanını asarak güzel bir istikrar yakalamış.Pazarcı Hakan Yurtdeğer, özellikle meşhur Kervan dondurması karşısında, Kavun-Dordurma talebi başlayında kavun saymaya yetiştiremez olmuş.

/resimler/2019-7/15/2228381456170.jpg

Temmuz sıcağında bal-kaymak dondurma ile serinlemek isteyen Edincik´liler Kervan Dondurma´nın müşteri alma kapasitesi yetersiz olduğundan bekleme sıralarını yolun karşısındaki kahveye kaydırmışlar. Dondurma siparişleri veriliyor, kahvenin önünde bacak bacak üstüne atılıp sabırla sıra bekleniyor.



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli