Erkan  ŞEN

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, BAOB Yerleşkesi - MMO Bursa Şubesi Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısıyla ölümlü trafik kazalarının bilançosunu ve alınması gereken önlemleri kamuoyu ile paylaştı. 'Dünyada her gün 3560, ülkemizde ise 21 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetmekte' diyerek açıklamasına başlayan MMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart, "Alınmayan ya da yetersiz alınan önlemler yüzünden bu tablo giderek daha da vahim hale gelmekte. Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı istatistiklere göre her sene 1 milyon 300 bin kişi yaşanan trafik kazalarında yaşamını yitirmekte" dedi. Hayatını kaybetmekte olan insanların çoğunun 15-29 yaş arasındaki gençlerden oluştuğuna vurgu yaparak açıklamalarına devam eden Mart, belirtilen yaş aralığındaki gençlerin Türkiye'de de risk altında olduğunu sözlerine ekledi.

İŞTE KORKUNÇ RAKAMLAR

Yaşanan ölümlü trafik kazalarının tedbirsizlikten kaynaklandığını söyleyen Mart, açıklamalarına şöyle devam etti: "Türkiye'nin de içinde bulunduğu orta gelirli ülkelerin araç sahiplik oranı dünya oranında yüzde 52 olmasına karşılık, ölümlerin yüzde 80'i bu ülkelerde yaşanmakta. Trafik kazalarında ölüm oranı yüksek gelirli ülkelerde yüzde 8.7 iken orta gelirli ülkelerde bu oran yüzde 20.1, düşük gelirli ülkelerde ise yüzde 18.3'tür."

BAŞLICA ÖNLEMLER

Trafik kazaları sebebiyle yaşanan ölümlerin yüzde 50'sinin yayalar, bisiklet ve motosiklet sürücüleri arasında meydana geldiğini belirten Mart, alkol kontrolü uygulamalarının ölümle sonuçlanan kazaları yüzde 20 oranında azalttığına dikkat çekti. Motosiklet kazasına bağlı ölümlerin büyük çoğunluğu kafa yaralanmalarından kaynaklandığının altını çizen Mart,  sürücülerin kask takmasıyla ölümlerin yüzde 40 oranında azaldığını ve böylelikle ciddi yaralanmaların önüne geçildiğini dile getirdi. Emniyet kemeri kullanımının da ölümcül yaralanmaları engellediğine vurgu yapan İbrahim Mart, otomobillerde çocuk koltuğu bulunması gerektiğine dikkat çekti ve ekledi: "Araçlarda bebek koltuğu bulunması bebeklerde yüzde 70, çocuklarda ise yüzde 54 - 80 arasında ölümcül yaralanmaları önlüyor.”

İşte acı bilanço

Ülkemizdeki durumu, en son açıklanan TÜİK verilerinden edinilen bilgiyi paylaşarak sunan Mart, 2015 senesinde Türkiye'de 1 milyon 313 bin 356 adet trafik kazası yaşandığını söyledi. Meydana gelen trafik kazalarında 183 bin küsur kişinin ölümcül şekilde yaralandığını ifade eden Mart, toplamda 304 bin 421 kişinin yaralandığını ve 7 bin 530 kişinin de feci şekilde yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

DENETİMLER YETERLİ DEĞİL

Sürücü kusurlarında nisbi bir azalma olduğunu ifade ederek açıklamalarına devam eden Mart, yaya-yol ve araç kusurlarında artışın devam etmekte olduğu açıklamasında bulundu. Mart açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Kara yollarında trafik güvenliği zafiyetinin sürdüğü görülmektedir. Altyapı sorunları ve eksikler devam ediyor. Mevcut yaya ve sürücü eğitimleri yetersizdir. Maalesef yasa ve kural ihlalleri sürmektedir ve denetimler yeterli değildir." Kaza sonrası acil yardım faaliyetlerinin de yetersiz olduğunu eleştiren Mart, ulaşım politikalarının toplum yararını esas alması gerektiğini, ulaşım türlerinin ülke genelinde ve yerel bazda birbirleriyle entegre olarak planlanmasının olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etti.

BURSA ÜÇÜNCÜ SIRADA

Açıklamalarına İş kazalarındaki acı bilançoyu da ekleyerek devam eden Mart, TÜİK'in verilerine göre, yine 2015 senesinde ülkemizde 241 bin 547 sigortalı kişinin iş kazası geçirdiğine değindi ve bin 252 kişinin öldüğünü, 95 bin 616 kişinin de 'iş görmez raporu' aldığını söyledi. Bursa’da 17 bin 801 kişinin iş kazası sonucu yaralandığını paylaşan Mart, şehrin listede üçüncü sırada yer aldığını söyledi. 2015 senesinde Karbonmonoksit gazından 1131 kişinin zehirlendiğini de dile getiren Mart, 193 kişinin de hayatını kaybettiğini ifade etti. 2015 yılında Trafik Kazaları, İş Kazaları ve Karbonmonoksit Zehirlenmeleri nedeniyle 8 bin 975 kişinin öldüğüne, 545 bin 654 kişinin de yaralandığına dikkat çeken Mart: "Ülkemizde her gün 25 kişi sadece bu üç nedenden hayatını kaybediyor" diyerek durumun ne kadar vahim olduğuna dikkat çekti.