Onikişubat Belediyesi belediye hizmet binası inşaatını kime verdi?
Normal ihale iptal edildi, pazarlık usulü ile hangi müteahhide verildi?
Mahkeme ‘Yapamazsın’ dedi, Onikişubat buna rağmen yaptı

Önce açık ihale usulü ile yapılan fakat sözleşme imzalanmayan ihale, pazarlık usulü ile Ö. İnşaat’a verildi. Mahkemeye taşınan olayda, Ankara 13. İdare Mahkemesi ihalenin pazarlık usulü yapılamayacağına karar vermesine rağmen, hukuku tanımayan yönetimin, bina yapımını kendine yakın müteahhide verdiği belgeleriyle ortaya çıktı.

Türkiye’nin en etkili yerel haber sitelerinden biri olan Haber 46 istihbarat servisi Onikişubat Belediyesinin skandal ihalesini belgeleriyle ortaya çıkardı. 23 Haziran 2019 tarihinde İstanbul seçimlerinin kaybedilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öze dönüş mesajı verirken, Onikişubat belediyesinin milyonlarca lirayı kendine yakın müteahhide açık ihale yapmadan pazarlık usulü ile vermesi dikkat çekti. Aynı müteahhidin planı olmayan EXPO 2023 alanındaki projeleri de yaptığı öğrenildi.

İlk olarak 29 Ocak 2016 yılında açık ihale usulü ile ihaleye çıkan Onikişubat Belediye Hizmet Binası 2 yılda üç-dört müteahhit değişmesine neden oldu. Son olarak 05.08.2016 yılında açık ihale usulü ile ihaleye çıkan Hizmet binasının yapım işine 4 firma teklif verdi. Onikişubat belediyesince kurulan komisyonca 2 firmanın teklifi geçerli kılındı. İhale 42 milyon 987 bin TL karşılığında Mase Yapı ve Müh. Tic. Ldt. Şti ve Arslanlar İnş. Tic. Ve Turz. Ltd. Şti’ye kaldı. İhaleyi alan iki firma 22.05.2017 tarihinde sözleşme imzalamaya davet edildi bir gün sonra ise Onikişubat Belediyesi tarafından ihaleyi alan firmalara kanuni işlemlerin henüz tamamlanmadığı gerekçesiyle sözleşmeye davet yazısının dikkate alınmaması gerektiği ve sözleşmenin ileri tarihte imzalanacağı bildirildi.12.06.2017 tarihinde ise ihalede yeterli rekabet ortamının oluşmaması nedeniyle ihalenin iptal edildiği duyuruldu.

ihalenin iptal edilmesinin ardından bina yapım işinin aynı şartlar altında açık ihaleye çıkmadan pazarlık usulü ile 42 milyon 279 bin TL’ye Ö. İnşaata verildiği gözlendi. İhaleyi alan firmalar ihalenin hukuksuz iptal edildiği gerekçesiyle Ankara 13. İdare Mahkemesine dava açtı. Mahkeme hukuka aykırılığı olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini ve yürütmenin durdurulması kararını vermesine rağmen pazarlık usulü ile ihaleyi alan Ö. İnşaat işine devam etti.

İşte Ankara 13. İdare Mahkemesinin verdiği kararın metni; “iptaline karar verilen ihalede yaklaşık maliyetin 47.793.721 TL, 09.05.2017 tarihli ihale komisyonu kararı ile ihale uhdesinde bırakılan davacı şirketin teklifinin 42.987.000 TL olduğu, davacı şirketin yaklaşık maliyetin altında ve fakat yaklaşık maliyete çok yakın olduğu mahkememizin 12.09.2017 tarihle ara kararına istinaden davalı idare tarafından sunulan bilgi ve belgelere bakıldığında ihale iptal edildikten sonra, aynı işin teknik ve idari şartnamelerde gerekli düzeltmeler yapılarak aynı şartlarda pazarlık usulü ile ihaleye çıkarıldığı, yeni ihaledeki yaklaşık maliyetin 48.007.595 TL ve en avantajlı teklifin 42.279.000 TL olduğu birinci ihaledeki yaklaşık maliyet ve teklife göre kıyaslama yapıldığında birinci ihaledeki tenzilat oranı ile ikinci ihaledeki tenzilat oranı yüzde 1 oranında fark olduğu davalı idarenin rekabet koşullarının oluşması için bu alanda faaliyet gösterin ve şartnamede belirlenen yeterlik kriterlerine sağlayan tüm firmaların katılımının sağlayacağı usulde ihale edilmesi gerekirken, 4734 sayılı kanunun 21-b maddesinde sayılan şartların oluştuğuna dair hukuken geçerli bir neden gösterilmeksizin pazarlık usulü ile gerçekleştirildiği göz önüne alındığında ihale yetkilisi tarafından, kaynakların etkin ve verimli kullanılması açısından yapılan değerlendirme sonucunda; takdir yetkisini kullanarak alındığı ihalenin iptali kararında belirtilen gerekçelerin 4734 sayılı kanunun 5. Maddesinde belirtilen ilkelere uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, bu karara 2577 sayılı kanunun 20-A maddesinin 2. Fıkrasının (e) bendi uyarınca itiraz yolu kapalı olmak üzere 03.10.2017 tarihinde oy birliği ile karar verildi”

Ankara 13. İdare Mahkemesinin kararının net ortada olmasına rağmen, hukuk tanımaksızın yapılan bu işlemin altındaki neden ne olduğu sorusu ise cevap bekliyor.

Onikişubat Belediyesinin EXPO 2023 alanının ise planı olmadığı öne sürüldü. Planı olmayan alanları kamu yatırımları yapılamayacağı kanunda açık açık beyan edilirken, Onikişubat Belediyesinin hangi kanun maddesine istinaden bu yatırımları yaptığı soruları da cevap bekliyor.

Ayrıca Pazarlık usulü ile belediye hizmet binasını verdiği Ö. İnşaatın aynı şekilde EXPO 2023 alanındaki projeleri de yaptığı gözlemlendi. Onikibuşat Belediyesinin pazarlık usulü ile ihale verdiği bu firmayla ne gibi yakınlaşmasının olduğu da kamuoyunca merak ediliyor.

Şimdi soruyoruz;

Adaletli Türk savcıları bu ihaleyi aydınlatacak mı?

Mahkemenin verdiği kararı yok sayan yönetim hangi cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak?

Onikişubat Belediyesinin bina yapım işini açık ihale usulü ile ihale edip, tekrar iptal ederek kendine yakın müteahhide neden verdi?

Belediye binasının çevre düzenlemesi bu ihalenin içinde midir? Yoksa çevre düzenlemesi işi ayrıca ihale edilmiş midir? Ayrı ihale edilmişse ne kadara ihale edilmiştir, bu ihale de açık ihale mi yoksa yine pazarlık usulü ile mi yapılmıştır?

Bu ihalenin kanuna aykırı bir şekilde pazarlık usulü ile verildiğin de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bilgisi var mıdır?

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan öze dönüş mesajı verirken, Onikişubat Belediyesi neden hukuksuz işlem yapmaktadır.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bu ve bunun gibi ihaleleri müfettiş göndererek derinlemesine inceletecek midir?

İmar planı olmamasına rağmen EXPO alanına yapılan projeler hangi gerekçe ile yapılmıştır.

EXPO’ya yapılan projelerin ihalesi aynı firmaya pazarlık usulü ile mi verilmiştir?

.