22 Nisan 2018 00:15

Ömür boyu devrimci

Ömür boyu devrimci

Fotoğraf: Envato

Paylaş

1936 yılında Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela olarak doğdu. Dünya onu sömürgeciliğe karşı özgürlük örgütü ANC’nin lideri Nelson Mandela’nın eşi Winnie Mandela olarak tanıdı.  

İkisinin de yaşamı ve özgürlük, insanlık onuru ve Apartheid’ın ırkçı baskısından kurtulmak için verdikleri mücadele hemen hemen 20. yüzyıl boyunca sürdü. Nelson ayrımcı rejimin politik tutuklusu olarak yıllar boyu Robben adasında, Güney Afrika’nın taşlarını parçalayan yakıcı güneşin altında tutuldu. Sosyal danışmanlık eğitimi alan Winnie ise beyaz polis devletinin sürekli kontrolü altında çalışmasını sürdürdü, çocuklarını yetiştirdi. 

Daha Winnie Mandela olarak tanınmadan önce bile eşinden ayrı ve Apartheid rejimiyle yönetilen ülkenin gözlerden uzak bir bölgesinde yaşamaya mahkum edildi. Ek olarak yaşamı sansürlerle zorlaştırıldı, eşinin sözlerinden alıntı yapması, kamuoyuna düşüncelerini açıklaması yasaklandı. 

Ancak Winnie ömür boyu kuralları tanımayan, asi, biri olarak kaldı. Eşinin politik söylemlerini tekrarladı, düşüncelerini açıkladı ve bu nedenle hapse atıldı. Sonunda sadece beyazların yaşadığı Bloenfontein semtine sürgün edildi. Bu semtte siyahlar yalnızca beyaz ailelerin hizmetçisi ve aşçısı olarak çalışmaktaydı. Winnie’nin hayatında ırkçı azınlık hükümetine karşı çıkmadığı hiçbir dönem olmadı. ANC ve sembollerinin yasaklanmasına rağmen başından ANC renklerinde şapka ve örtüleri eksilmedi.  

Winnie, Nelson serbest bırakılıp evlilikleri sona erdikten sonra da Güney Afrika’nın toplumsal yaşamında aktif yer aldı ve kalplerinde onunla aynı ideal ve hedefleri taşıdıklarını bilen yoksul ve mülksüzler tarafından sevildi. 

“Ruhumun bir parçası onunla gitti” kitabında uzun süreden beri birey olarak varlığına son verdiğini yazıyordu. “Mücadele ettiğim hedef ve politik idealler, bu ülkenin insanlarının ideal ve hedefleridir. Onlardan bu ideallerini unutmaları beklenemez. Winnie olarak özel yaşamım çoktan beri sona ermiş durumda. Bana yapılan herşey bu ülkenin insanlarına da yapılmakta”. Nelson Mandela‘nın Aralık 2013’teki cenaze töreninde, mezarın başında ağlayan Nelson’un üçüncü eşi Graça Machel Mandela’ya sarıldı ve onu öptü.   

Ömür boyu devrimci kalan Nomzamo Winnie Madikizela-Mandela, orada da büyüklüğünü göstermişti. 

Amandla! Awethu! – İktidar halka!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...