Ölçü kaçtı

Fırsatçılar işin ucunu iyice kaçırdı. Ürünlerin gramajları ile oynayarak gizli zam yapan markalar, vatandaşı isyan ettirdi. Raflarda yan yana getirilen iki pakette aynı miktarda ürün olmadığı bile görüldü

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2018 Güncelleme 20 Eylül 2018, 03:25
Ölçü kaçtı

İÇİNDEKİLER

Fahiş zamlarla boğuşan tüketiciler bütçe denkleştirmeye çalışırken, gramaj oyunu ile de şok oldu. Perakendeciler bir taraftan döviz artışını kat kat aşan zamlar yaparken, diğer taraftan da gramaj azaltarak gizli zam yapıyor. Bisküvi, çikolata ile başlayan gramaj oyunu; deterjandan çekirdeğe, peynirden salçaya, ayrandan kuruyemişe hemen hemen tüm paketli ürünleri sardı. Zam düğmesine basan fırsatçıların gramaj oyunu, etiketlerde de açık açık görüldü. Markaların her zaman aynı gramdan gönderdiği ürünleri incelemeden raflarına koyan marketler, hem markaların gram oyununu gözler önüne serdi hem de tüketicisini yanıttı. Etikette 750 gram görülen Pril deterjanın paketinde 720 gram yazması, gramajın düştüğünü ortaya koydu. Üstelik pakette yazan gramajın güvenilirliği de kuşku uyandırdı. Öyle ki; iki aynı ürün yan yana getirildiğinde, birinin içinde daha az deterjan olduğu görüldü. Farkın marketten mi firmadan mı kaynaklandığı merak ediliyor.




Eskiden 75 gram ay çekirdeği 1 liraya satılıyordu. Şimdi de fiyat aynı ancak gramı yarıya indi. 37 gramlık paketlerde 1 liraya raflarda yerini aldı.



Etikette 750, pakette 720 gram yazıyor. Ayrıca 2 ürün arasında bariz miktar farkı görünüyor.



PAKET: 131 GR ETİKET: 140 GR



PAKET: 63 GR ETİKET: 70 GR


YERLİ ÜRÜNE YERLİ LOGOSU
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yerli üretim logosunu tanıttı, "Vatandaşlarımız, etiketlerden, bu ülkede üreten, yatırım yapan, istihdam sağlayan insanlarımızın ürettikleri ürünlerin ayrımını yapabilecek" dedi. İç piyasanın sağlıklı işlemesi için gerekli denetimleri yürüttüklerini vurgulayan Pekcan, 2 bin 499 firma ve 41 bin 821 ürünün denetlediğini, 131 firmanın bin 296 ürününde haksız fiyat artışı tespit edildiğini açıkladı. Pekcan, 680 üründe fiyat etiketi ve etiket mevzuatına aykırılık bulunduğunu kaydetti.

YUMURTA HİLESİ
Yumurtadaki 'düşük gramaj' hilesi yapılan denetimlerle gözler önüne serildi. Gıda kodeksine göre, 53 gramdan küçük yumurtalar 'S', 53 ile 63 gram arasındakiler 'M', 63 ile 73 gram arasındakiler 'L', 73 gram ve üstündekiler 'XL' etiketiyle belirtiliyor. Ancak İstanbul İl Ticaret Müdürlüğü'nün denetimlerinde kutuda yazanla tartıda çıkan ağırlığın farklı olduğu belirlendi.


ÖZLEM KAMER TERCANLI - ERHAN ÖZTÜRK