Olaylı oturumda 5. madde de geçti

Türkiye Büyük Millet meclisi'nin görev ve yetkilerini düzenleyen 5. Madde Genel Kurul'dan geçti. CHP kürsüyü işgal etti; ardından oylamayı boykot etti.

TBMM Genel Kurulu'nda, cumhurbaşkanına yürütme yetkisi veren anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda 1., 2., 3, ve 4 ve 5. madde geçti.

5. Madde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görev ve yetkilerini düzenliyor.

Maddenin oylanması sırasında kavga çıktı. CHP oylamayı boykot etti. Oylamada 343 'Evet' oyu çıktı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclisin 12 saati aşkın süredir çalıştığını belirterek, çalışmalara ara verilmesini talep etti. Çalışmaların angaryaya dönüştüğünü savunan Gök, mesaiye devam edilmesi halinde usul tartışması açılmasını talep etti.

Usul tartışmasının açılması üzerine konuşan CHP'li Gök "12 saati bulan çalışma süreci içerisinde her maddenin görüşülmesi sırasında dolar 10 kuruş artıyor. 1 Kasım'da Sayın Bahçeli'nin başkanlığı gündeme getirdiğinde dolar 3,11'di, 3,90'a çıktı. 

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise anayasa değişikliği teklifi kaç oyla kabul edilirse edilsin millete götürüleceğine dikkati çekerek, "CHP'lileri burada zorla tutmuyoruz, AK Parti'liler de burada zorla durmuyor. Oylamalar konusunda da kimse kimseyi burada zorla tutamaz." dedi.

Meclis Başkanvekili oylamaya devam edileceğini söylemesi üzerine CHP'li vekiller kürsüyü işgal etti. Milletin kürsüsüne sahip çıkıyoruz' diyen CHP kürsüyü terk etmeme kararı aldı.

Bunun üzerine çıkan tartışma yumruklaşmaya vardı. Salonda bulunan saksılar havada uçuştu. 

CHP'liler, 5. maddenin 'Meclis'i feshettiği' gerekçesiyle oylamaya katılmadı

TBMM Başkanvekili oturuma 10 dakika ara verdi. CHP'nin kürsüden ayrılmasının ardından oturum yeniden açıldı. 5. maddenin oylanması sona erdi, CHP'liler oy kullanmadı.

354 oy kullandı. 343 'Evet', 7 'Ret', 3 'Boş', 1 'Geçersiz' oy kullanıldı. 

5. Madde değişikliği TBMM'nin bakanlar kurulu ve bakanları denetleme ve KHK çıkartma yetkisi verme yetkilerini kaldırıyor.

Yeni madde şöyle:

MADDE 5 - 2709 sayılı Kanunun 87’nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “MADDE 87- Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilânına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.”

(Eski hali - Madde 87 – Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların  onaylanmasını  uygun  bulmak, (...) (3)  (Ek ibare: 3/10/2001-4709/28 md.)  Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına (…)(1) karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde ön görülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.

(3) Bu arada bulunan, “Anayasanın 14 üncü maddesindeki fiillerden dolayı hüküm giyenler hariç olmak üzere,” ibaresi 3/10/2001 tarihli ve 4709 sayılı Kanunla  metinden çıkarılmıştır. )

Kategoriler

Güncel Gündem