"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Olaylara tepkisiz kalmak: “Genovese Sendromu” - 3

Mustafa Gönüllü
06 Eylül 2021, Pazartesi
Bu yazıda, gördüğü üzücü olaylara ilk anda tepki gösteremeyip olay yaşandıktan sonra vicdan azabı çeken insanlara hitap edeceğiz ve insanî vazifemiz olan tepki göstermekten bizi alıkoyan gerekçeleri ve bu gerekçelere rağmen nasıl tepki göstereceğimizden bahsedeceğiz.

Öncelikle ilk yazımızda, Genovese Sendromu ile ilgili olarak bahsettiğimiz psikolojik tahlile göz atmalıyız. İnsan, tanıdığı, bildiği, güvendiği insanlarla hareket ettikçe, olayları daha iyi tahlil eder ve haksızlıklara daha kararlı ve yerinde tepkiler verir. Bu, geçmiş yıllarda yapılan bir bilimsel araştırmanın sonucudur.

Öyleyse her şeyden önce bireysel kalmamalı, toplu, organize ve çevremizle koordineli bir şekilde hareket etmeliyiz. Bunu yaparken de çevremizin kimlerden oluştuğunu gözden geçirmemiz gerekir. Çünkü bu, olaylara bakış açımızı değiştirebilecek niteliktedir. Olaylara âdil bir şekilde, çözüm odaklı yaklaşmaya çalışan ve çevresiyle işbirliği içerisinde hareket edebilen kişilerle birlikte olmak bu açıdan önemlidir.

Aksine ferdi kalıp ‘her şeyi ben bilirim’ edasıyla hareket eden ve yangına körükle yaklaşıp sorunlara sorun katan kişilerle alâka kuranlar, olaylar karşısında sessiz kalmaya mahkûmdur. Bediüzzaman, “Zaman cemaat zamanıdır, şahıs zamanı değil. Şahıs ne kadar dahi ve hatta yüz dahi derecesinde olsa, bir cemaatin mümessili olmazsa, bir cemaatin şahs-ı manevisini temsil etmezse, muhalif bir cemaatin şahs-ı manevisine karşı mağlûptur” diyerek, şahs-ı mânevî şeklinde hareket etmenin önemini vurgulamıştır.

Burada şahs-ı manevî kavramına dikkat çekmektedir. Şahısların aynı istikamet ve hedefte birleşerek ortak akılla hareket etmesine şahs-ı manevî adı verilir. Şahs-ı manevî, manevî şahıstır ve bizler gibi maddî şahıslar tarafından oluşturulur. Şahısların üzerinde bir çatı gibi onları koruyup kollar. Bu çatının altındaki şahıslar güvenle hareket ederler. Bir şahıs hata da yapsa, bir açık da oluştursa bu açığı kapatacak olan diğer şahıslar mevcuttur. Böylelikle kişiler, üzerlerinde baskı hissetmeden rahatla hareket eder ve birbirlerine destek olurlar.

Şahs-ı manevî içerisindeki kişiler birbirinden habersiz iş yapmazlar. Sürekli istişare içerisinde adım atar ve koordineli biçimde hareket ederler. Böylelikle hata ihtimalini minimum seviyeye indirirler. Çünkü birinin göremediği bir noktayı diğeri görür ve ona hatırlatır. Böyle bir topluluk olaylara en doğru şekilde tepki gösterir. Toplumda düzeni ve asayişi sağlayan, anarşiyi ortadan kaldıran bu çeşit şahs-ı manevilerdir.

Evet, bizler de çevremizde küçük bir şahs-ı manevî oluşturabiliriz, ancak böyle bir oluşumun temellerini atmak zordur. Öyleyse var olan şahs-ı manevilere dahil olmak hem daha kolaydır hem de sorumluluklarımızı yerine getirmekte bize yardımcı olacaktır. Şahs-ı manevideki fertlerin sayısı azdır, ancak her bir fert altın değerinde, nitelikli şahıslardır. Dolayısıyla böyle şahıslara yardım etmek bizlerin vazifesi olmalıdır.

Okunma Sayısı: 1613
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Rasim

    6.9.2021 22:04:46

    Ali Bey'in konuya getirdiği yorumu/açılımı destekliyorum.

  • Sertaç LÜSER

    6.9.2021 13:26:15

    Kardeşim seni tebrik ediyorum.ALLAH razı olsun.3 yazıda çok önemli.

  • Ali

    6.9.2021 10:55:04

    Bir kötülüğü elinle dilinle düzeltmek imanın gereği ve vacip. Bunu cemaat adına kurulacak dernek ve vakıflar yoluyla yapmak en iyisi. Amma bu dernek vakıf yılllardır kurulamamışsa tüm cemaat sorumlu ve sorunludur. İşte burda en azından; hamiyeti millisi yüksek istidatlı şahıslar devreye girmeli.Şahsı manevinin izzetini kurtarmalı.Hayatın karmaşık yerinde olmayan düzünde de etkili ve itibarlı olmaz.

  • Necati

    6.9.2021 07:21:53

    "Risale-i Nur'un sahs-ı maneviyesini temsil eden has şakirtlerinin sahs-ı manevisi "Ferid"makamının mazharıdır hakikatını anlayarak, Kevser-i Kur'an"niyeden süzülen bir havuzu kazanmak için enaniyetini ve sahsiyetini o havuzda eritenlere selâm olsun. Mustafa Gönüllü kardeşimizi tebrik eder böyle güzel yazılarının devamını bekleriz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı