• BIST 9679.8
  • Altın 2487.394
  • Dolar 32.4222
  • Euro 34.4463
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Okulların tatil olmasında böyle etkili oldu

Okulların tatil olmasında böyle etkili oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlik ettiği Kabine Toplantısı'nda koronavirüs salgını nedeniyle alınacak yeni ve mevcut önlemler, normalleşme süreci ile ilgili yeni kararlar ele alındı.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, kritik toplantıda okulların tatil edilip açılmayacağı yönündeki kararda bilim kurulu ve Erdoğan'ın kararlı tutumunun etkili olduğunun altını çizerek detayları köşe yazısında aktardı.
abine Toplantısı'nın ardından okulların Haziran ayında açılmayacağı ve Eylül ayında yeni döneme başlanacağı duyuruldu. Salgının henüz tam manada bitmemiş olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıda üstüne basarak tatil edilmesinin önemine vurgu yaptı ve kararın alınmasında etkili oldu. Selvi, toplantıda alınan kararların perde arkasındakileri köşe yazısında dile getirdi.

Selvi'nin dikkat çeken o köşe yazısı:

BİLİM KURULU ‘RİSK ALINMASIN’ DEMİŞ

Bakanlar Kurulu toplantısından önce Bilim Kurulu’nda da okulların tatili konusu ele alınmış. Bilim Kurulu üyeleri, riskin devam ettiğini belirterek, “15 gün için okulların açılması ne işe yarayacak? Okulların açılmasıyla büyük bir hareketlilik yaşanacak. Ancak henüz risk ortadan kalkmış değil, risk devam ediyor. Boşuna risk alınmasın” yönünde değerlendirmeler yapmışlar. Bu değerlendirmeler Bakanlar Kurulu’nun karar almasında etkili olmuş.

ERDOĞAN’IN UYARISI

Bakanlar Kurulu toplantısında, okulların tatil edilmesi konusu gündeme geldiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan her defasında “Çok önceden açmayın. Verilere dayalı olarak Bilim Kurulu ne diyor ona bakın” diye uyarıda bulunuyormuş. Bakanlar Kurulu toplantısında riskin devam ettiği yönünde değerlendirmeler ağır basınca, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu risk alınacak bir konu değil. Önemli olan çocuklarımızın sağlığı” diye tavrını koymuş. Böylece okulların yeni eğitim öğretim döneminde açılmak üzere kapatılması kararı alınmış. Koronavirüs risk alınacak bir konu değil. Bir de söz konusu çocuklarımız olursa, o bir risk değil, felaket olabilirdi. O nedenle okulların haziranda açılmaması kararı yerinde oldu.

TATİLDE TELAFİ  EĞİTİMİ YOK

Bir ayrıntı daha: Temmuz ve ağustos ayında telafi eğitimi gibi bir çalışma söz konusu olacak mı? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordum. “İnsanlar bunaldı. Önce dışarı çıksınlar, bir hayatla buluşsunlar, yaz tatilini doyasıya yaşasınlar” dedi. Ziya Hoca çocukların tatillerini doya doya yapmasından yana. O nedenle temmuz-ağustos aylarında telafi eğitimi söz konusu değil. Zaten okullar yeni öğretim yılında açılmak üzere kapandı.

BİLİM KURULU ÜYESİ ÖZLÜ: ‘UMUT VERİCİ GELİŞMELER VAR’

Bilim Kurulu üyesi Prof. Tevfik Özlü dikkatli bir şekilde takip ettiğim bilim adamlarımızdan biri. Tevfik Özlü, “Sıcaklığın artması, nemin azalması ve güneş ışığındaki ultraviyole virüsün bulaşmasını zorlaştıracaktır. Yine D vitamini sentezi artacak, bu da bağışıklık sistemimizi daha da güçlü kılacaktır” diye tweet attı. Bunun üzerine kendisini arayıp sözlerini biraz daha açmasını istedim.

Virüsün dış ortamlardaki yaşama süreci ısıya bağlı olarak azalıyor. Sıcak havalarda daha inaktivite oluyor. Güneş ışığındaki ultraviyole, virüsün bulaşmasını zorlaştırıyor. Sevindirici üç gelişme var.

1- Isı artıyor.

2- Nem azalıyor.

3- Ultraviyole artıyor.

Tevfik Özlü bir noktaya daha dikkat çekti. O da D vitamini. Vücut direncimizi arttıran D vitamini sentezinin güneş ışığında çok hızlı olduğunu söyledi. “Ne kadar süre yeter” diye sordum. “20 dakika bile çok kıymetli” dedi.

Peki dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün mutasyona uğradığına dair bir bilgi var mı? Bu nokta çok önemli. Çünkü biz SARS ve MERS’ten mutasyona uğradığı için kurtulmuştuk. COVID-19’la ilgili böyle bir gelişme var mı? Tevfik Özlü, “Mutasyona uğradığına dair ciddi bilgiler yayınlanıyor. Aslında mutasyon sürekli oluyor ama bulaşıcılık konusundaki mutasyonu kast ediyorum. Virüsün bulaşıcılığı konusunda da mutasyona uğradığı tespit edildi. O yönde de ciddi yayınlar oluşmaya başladı. Ancak bunun sahada tespit edilmesi lazım. Henüz o noktada değiliz” dedi.

Bilim Kurulu üyesi Özlü’ye bundan ne kadar umutlanmamız gerektiğini sordum. “Çok güçlü bir ışık değil. Henüz zayıf. Ancak umut verici” dedi.

Paylaşmak istedim.

Kaynak:Haber7

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113