Okullarda İSG Eğitimi Aşama Aşama Verilmeli

İş Sağlığı ve Güvenliği'nde gerek üretim gerek eğitimde bir dünya markası olan Kaya Grubu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Cengiz yakıcı İSG eğitiminin ana sınıfından üniversite

GÜNDEM 26.04.2017 20:19:00 0
Okullarda İSG Eğitimi Aşama Aşama Verilmeli

Memleketin önemli ve yakıcı meselelerinden biri haline gelen; özellikle Çerkezköy, Çorlu, Kapaklı ve benzeri gibi sanayi bölgelerinde sıklıkla yaşanan iş kazaları, ölümle sonuçlanmaları halinde iş cinayetlerinde çözüm neden geçiyor. Bu konuda aklın yolu aslında bir. Günü değil yarınları kurtarmak ise mesele hemen herkes önceliğin eğitimden geçtiğinde hem fikir.

 

19 FARKLI ÜLKEDE EĞİTİM VERİYORLAR

 

İş Sağlığı ve Güvenliği'nde gerek üretim gerek eğitimde bir dünya markası olan Kaya Saffety olarak da bilinen Kaya Grubu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Cengiz ile İSG'yi ve İSG eğitimini konuştuk. Özgür Cengiz'in başında olduğu Kaya Grubu İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim ve Danışmanlık birimi 70 kişiden oluşuyor.  Bu ekip ülkemizde ve dünyada 19 farklı ülkede eğitim, denetim ve danışmanlık hizmeti veriyor.

 

A - B - C STATÜSÜ SADECE TÜRKİYE'DE

 

Ekipteki İSG uzmanlarının A, B ve C diye bir sınıflandırması yok çünkü Özgür Cengiz'den edindiğimiz bilgiye göre İSG uzmanlarının bu şekilde statülendirilmesi ülkemize has bir durum, dünyada ikinci bir örneği yok. Önemli bir kısmı İngiltere'de eğitim almış olan ekip elemanları Avrupa'nın hemen her ülkesinde konuya dair hiç yabancılık çekmeden görev yapabiliyor. Afrika'ya da uzayan ekip bu kıtada özellikle inşaat sektöründe İSG hizmeti veriyor.

 

OTURMASI 10 YILLAR ALIR

 

6131 sayılı İSG yasasının çıktığı 2012'den bu yana bir değerlendirmede bulunan Özgür Cengiz ölümlüler dahil olmak üzere kaza sayılarında yaşanan artışın, geride kalan dört sene içinde İSG kültürünün yerleşmediğinin göstergesi olduğunu söyledi. Özgür Cengiz, "Açıkçası bu kültür öyle kısa sürede yerleşecek bir kültür değil. 10 yılların tüketileceği bir süreçtir ama üzücü olan yasaya rağmen vakalardaki artıştır" dedi.

 

HER DÖNEMİN EĞİTİMİ FARKLI

 

Kısaca İSG diye adlandırılan iş sağlığı ve güvenliğinin aslında bir yaşam güvenliği olduğuna işaret eden Cengiz, "Yaşam güvenliği kültürü ve eğitimi ise çok küçük yaşlarda aileden başlar ve tüm bireyler için geçerlidir. Okul çağına doğru ana okullarında "yeşil ışık", "kırmızı ışık" öğretilir. 'Evde kaza geçirmeden nasıl yaşarım?', 'Yaya olarak trafiğe çıktığımda kendimi araç çarpmalarından nasıl korurum' gibi yaşam eğitimleri ilkokul birinci sınıftan itibaren verilebilir. Ortaokul çağında ise yavaş yavaş mesleki eğitim başlamalıdır. 'Kalıba çivi çakarken çekiç nasıl tutulur', 'Çekiç hangi açıdan vurulur' gibi eğitimler bu dönemin eğitimidir. Sağlık ve İSG merkezli diğer eğitimler ise lise, üniversite çağlarının ders müfredatıdır" diye konuştu.

Annelere de İSG Eğitimi Şart

İş sağlığı ve güvenliği denince akla sadece fabrikalar başta olmak üzere iş yerlerinin gelmesinin yetersiz olduğunu ima eden Özgür Cengiz günün her anının risklere gebe olduğuna dikkat çekip, “Bence bütün anneler İSG ve ilk yardım eğitimi almalıdır. Örneğin çocuğun boğazına bir şey kaçtığında anne ne yapacağını bilmelidir” dedi.

İSG

KÜLTÜRÜNÜ EDİNMEDİ

 İSG kültürünün yerleşmesinde eksikliğin kendisi dahil İSG’cilerde de olduğu özeleştirisinde de bulunan Cengiz, “Hepimiz İSG’ciyiz ama kaçımızın evinde yangın tüpü var? Eve gidiyoruz, camlarımızı silen gündelikçi kadın o esnada gereken önlemleri almış mı, kontrol ediyor muyuz?” dedi.

Sanayici Pozitif Kararlı

Sabırlı Israrcı Olmalı

Bir işyerinde sağlık ve güvenlik aslında işyeri sahiplerinin işine verdiği değerin bir göstergesi denebilir. Güvenli bir işyerinde daha verimli çalışan, mutlu, işini seven, işi için fedakarlıklara katlanan bir işgücü, kazaların ve buna bağlı iş kayıplarının, ekipman hasarlarının, para cezalarının, yıllar geçtikçe azalan sigorta primlerinin var olduğu ortam söz konusu olacaktır.Ancak önceden de bahsi geçtiği üzere bu bugünden yarına tesis edilebilecek bir kültür maalesef ki değil. Bu bağlamda sanayicilerimizin sağlık ve güvenliğe yönelik pozitif, kararlı, sabırlı ve ısrarcı tutumunu kaybetmeden, hedef olarak yalnızca yasal gereklere uyum değil, işyerinde sağlık ve güvenlik kültürünü daha iyi noktalara taşımayı benimseyen bir yaklaşıma sahip olmalarına ihtiyacımız var.”

İSG’de Hearts

and Minds Formulü

Dünyaca bilinen bir akaryakıt ve enerji organizasyonu geliştirdiği “Hearts and Minds” adlı çalışma kurumların ve toplumların İSG alanında kültüre gelişim aşamalarına ışık tutuyor. İlgili görselden de takip edileceği üzere kurumlar kültürel gelişim anlamında 5 farklı kategoride yer alıyor.

Patolojik yapılar İSG alanında yatırım yapmayı her koşulda umursamaz ve bu alandaki düzenlemelere tepki gösterir.

 

Reaktif yapılar herhangi bir kaza meydana gelmeden önce İSG alanında yatırım yapmama eğilimindedir. Kazalar sonrası önlem alarak konuyu önemsediğini ortaya koyarlar.

 

Hesaplayıcı yapılar mevzuatsal olarak minimum gereklere odaklanırlar, çıtayı yükseltmek için yatırım yapma eğiliminde değildirler. İSG Yönetim sistemleri bulunur, ama bu sistemin sahaya yansıması ikinci plandadır.

 

Proaktif yapılar İSG yönetim sistemlerini sahaya adapte etmişlerdir. Herhangi bir kaza olmadan önceki önleyici unsurlar sistemin temelini oluşturur ve bu unsurlar yürürlüktedir.

 

Üretken yapılar çok iyi İSG standartları sağlamadan iş süreçlerinin sürekliliğini sağlayamadığını düşünürler. İSG asıl odaktır. İSG nin öncelik ve değeri iş süreçlerini çok daha verimli ve kazançlarını daha yüksek kılar.

 

İSG alanındaki kültürel gelişimini önemli ölçüde tamamlamış toplumlar bu adımları izlemişlerdir. Yeni çıkan yasalar ve düzenleyici hükümlerin kurumları ancak “Hesaplayıcı” adıma kadar iyileştirdiği, daha ötedeki adımlara ulaşmak için Bakanlığın doğru uygulamalara yönelik kılavuz, bilgilendirici ve teşvik edici nitelikte yayın, eğitim, toplantı ve organizasyonlarının, İşverenlerin ise endüstrilerindeki global gelişmeleri takip ederek teknik ve teknolojik ilerlemeleri işyerlerine adapte etmelerinin önemi çok büyüktür.

 

Haber / Celal KARAKURT