Çocuklar vakitlerinin çoğunu okulda geçirmeye başlar. Bu durum, beslenme alışkanlıkları edinmek konusunda çevresel faktörlerin etkisini artırır. İşte okul dönemi çocuklarının sağlıklı beslenmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar...

buyuk_1

Kahvaltı yapmadan olmaz


Kahvaltı yaparak güne başlamak anlama, öğrenme ve odaklanma kapasitesini artırır. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu, stresi azaltır.
Günün ilk öğününde çocuğunuzun krem çikolatalı ekmek ya da paketli gevrekler yerine yumurta, peynir, zeytin, taze sebze ve meyve tüketmesini sağlayın.
En az 1 ana ve 1-2 ara öğününü dışarıda yapacakları için çocuğunuzun yanına yeşillikli et/tavuk/peynirli sandviçler hazırlayabilir, kuruyemiş, kolay tüketilebilir taze ya da kuru meyvelerden oluşan ara öğünler sunabilirsiniz.
Çocuklar ailelerinde ve sosyal çevrelerinde gördükleri beslenme modellerini kopyalar. Bu nedenle ona doğru bir örnek oluşturmalısınız.

kahvalti

Sağlıklı içeceklere yönlendirin


Dışarıdan satın alınan içeceklerin çoğu yüksek oranda şeker yani glikoz-fruktoz şurubu ve koruyucu içeriklidir. Çocuğunuzun bunlardan uzak kalabilmesi adına yanına taze meyve suyu, komposto gibi içecekler verebilir ya da ayran, süt ya da kefir tercih etmesini sağlayabilirsiniz.
Çikolata, dondurma, pasta ve şekerli içecekler gibi basit şeker kaynağı besinlerden gelen kalorinin tüm kalori ihtiyacının yüzde 10’nunu aşmamasına dikkat edin.
Beslenme düzeninin oturmamış olması, çocuğu sürekli ulaşabildiği seçenekleri tüketmeye iter. Buna karşı önlem almalısınız.

Öğle yemeğini siz hazırlayın


Su içimini teşvik ve takip edin.
Okuldaki öğününde sağlıklı besinler tüketebilme fırsatı yoksa beslenme çantasını siz hazırlayıp sınıfına gönderin.
En az bir saatini ders dışı aktivitelerle, egzersizle ya da ilgi duyduğu bir hobiyle geçirmesini sağlayın.

Onlarla inatlaşmayın


Çocuğunuzun hareketsiz olduğunu gözlemliyorsanız konuya el atın ve birlikte vakit geçirin. Bu sırada onu hareketlendirmek için birlikte yemek yapabilir, sinemaya gidebilirsiniz.

inatlasmayin

Çocuğunuz tabii ki çikolata, dondurma ve hamburger yemek isteyecektir. Bu tür yiyecekleri ödül olarak göstermeyin. Bu noktada size düşen onun için sağlıklı olan seçeneği öğrenmesini sağlamak.
İştahları konusunda onlarla inatlaşmayın. Unutmayın onların değişen yaşlarda mide hacimleri ve enerji ihtiyaçları sizden farklıdır.
Çocuğunuzun büyümesini yaşına ve boyuna göre takip edin. Böylece yeterli şekilde beslenip beslenemediğini öğrenebilirsiniz.

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARI NASIL BESLENMELİ


Büyüme birbirinden farklı hızlarda olan dönemlere ayrılır. Her dönemin beslenme ihtiyacı farklılık gösterir farklılık göstermeyense çocuğun sağlıklı ve yeterli besine olan ihtiyacıdır. Çocuklar git gide evde geçirdikleri vaktinin çoğunu dışarda arkadaşları, öğretmeni ve diğer sosyal çevreyle geçirmeye başlar. Bu durum beslenme alışkanlıklarında çevresel faktörlerin etkisini arttırır. Okul dönemi çocukların beslenmesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğine özet bir şekilde dikkat çekmeye çalışalım.
En az 1 ana ve 1-2 ara öğününü dışarda yapacakları için yanına yeşillikli et/tavuk/peynirli sandviçler hazırlayabilir, kuruyemiş, kolay tüketilebilir taze ya da kuru meyvelerden oluşan ara öğünler sunabilirsiniz. Ona sağlıklı seçeneklere nereden ve nasıl ulaşacağını öğretin.
Dışardan satın alınan içeceklerin çoğu yüksek oranda şeker hatta sanayi şekeri dediğim glukoz-fruktoz şurubu ve koruyucu içerikli olacaktır. Bunlardan uzak kalabilmesi adına yanına taze meyve suyu, komposto gibi içecekleri verebilir ya da ayran, süt, meyveli kefir ya da taze sıkılmış meyve suyu tercih etmesini aşılayabilirsiniz.
Basit şeker kaynağı besinlerden (çikolata, dondurma, pasta, şekerli içecekler vb.) gelen kalorinin tüm kalori ihtiyacının %10’nunu aşmasına dikkat edin.
Kahvaltı özellikle okul dönemi çocukları için oldukça önemlidir. Kahvaltı yaparak güne başlamak anlama, öğrenme ve odaklanma kapasitesini arttırır. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu ve stresi azaltır.
Patates kızartması, şokellalı ekmek ya da paketli gevrekler yerine yumurta, peynir, zeytin ve taze sebze ve meyveleri tercih etmesini sağlayın.
Sebze ve sağlıklı olduğunu düşündüğünüz besinleri ya da yemekleri tabağında sevdiği yiyeceklerle sunun ya da tarifinizi değiştirin.
Çocuklar ailede ve çevresinde gördükleri beslenme modellerini kopyalar. Bu nedenle siz uygulama ve izleme noktasısınız. Sizin kahvaltı etmeniz ya da aile sofrasına oturmanız çocuğu da teşvik eder.
Beslenme düzeni ve saatlerinin belirsiz olması çocuğu sürekli ulaşabildiği seçeneklerden atıştırmaya iter. Buna karşı Düzenli, Dengeli ve Yeterli öğünler oluşturmalısınız.
Ona okuldan geldiğinde ya da ders aralarında taze meyveler, güvendiğiniz kaynaklardan alınmış ya da sizin hazırladığınız kek, pasta, poğaça, sandviç, börek, simit vb. üzerinde son kullanma tarihi yazmayan taze ürünler sunun.
Su içimini teşvik ve takip edin.
Okuldaki öğününde tabldot ya da sağlıklı besinler satan bir kantin yoksa, beslenme çantası yada öğle yemeğini yanına paketleyin.
Okulda tükettiği ana öğünleri takibe alın ve akşam evde farklı yemekler sunun.
Ona sağlıklı seçenekler sunun unutmayın çocuk ailenin beslenme alışkanlıklarını kopyalar.
En az 1 saatini ders dışı aktivitelerde planlanmamış egzersizlerde ya da sevgi ve ilgi duyduğu bir egzersiz ile geçirmesini teşvik edin. Unutmayın siz hareket edecek lüksü kendinizde göremiyorsanız çocuğunuzda televizyon, tablet ya da bilgisayar başına yapışacaktır