Görüş Bildir
Haberler
Okjokull'a Veda: İzlanda 700 Yaşında 'Ölen' İlk Buzulu İçin Tören Düzenledi

Okjokull'a Veda: İzlanda 700 Yaşında 'Ölen' İlk Buzulu İçin Tören Düzenledi

Batuhan
19.08.2019 - 13:24 Son Güncelleme: 20.08.2019 - 10:50

Bir zamanlar dağ buzulu olan Okjokull'dan geriye, bir volkanın kraterini saran küçük bir buz kütlesi kaldı. Yıllar geçtikçe eriyen Okjokull, 2014 yılında, 700 yaşındayken 'ölü' ilan edilmişti. İzlanda, ülkenin 'ölen' ilk buzulu Okjokull için tören düzenledi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, törene İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir, Çevre Bakanı Gudmundur Ingi Gudbrandsson ve eski İrlanda Başbakanı Mary Robinson katıldı.

Geleceğe bir mektup bırakıldı

Geleceğe bir mektup bırakıldı

Başbakan Jakobsdottir'in yapacağı konuşma sonrası kalabalık, başkent Reykjavik'in kuzeydoğusundaki volkana yürüdü ve bir zamanlar buzulun kapladığı bölgede 'geleceğe bir mektup' bıraktı.

"Gelecek 200 yılda tüm belli başlı buzullarımızın başına aynısının geleceğini tahmin ediyoruz"

"Gelecek 200 yılda tüm belli başlı buzullarımızın başına aynısının geleceğini tahmin ediyoruz"

Bakır plakada 'Ok İzlanda'nın buzul statüsünü kaybeden ilk buzuluydu. Gelecek 200 yılda tüm belli başlı buzullarımızın başına aynısının geleceğini tahmin ediyoruz. Bu anıt yaşananların farkında olduğumuzu ve neler yapılması gerektiğini bildiğimizi onaylamak için yerleştirilmiştir. Bunu başarıp başaramadığımızı ancak siz bilebileceksiniz' deniyor.

İzlandalı yazar Andri Snaer Magnason tarafından kaleme alınan metin bugünün tarihi ve o an itibarıyla havadaki karbondioksit miktarıyla bitiyor.

İzlanda Meteoroloji Kurumu'ndan buzulbilimci Oddur Sigurdsson 2014 yılında Okjokull'un öldüğünü ilan etmişti.

Soldaki fotoğraf buzulun 1986'daki halini, sağdaki ise Ağustos 2019'daki halini gösteriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2003 yılında fark edildi

2003 yılında fark edildi

50 yıldır ülkedeki buzulları fotoğraflayan Sigurdsson, 2003 yılında artık Okjokull buzulunda karın birikmeden erimeye başladığını fark etmişti.

Sigurdsson zamanla buzun çok eridiğini görmüş ve 2014 yılında gidip bizzat incelemişti. Buzulbilimci 'Buzul artık hareket edebilecek ve canlı kalabilecek kadar kalın değildi. Bu yüzden onu 'ölü buz' statüsüne aldık' diyor.

"Bir buz kütlesinin buzul kabul edilebilmesi için bir limit var"

"Bir buz kütlesinin buzul kabul edilebilmesi için bir limit var"

Buzulbilimci, yeteri kadar buz oluştuğunda kütlenin basınçla hareket ettiğine dikkat çekiyor; 'Bir buz kütlesinin buzul kabul edilebilmesi için bir limit var. Buzulun hareket etmesini sağlayacak baskı için buzun 40-50 metre kalınlığında olması gerekiyor' diyor. Sigurdsson 2000 yılında ülkedeki buzulların envanterini çıkarmış ve 300'den fazla buzul olduğunu ortaya koymuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
143
41
22
11
4
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yeldas

koca bir ülke, devletin üst kademesi ile birlikte tören düzenliyor. basın bildirisi yayınlayıp olayın vahametine dikkat çekmeye çalışıyor. bizde ise 2 gündür... Devamını Gör

TruthorWhatever

Müslüman ülkeden ne bekliyorsun?

Makbule Makbul

'Bunu başarıp başaramadığımızı ancak siz bilebileceksiniz' cümlesi beni çok üzdü

zenithon

Yaşam sona eriyor . Alçak kapitalizmin “sonsuz kar” ve “sömürü” üzerine inşa ettiği bu aşağılık hayatı gördüğünüz gibi doğa kabul etmedi ve asla kabul etmeye... Devamını Gör