03 Haziran 2020 21:07

Öğretmenler anlatıyor: EBA’daki puan sistemi motivasyonu düşürüyor

Salgın sürecinde uzaktan eğitim birçok soruna neden oldu. Evrensel’e konuşan öğretmenler, özellikle puan sisteminin motivasyonlarını düşürdüğünü anlatıyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Koronavirüs salgını sürecinde uzaktan eğitim, öğretmen ve öğrenciler açısından birçok soruna neden oldu. Ankara’da sohbet ettiğimiz öğretmenler, özellikle puan sisteminin motivasyonlarını düşürdüğünü anlatıyor. Okulların kapalı olduğu süreçte çok emek harcamalarına rağmen yarıştırıldıklarını anlatan öğretmenler, ayrıca internete erişimde öğrencilerinin aynı imkana sahip olmamasına tepkili.

Kovid-19 nedeniyle okulların kapanması ve eğitimlerin EBA üzerinden sürdürülmesine önce MEB’in belirlediği öğretmenler aracılığı ile EBA ve EBA TV üzerinden sürdürülmesi kararı alındı. Daha sonra bu uygulamaya ek olarak ilkokul 3. ve 4. sınıflar için tüm öğretmenlere canlı ders tanımlaması yapıldı. Eğitim bu şekilde sürdürülmeye çalışılıyor. Bu süreç ile ilgili görüştüğümüz birçok öğretmenin yaşadığı kimi kaygılar da var. Her biri eğitimin yüz yüze olmasının en iyisi olduğunu, ancak bu koşullarda da bunun mümkün olmadığını bildiklerini paylaşırken uzaktan da olsa eğitimin devam etmesinin gerekliliğini belirtiyorlar.

ÖĞRETMENLER BİRBİRLERİYLE YARIŞTIRILIYOR

Konuştuğumuz eğitimciler isimlerini vermek istemediler. Uzaktan da olsa eğitimin devam etmesinin, çocukların süreçten kopmamasının önemli olduğunu vurgulayan bir eğitimci, eğitimi sürdürürken kullanılan araçların da eğitimin devamlılığındaki hassasiyet kadar önemli olduğunu belirtiyor. Ders verme konusunda eğitimcilerin istekli olduğunu ve bunu önemsediklerini belirterek, bu süreçte bazı kaygılar da yaşadıklarını söylüyor. Öğretmenlerin yarışır hale getirildiğini ve bunun motivasyonlarını nasıl etkilediğini şöyle paylaşıyor: “EBA’da sayfamızı açar açmaz karşımıza bir puan çıkıyor. Puanın üzerini tıkladığınızda ise okulunuzda kaçıncı sırada olduğunuzu gösteren bir sayı ile karşılaşıyorsunuz ve canınız sıkılıyor. Çünkü isteğiniz dışında arkadaşlarınızla EBA’ya girme yarışında olduğunuzu görüyor ve böylece motivasyonunuz düşüyor. Her şeye rağmen dersinize devam etmek isterken okulun genel sayfasında öğretmenler tarafından paylaşılmış onlarca video ve paylaşıma rastlıyor bunun da puan kaygısıyla yapıldığını anlıyorsunuz. EBA’da yaptığınız paylaşımlar üzerinden de puan alıyorsunuz. Bu durum daha da itici oluyor. Paylaşılan videoların içeriği nasıl? Paylaşılmadan önce izleniyor mu? Yoksa puan kaygısıyla mı gönderiliyor? Bunları bilemiyorsunuz. Ama izlenerek paylaşıldığını düşünmüyorum çünkü bir kişi aynı anda 4-5 paylaşım yapabiliyor. Derse başlamadan bir gün önce saatlerce yaptığınız hazırlığın sanki anlamı yokmuş gibi hissediyorsunuz. Bütün bu yaşananlar sizin dersi başlatmanıza dakikalar kala oluyor ve siz bu kaygılar ile derse başlıyorsunuz.”

"ÖĞRENCİ ARKADAŞLARINI GÖRMEK İSTİYOR"

Bir başka eğitimci, bütün sıkıntılara rağmen dersi başlattıklarında EBA sayfasında “Öğrenci kameralarının gerekmedikçe açılmaması, görüntülerin olmaması” konusunda yasal uyarı ile karşılaştıklarını, bunun doğru ve yerinde bir uyarı olsa da yerine getiremediklerini söylüyor. Nedenini ise şöyle anlatıyor: Çünkü özellikle ilkokul öğrencilerinin ilk sözleri ‘Öğretmenim kameraları açar mısınız?​’ oluyor. Arkadaşlarını, öğretmenlerini görmek istiyor. Görebildiğinde derse katılıyor. Yoksa 30 kişilik mevcutlar bir anda 5-6 öğrenciye düşebiliyor. Öğrenci katılımını düşürmemek adına çoğumuz kamerayı açmak zorunda kalıyoruz. Bu durum ise başka kaygıları doğuruyor. Öğrencilerinizin dışında sizi izleyenler oluyor mu? Takip ediliyor musunuz? Öğrencilerinizin ev ortamları birbirine açık hale geliyor ve kaygılanıyorsunuz. Ders sırasında kimi zaman yetişkinlerin çocukları desteklemek amaçlı da olsa uyardığına dair seslerin duyulması bu kaygıları daha da artırıyor."

"HERKESİN BİLGİSAYARI YOK, KESİNTİLER OLUYOR"

Sohbetimizde öğretmenler teknolojiye herkesin eşit şekilde erişememe sorununa şöyle dikkat çekiyor: “Ayrıca çocukların hepsinin bilgisayarı olmadığı için çoğu cep telefonundan giriyor. Sık sık kesintiler yaşanıyor. Tekrar giriyor, siz tekrar almak zorunda kalıyorsunuz bu da zaman ve dikkat kaybına neden olabiliyor.” Uzaktan eğitimde sıkıntılarla birlikte elbette ki gülümseten anlar da yaşanıyor. Bir öğretmen skeçlere de konu olan bir anısını şöyle anlatıyor: “Soru sorduğunuzda çocuğun cevap veremediğinde kamerasını kapatmayı bilmediği için donuk taklidi yaparken gözlerini kıpırdatması da gülümsetiyor.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fay yasası bekletilirken, bunu dile getirenler hedefte

SONRAKİ HABER

Gebeler pandemide idari izinli olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...