Öğretmen

Öğretmen Adayları Mülakat Puanlarına Tepkili, Çözüm Ne?

MEB, 20 bin öğretmen atamasını dün itibariyle gerçekleştirdi. Kurum bazlı taban puanlar ile KPSS puanları da yayımlandı. Atanamayan öğretmen adayları verilen mülakat puanlarına tepki gösterdi.

Öğretmen Adayları Sıkıntılı

Atamaların artık kadrolu yerine sözleşmeli yapılması, mülakat puanına göre atamaların yapılması,  4+2 zorunlu çalışma süresinin getirilmesi, uzun atama takvimlerinin oluşturulması, kontenjanların düşürülmesi öğretmen adaylarını sıkıntıya sokmuş durumdadır. Eylül dönemindeki 10 bin atamanın gerçekleşmesi halinde de göreve başlamalar 2018 Şubat’ı bulacaktır.

Mülakatta +5 ve -5 Diye Bir Kural Yok

Öğretmenlik mülakatlarında adaylardan +5 ve -5 şeklinde puanlama verilmesi önerisi gelmişti. Bakanlık da uygulanabilir diye belirtmişti ancak KPSS ve mülakat puanlarına bakıldığında böyle bir uygulamanın söz konusu olmadığı anlaşıldı. Teknik olarak da mülakat puanlamasında +5 ve -5 diye bir sabit puanlama mümkün değildir. Öğretmenlerin soruları verdiği cevapların +5 veya -5 diye yuvarlanarak verilmesi bir çözüm olmayacaktı. Kurum bazlı puanları incelediğimizde adayların mülakat puanı KPSS puanlarından yüksektir. Genel olarak +2 /+6 arasında değişen puanlamalar verilmiş olsa da KPSS puanı 55 olan bir aday bile 90 mülakat puanıyla da öğretmen olmuştur. Yine +10, +15, +20, +25 puan verilen adaylar da vardır. Bazı adaylara da -2 /-6 arasında değişen puanlar verilmiştir.

Mülakat Özel Bir Seçme Yöntemidir

Kamuya personel alımlarında KPSS puanı dışında mülakatlar niçin uygulanmaktadır?  Mülakat mantığında genel bir eleme yerine özel bir seçme vardır. Yani 20 bin kişi alınacaksa 60 bin kişi mülakata alınıyorsa 60 bin kişinin de aynı derecede atanma olasılığı vardır. Kaldı ki nihai atamalar mülakat puanına göre yapılıyorsa en düşük KPSS puanına sahip kişinin bile atanma ihtimali vardır. Sadece öğretmen alımlarında değil diğer memur alımlarında da mülakat mağdurlarımız vardır.

KAMUPERSONELİ.NET NOTU: Kamuya personel alımlarında mülakatlar her dönemde birilerinin canını yakmaktadır ve her dönemde de mülakatla birilerine kamuya girme şansı verilmektedir. Mülakatla yapılan atamalar 2-3 gün sonra unutulmaktadır. Mülakatın kaldırılması gerektiğini defalarca yazdık ama sesimizi yetkililere duyuramadık hatta adaylar da konuya yeterince sahip çıkmadı. Devlet ve millet olarak mülakat/referans alışkanlığımızdan vazgeçmeliyiz. Adaylar KPSS’ye girdikten sonra atanmak için siyasetçilerin peşinden koşturulmamalıdır çünkü herkesin siyasetçilere ulaşma imkanı olmayabilir. Biliyoruz ki mülakatla atananlar mülakat sistemine ses çıkarmamaktadır, sadece mülakatla atanamayanlar tepki göstermektedir. Bunun için tek çözüm mülakatları kaldırmak ve objektif bir atama yöntemini benimsemek.

Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. Onu boşverin 60 KPSS ile mülakata girip 65 mülakat ile atanan var biz 80 KPSS ile mualakata giremiyoruz. Başı branşlardan 3000 4000 alınırken bizden 300 tane alınıyor kapatsınlar madem alım yapmicaklari bölümleri örneğin Matematik kapatılsın fen edebiyat kapatılsın gerek yok mezun sayısı her sene 30 bin alinan sayısı toplamda 1000 tüm branşlarda

  2. Maalesef ben de bu durumu yaşıyorum.. Kontenjan dâhilindeyken atanamadim .Ve kontenjan dahilinde olmayanların atamasını acı bir şekilde izledim .Benim kpss puanima yakın puan verilip de mülakata sondan çağrılan kişilere 15 20 puan verilmesi nasıl bir zulümdür. Arkamdaki 350 kişi yani kontenjan dahilinde olmayan bunca kişi atandı. Zaten bizim branştan 1140 kişi aldılar..Ve düşünsenize 350 kişi hakkıyken atanamadi .Biz gözü yaşlı ailelerimiz gözü yaşlı… Bunun açıklaması yok .Empati asla kurmuyorlar ki maruz kaldığımız durum bunu gösteriyor. Fakültemde 1.olarak mezun oldum ve en ufak bir heyecanım yoktu girdigim 3 mülakatta da .. Belki de ben komisyon üyelerinden her acıdan daha iyidir..

  3. Torpil icin mulakat geldi muzigi 50 ile alip tarihi sunu bunu 80 le alamayan bir sistemin icindeyiz gercekten cok adaletliyiz

  4. Ben bir anne olarak yillardir cocugumun okulunu bitirip hayata atilmasini yuva kurmasini beekliyordum ondan cok asagidaki adaylar atandi ben asla hakkimi helal etmiyorum yillardir sistemi adil insanlar yonetsin diye cabaladik otekilerden ne farki var gunumuzun uzgunum yazik yillardir bosa ugrasmisiz