Ofsayt uygulamaları 

4. haftada oynanan müsabakalarda yardımcı hakemlerin ofsayt uygulamalarında standart kararları yoktu. Bazı yardımcılar pozisyonu oynatıp beklemeyi bırakıp, hemen bayrağını ofsayt olmayan pozisyona kaldırırken, bazıları çok açık ve net ofsayt pozisyonlarda bile bayrağını 30-40 metre gittikten sonra kaldıyor. Bu çok açık ofsaytları oynatmanın bir faydası yok. Üstüne zararı var. Çünkü depar atan oyuncu büyük efor sarfedip sakatlık rskine giriyor. Ayrıca süratle gittiği için kendisine müdahale esnasında çarpışmalar da meydana geliyor. Zaten değişen uygulamaları IFAB''ı dinleyerek yapmıyorsunuz. Geçmişte FIFA''ın hakemlere tavsiyesi ''Ofsayt pozisyonu için kararsızsanız oyunu devam ettirin'' şeklindeydi. Sonunda çok bariz ofsayt uygulamalarını IFAB düzeltecek. Tıpkı elle oynamalarda olduğu gibi. Elle oynamaları değiştire değiştire doğruya yaklaştılar. Ünlü futbol adamı Garry Lineker''in, Chelsea-Liverpool maçı sonrası ''Sürekli değişen aptal elle oynama kuralları futbolu mahvetti'' sözünde haklılık payı mutlaktı. Bir başka husus, IFAB korner bayrak direkleri zorunlu derken, yani olmazsa maç oynanmazı kastediyor. Mesela ağlar için bu tabir kullanılmıyor. Korner direklerinde topun konulduğu yer çizginin dışına taşmamalı. Buna da dikkat edilmiyor. 

Kayserispor-Kasımpaşa
Yasin Kol

Kasımpaşalı Yusuf''a, Kayserisporlu Ramazan''ın hareketi değerlendirilmedi. Pozisyon penaltıydı. Bazı fauller verilmedi.

Konyaspor-Altay
Erkan Özdamar

Bazı sarı kartlar verilmedi. Konyasporlu Ahmet Hassan''ın, kontratağı önlemek için yaptığı faule verilen sarı kart çok doğruydu. Bazı hakemler bunu gözardı ediyor. Yardımcıların ofsayt hataları vardı.

F. Karagümrük-A. Demirspor
Ümit Öztürk

İkinci Fatih Karagümrük golünde pasif ofsaytta bir oyuncu vardı. Gol kararı doğruydu, çünkü kaleciyi meşgul etmiyordu. İyi bir yönetim gösterdi.

Beşiktaş-Malatyaspor
Arda Kardeşler

Beşiktaşlı Rosier''n topu elle oynaması penaltı ve sarı kartlıktı, hakem görmedi. VAR da devreye girmedi. Herhalde pozisyon öncesi Malatyalı oyuncunun faulunü vermediği için bu kararı verdi. İki hata birden yaptı. Ters verilen fauller vardı.

Göztepe Başakşehir
Tugay Kaan Numanoğlu 

Bazı kartlar gösterilmese de genel yönetimi iyydi.

Çaykur Rizespor-Hatayspor
Halil Umut Meler

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

Trabzonspor-Galatasaray
Ali Palabıyık

Galatasaraylı Nelsson''un topa elle müdahalesi penaltıydı. Hakem pozsyonu net göremedi. VAR da devreye girmedi. Galatasaraylı Muhammed''in penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğruydu. Verilmeyen kartlar vardı. Oynatmak isteği artısıydı.

Fenerbahçe-Sivasspor
Halis Özkahya

Verilen kartlar doğru ancak verilmeyen kartlar vardı. Sivas''ta Cofie ikinci sarı kartı görmediği için şanslıydı. Kaleci Altay''ın hareketine penaltı kararı doğru, ancak hakem pozisyonun çok uzağındaydı VAR uyardı. VAR''dan seyredilip penaltı verildi ve sarı kart gösterildi. Kırmızı kart beklentileri yersizdi. Çünkü Altay topa müdahale etmk istiyordu. 

Gaziantepspor-Antalyaspor
Suat Aslanboğa

Antalyaspor''dan Veysel Sarı''nın topla elle oynamasını, yeri iyi olduğu için güzel tespit etti. VAR da kendisini haklı çıkardı. Verdiği sarı kartlar doğru iyi bir yönetim gösterdi.

Alanyaspor-Giresunspor
Zorbay Küçük

Alanyasporlu Borja''nın Giresunlu Diabate''yi kolundan çekip düşürmesi tartışmasız penltıydı, atlandı. Verdiği kartlar doğruydu ancak vermediği penaltıyla skora etki etti.
 

Yazarın Diğer Yazıları