Offenbach'ın "Fantasio"su Paris'te küllerinden yeniden doğdu

ile birlikte
Offenbach'ın "Fantasio"su Paris'te küllerinden yeniden doğdu
© 
By Akif Altundas
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button
Aşağıda yerleştirilen video haber linkini kopyalayın/yapıştırınCopy to clipboardCopied

Jacques Offenbach'ın "Fantasio" adlı kaybolan operası yeniden gün yüzüne çıktı ve şimdi Paris'te sahneleniyor.

Jacques Offenbach’ın “Fantasio” adlı eseri Paris Théâtre du Châtelet’de sahne alıyor. Musset kardeşler tarafından kaleme alınan opera metni bir yangında kaybolmuştu fakat yakın zamanda metin bir araya getirilip yeniden düzenlendi ve şimdi Paris’te sahneleniyor.

Fantasio, konuşmalı ve şarkılı bölümlerin bir arada bulunduğu operakomik türü bir eser. Tüm illüzyonlarını kaybeden bir hayalperestin hikayesi, Offenbach’ın kendi portresi.

Mezzo-soprano sesiyle Marianne Crebassa opera sanatında parlayan ve gösterinin en harika seslerinden biri, Marianne Crebassa, günümüz opera sahnelerinin parlayan yıldızı olarak karşımızda. Hafızalarda yer edecek bir sahne prodüksiyonu.

Mariane Crebassa, mezzo-soprano:
“Bu karmaşık bir karakter. Teatral yönden konuşursak, sahnenin ortasında kostümleriyle birlikte karakterini değiştiren bir rol. Çünkü Fantasio, batıni yönden çok katmanlı bir karakter. Hem pervasız ama aynı zamanda hayal kırıklığı yaşayan hem de düşüncelere dalan bir kişi. Müzik Fantasio’nun romantik yönünü ortaya çıkarıyor. Konuşma metni ise onun çete lideri, anti-monarşist yönünü ifşa ediyor. Kendimden kattığım şeyler ise hem spontane hem eğlenceli fakat aynı zamanda derin melankolik yanlarım oldu.”

Aynı zamanda başarılı bir aktör olan gösterinin sahne yönetmeni Thomas Jolly, eserin derinliklerini zekice seyircinin gözleri önüne seriyor.

Thomas Jolly, Sahne yönetmeni:
“Bu operayı besteleyen Jacques Offenbach, kendisinin farklı bir görüntüsünü ortaya koyuyor. Yumuşak, daha koyu, daha fazla ve samimi. Yani bir tür insan olma durumunu kabul etmenin itirafı. Daha az mizah, daha az parlaklık, daha az eğlence, ama eserde muhtemelen daha fazla yoğunluk ve içe dönük gözlem de var. Aslında Offenbach Musset’in eserini opera haline getirirken sonunu değiştiriyor. Eser gerçek bir barış çağrısına hatta barış marşına dönüşüyor. Ama bana göre barışın pasifist bir daveti olmuş.”

“Bu prodüksiyonda harika sanatçılarla çalışmaktan büyük bir zevk aldım. Tüm büyük sanatçılar gibi, tekniklerini bir kenara bırakıp opera şarkıcıları için tipik olan ne yapıp edip verimli olabilme mütevaziliğini gösterdiler, yeterince cesur oldular. Öte yandan, araştırma yapmayı, hatalar için risk almayı, yeni şeyler denemeyi kabul ettiler. Ve sanırım bu farklı çalışma tarzı, her zaman verimli olma ihtiyacından kaçınma, onlar için bir tür rahatlama olmuştur. Sadece doğrudan başarıyı yakalamaya değil, çalışırken yaptığın şeylere odaklan. Şöyle ki araştır, tecrübe edin, hata yap, sonunda gerektiği gibi bir çözüm bulursun.”

Mariane Crebassa:
“Bence “Fantasio“da bilhassa sesinle doğru renkleri bulmalısın, çünkü bir kişide iki karakter mevcut. Bir tarafta, yavaş, gevşek ve romantik bir element var, diğer tarafta ise soytarı karakterinde daha baharatlı, acı şarkılar… Şaşırtıcı biçimde, yüksek perdeli bazı çok dramatik ve gösterişli anlar da var. Sadece bir şarkıcı olmaktan daha çok bir oyuncu olmak zorunda kaldım. Her tür tevazuyu bir kenara bırakıp gerçekten cesur oldum.”

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Sanatın neden umut verdiğine dair Thomas Jolly ile söyleşi

Herbert von Karajan Genç Orkestra Şefleri Ödülü sahibini buldu

Genç yetenekler Salzburg'da Herbert von Karajan Genç Orkestra Şefleri Ödülü için yarışıyor