ODTÜ Vişnelik Sosyal Tesisleri çalışanları greve başladı

ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri ile Dev Turizm İş Sendikası arasında toplu sözleşme imzalanmaması nedeniyle işçiler greve başladı.

06 Ağustos 2020 08:19
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ağustos 2020 12:01
Paylaş

ODTÜ Mezunlar Derneği (OMD) Vişnelik Tesisleri'nde çalışan emekçiler toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle greve çıktı. İşverenin taleplerine karşı uzlaşmaz bir tutum gösterdiğini belirten işçiler, pandemi sürecindei kayıplarının da karşılanmasını talep ediyor.

ODTÜ Mezunlar Derneği (OMD) Vişnelik Tesisleri'nde çalışan Dev-Turizm İş Sendikası üyesi işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmaması nedeniyle greve çıktı. OMD Vişnelik Tesisleri önünde bir araya gelen işçiler, “Bu işyerinde grev vardır” pankartını kapıya astı. Dev-Turizm İş İşyeri Temsilcisi Hazal Baykal yaptığı açıklamada, ODTÜ Vişnelik Tesisleri işvereninin toplu sözleşme görüşmelerinde başından beri uzlaşmaz bir tutum sergilediğini söyledi. İşçilerin kazanılmış haklarını ortadan kaldırmaya yönelik bir toplu sözleşme gerçekleştirilmek istendiğini belirten Baykal, “Daha önceki toplu sözleşmede yer alan fazla çalışma ücretlerini, sosyal yardımları ve izinleri kırpmaya çalışmıştır. Bütün bunlara rağmen sendikamız pandemi koşullarını gözeterek TİS taslağındaki talepleri asgari düzeye çekmiştir. Ancak bu da işverene yetmemiştir. İşveren ilk altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için yüzde 4 zam teklif etmiştir. Bununla birlikte ikinci yıl için teklif edilen ve resmi olarak belirlenen enflasyon oranına göre yapılan zam teklifi bizim tarafımızdan kabul edilmiştir. Ancak sendikamız tarafından pandemi sürecinde yaşadığımız kayıpları az da olsa telafi etmek amacıyla ikinci yıl için istediğimiz ikramiye talebini reddetmiştir” dedi.

Baykal, pandemi sürecinde yaşanan kayıpların telafi edilmesi amacıyla ikinci yıl için istenen ikramiye talebinin işveren tarafından reddedilmesi, çalışanların iş yerinde terfilerde söz hakkına sahip olabilmesi için önerilen Yükseltme Kurulu teklifinin reddedilmesi, sendikanın pandemi sürecinde gerçekleşen kayıpları telafi etme taleplerine dönüş verilmemesi sebeplerinden grev hakkını kullandıklarını dile getirdi.

‘İKİ YILDIR MAAŞI DÜZENLİ ALAMIYORUZ’

Evrensel'e konuşan ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesislerinden bir işçi, “Pandemi dolayısıyla her tarafta sıkıntı var ama bütün çalışanların evleri de sıkıntılı. Evimize ekmek götürmek zorundayız. Kimden borç isteyecek bu insanlar? Emeğimizin karşılığını alamadığımız için buradayız. Sonuçta burası bir ekmek kapısı, buranın batmasını istemeyiz. Haklarımızı savunmak için sendikamızın aldığı grev kararının arkasındayız” dedi. Daha önceki  sendikasının kendi başına, işçiden habersiz sözleşme yaptığını belirten işçi, “2 Yıldır maaşlarımızı düzenli alamadığımız, devletin verdiği zam oranından daha düşüğü ile çalıştığımız, yasal izinlerimizin elimizden alınması sebeplerinden haklarımızı koruması için sendika değişikliği yaptık” dedi.

İŞÇİLERİN TALEPLERİNİ ÇOK BULDULAR: ROMAN GİBİ TOPLU SÖZLEŞME Mİ OLUR?

Gazetemize konuşan Devrimci Turizm İşçi Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Tahir Ozan, patronun işçilerin haklarını küçümseyen bir yaklaşım gösterdiğini anlatarak, “50 maddelik taleplerimize ‘Roman gibi toplu sözleşme mi olur, kitap gibi toplu sözleşme mi olur?’ denildi. Toplu sözleşme görüşmelerinde verdiğimiz taslaklara asla bakılmadı. Sadece bir ücret pazarlığı yaptılar. Bunlara rağmen özellikle idari ve sosyal konularda haklarımızı almaya çalıştık. Bir kısmını da aldık” dedi.

DİSK Devrimci Turizm İşçi Sendikası Genel Sekreteri Muzaffer Koç, ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisi çalışanlarının işverenin uzlaşmaz tutumu sonucu greve gitmek durumunda kaldığını belirtti. Grevin taleplerinin işvereni zora sokacak talepler olmamakla birlikte bu taleplerin verilmemesi durumunda işçilerin mağdur olacağını söyleyen Koç, grevin işçinin yasal hakkı olduğunu belirterek tüm Ankara halkını desteğe çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bakan Fatih Dönmez: Somalı madencilerin kıdem ve ihbar tazminatı başvuruları başladı

SONRAKİ HABER

Denizli’de iş cinayeti: Kostik patlaması nedeniyle bir işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa