ODTÜ rektörü yargılanacak

Ankara 11. İdare Mahkemesi, Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) ODTÜ’de kesilen ağaçlarla ilgili ODTÜ Rektörü Verşan Kök hakkında yapılan şikayete ilişkin işlem yapılmamasına yönelik kararını iptal etti. Kararda, ODTÜ’de doğal sit alanının yok olduğuna ilişkin iddiaların araştırılması istendi.

Yayınlanma: 29.01.2020 - 13:19
ODTÜ rektörü yargılanacak
Abone Ol google-news

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kentin akciğeri ODTÜ’de yapılan ağaç katliamına göz yummak ve görevini kötüye kullanmakla suçlanan ODTÜ rektörü Verşan Kök hakkında soruşturma açılması için YÖK’e başvurmuştu. YÖK, Rektör Verşan Kök hakkında işlem yapılmamasına karar verdi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kararı yargıya taşıdı. Ankara 11. İdare Mahkemesi, YÖK’ün Kök hakkında işlem yapılmamasına ilişkin kararını iptal etti.

MAHKEME: İDDİALAR ARAŞTIRILMALI

Kararın gerekçesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ODTÜ Rektörlüğü arasında yapılan protokol kapsamında ODTÜ’ye ait alandan imar planı değişikliği çerçevesinde yol geçirildiği, fakat ODTÜ Rektörlüğü tarafından plan değişikliğine karşı dava açıldığı anımsatıldı. Dava konusu edilen plan değişikliği kapsamında yine rektörlük tarafından 8 Eylül 2017 tarihli protokolün imzalandığı anlatılan kararda, mahkemenin plan değişikliğinin iptaline karar verdiği kaydedildi. Protokol kapsamında yol genişliğinin 40 metre olarak belirlendiği, fakat gerçekte yol genişliğinin 100-120 metreye çıkarıldığı ifade edilen kararda, rektör hakkındaki şikayette bu durumun doğal sit alanının yok olmasına neden olduğunun iddia edildiği vurgulandı. Kararda, YÖK’ün buna karşılık “herhangi bir araştırma ve inceleme yapmadığı, protokol hükümlerine aykırı işlemlerde bulunulduğu yolundaki iddiaları irdelemediği ve yazılı savunma esas alınarak inceleme raporu hazırlandığı” kaydedildi. Kararda, bu nedenle işleme koymama kararının hukuka aykırı olduğu kaydedildi. 

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ODTÜ’de binlerce ağaç bir gecede katledildi. 110 metrelik yolun açıldığı ormanlık alanda ODTÜ o gece yüksek yoğunluklu bir savaş ortamını yaşadı. Yüzlerce iş makinesi, kamyonlar, çevik kuvvet eşliğinde ODTÜ’yü, ekolojik bütünlüğümüzü kentimizi ve yaşamlarımızı tahrip etti” dedi. ODTÜ’ye telafisi mümkün olmayan zararlar vermeye devam edeceği hal ve tavırlarından belli olan Rektörün acilen ODTÜ’den uzaklaştırılması ve yönetim yetkisinin yürütülmesinin durdurulması gerektiğini belirten Candan, “ODTÜ yolu ve kavaklık ağaçlandırılmalı, kamu zararı Melih Gökçek ve Verşan Kök’ten tazmin edilmeli. Kök ve Gökçek yargı önünde cezalandırılana kadar sürecin peşini bırakmayacağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler