REKLAMI GEÇ

ÖDEMİNİZ Mİ VAR?

25 Mayıs 2019 Cumartesi

Genellikle kadınların kâbusu haline gelen ödem; vücutta fazla su tutumuna bağlı olarak gelişen özellikle el, yüz, ayak ve parmaklarda şişkinlikle kendini belli eden bir sağlık sorunudur. Bazen diyete tam uymamıza rağmen tartıda gördüğümüz rakamın artışı bizi endişelendirebiliyor değil mi? Veya parmağımızdaki yüzük dar gelebiliyor, devamlı giydiğimiz kıyafet ve ayakkabılara zor girdiğimiz zamanlar da olabiliyor. İşte bu durumda hemen kilo aldım diye endişeye kapılmayın! Kendinize hemen ”Ödemimim olabilir mi?” sorusunu sorun.

Ödem; karaciğer, böbrek, hormonal dengesizlik gibi hastalıkların habercisi olabileceği gibi beslenme ve günlük yaşantımızdaki bazı sebeplere bağlı da gelişmektedir.

PEKİ ÖDEMİN SEBEPLERİ NELERDİR?

1) Aşırı tuz tüketimi:

Vücudumuzda elektrolit dengesi çok önemlidir. Özellikle de SODYUM-POTASYUM dengesinin bozulması sonucu başta ödem olmak üzere birtakım dolaşım problemleri oluşmaktadır. Fazla tuz tüketimine bağlı olarak vücuda alınan fazla SODYUM; su tutumuna sebep olur.Maalesef bizler genellikle tuz tüketiminin önemini bilmemize rağmen yemeklerimizin tadına bile bakmadan tuz ekleyebiliyoruz.

Peki aldığımız 1 gram tuzun; vücudumuzda 200 ml ye yakın su tutabileceğini biliyor muydunuz?

Ayrıca SODYUM minerali; sadece tuzda değil; işlenmiş gıdalar, turşu, konserveler, hazır ürünlerde de bulunur. Bu sebeple bu gıdaların tüketimine de dikkat edilmesi gerekir.

Bir de bunlara ek olarak yetersiz su tüketirsek; vücudumuz fazla alınan SODYUMU atmakta zorlanır ve ödem kaçınılmaz bir hal alır.

2) Hava Değişimleri:

Özellikle sıcak ve nemli havalar; damarlarımızı genişletir ve damarlarımızdan dokularımıza daha kolay bir sıvı geçişi olur ve ödem oluşma riskini arttırır.

3)Regl Dönemi:

Bayanların ödem noktasında en çok sıkıntı yaşadığı dönemlerden birisidir. Bu dönemde ÖSTROJEN-PROGESTERON HORMON seviyelerinde görülen değişiklik ödeme sebep olmaktadır.Bu dönemde tartıda 500-1000 g kadar tartıda genellikle bir artış görmek; kilo alındığını değil de çoğunlukla ödemin varlığını gösterir.

4)Uzun Süre Hareketsiz Kalmak:

Özellikle uzun süren yolculuklarda, masa başı iş yaptığımızda genellikle ayaklarımızın şiştiği oluyordur değil mi?

Hareketsiz kalmak; kan dolaşımını yavaşlatıp, vücuttan su atımını azaltır. Buna bağlı olarak da ödemle karşı karşıya kalırız.

5) Fazla Kilolu Olmak:

Vücutta biriken fazla yağ; dolaşım hızını yavaşlatır. Bu sebeple kilolu olan bireylerin ödem şikayetlerinin daha fazla olduğunu görürsünüz.

6)Kortizol İlaçları:

Kortizol içeren ilaçlar; vücutta sodyumun tutulmasına; su ve potasyumun ise atılmasına sebep olur. SODYUM-POTASYUM dengesi bozulacağı için ve fazla SODYUM da su tutumuna sebep olacağı için; kortizol kullanan bireylerin genellikle ödemleri olmaktadır.

Bu dönemde bireylerin tuz, şeker ve aşırı yağlı besinlerden uzak durmaları ve bol bol su içmeleri gerekir.Tüm bu sebeplerin dışında; aşırı alkol alımı, yetersiz-kalitesiz uyumak gibi birçok çevresel sebepler de ödem oluşturmaktadır.

PEKİ ÖDEMDEN KURTULMAK İÇİN NELER YAPMAK GEREKİR?

-Tuzdan mümkün olduğunca uzak durunuz ve yemeklerinizde baharatları kullanmayı deneyin.

-Hem ideal kiloda olmak hem de ödemden kurtulmak için hafif tempolu düzenli egzersizler yapın.

-Su tüketiminizi arttırabilmek için kendinize BARDAK SAYISI olarak hedefler koyun ve uygulayın.

-Kiraz sapı, yeşil çay, karanfil, ananas, yeşil yapraklı sebzeler gibi ödem azaltmaya yardımcı besinlerden yararlanın. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan potasyum ödem atmaya yardımcıdır.

– Kalsiyum ve probiyotiklerin ödem oluşumunu önlediğini biliyor muydunuz? Bu sebeple Süt-yoğurt-kefir gibi probiyotik ve kalsiyum kaynağı olan besinlerden yararlanın.

-Alkollü ve şekerli-gazlı içeceklerden uzak durun.

-Meyve-sebze tüketiminize dikkat edin ve yeterli posa tüketimine dikkat edin.

-Basit şeker ve fazla karbonhidrat alımından kaçının.

-Magnezyum eksikliği de ödeme sebep olmaktadır. Bu sebeple; yağlı tohumlar, kivi, avokado gibi magnezyum kaynaklarından yararlanın.

-Kafein tüketiminize dikkat edin. Fazla alınan kafein vücutta su tutumuna sebep olmaktadır.

Bir sonraki yazıda buluşmak dileğiyle; sağlıklı-mutlu günler dilerim…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı