"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nurun ölçüleri ve siyaset

İbrahim ERSOYLU
15 Mart 2019, Cuma
Yakında mahalli seçimler yapılacak.

Hâkim siyasîler, hamasî nutuklarla ve cazip propagandalarla toplumun önemli bir kesimini etkilemeye çalışmaktadır.

Ellerinde doğruyu gösterecek bir ölçü bulunmayan ve ehl-i tahkik olmayan avam-ı ehl-i imanın önemli bir bölümü yanlış tercihte bulunabilirler. Nur Talebeleri ise, hamasi nutuklara ve cazip propagandaya kapılmamaları lâzımdır. Zira onların ellerinde Risale-i Nur gibi imanî, içtimaî, siyasî meselelerde doğru istikameti gösteren bir pusula vardır.

Aziz Üstadımız Bediüzzaman, nokta-i istinat olunacak siyasîlerde bulunması gereken özellikleri, eserlerinin muhtelif kısımlarında zikretmiştir. Onun, siyaset ve siyasîlerde aradığı vasıfların başında; Meşrûtiyet (demokrasi), insan hak ve hürriyetleri, kuvvetin kanunda olması, adalet, meşveret (etkin meclis) gibi değerleri benimsemek vardır. Bir başka ifadeyle gerçek Ahrar/Demokrat özelliğine sahip olmaktır. 1

Bediüzzaman hangi siyasîleri tasvip etmez? O, her şeyden önce Meşrûtiyeti (Demokratlığı) benimsemeyen, istibdat, tahakküm, keyfi muamele yapan, kuvvete dayanarak baskı uygulayan, rey-i vahit sahibi siyasîlere destek vermez. 2 O, toplum katmanlarının % 60’i, 70’i tam şuurlu dindar mütedeyyin olmadıkça, din adına parti kurup devlet idaresine talip olunmasına asla onay vermez. 3 Zira bu saikle siyasete girenler, istemeseler de, dini siyasete alet etme mecburiyetinde kalıp yanlış icraatlarıyla İslâma çok zarar verirler. O, “riyaset-i şahsiye”nin; idare ile alâkalı bütün yetkilerin tek şahsta toplandığı siyasî anlayışın katiyen aleyhindedir. 4

O, muharriki/harekete geçirici meyli aşk-ı İslâmiyet yerine, siyasetçilik ve tarafgirliğin delili olan fasık/ günahkâr taraftarını, dindar muhalifine suizan bahanesiyle tercih eden siyasîlere asla iltifat etmez. 5 O, umumun mukaddes malı olan dini, inhisar zihniyetiyle yalnız kendi yandaşlarına ait gibi gösteren ve muhaliflerini “dinsizlikle, hainlikle” suçlayarak dine aleyhtarlık meyli uyandırmakla, muharriki siyasetçilik olan siyasîleri hiç tasvip etmez ve onlara destek verilmesini istemez. 6

Nur Talebesi, Üstadının ortaya koyduğu ölçülere göre tercihini yapar ve yapmalıdır. Bu ölçülere uymayanlara güçlü ve hâkim mevkiinde olsalar da, destek vermez ve vermemelidir. Şimdiki siyasî yelpazede Nurun ölçülerine uyan ve Ahrar/ Demokratları temsil eden parti küçük, siyasîlerin sayısı az olabilir. Nur Talebesinin vazifesi; ölçülere uymayan güçlüye değil, küçük ve zayıf ta olsa, uyan Demokratlara nokta-i istinat olmaktır. Kur’ân ve Risale-i Nur’a göre hak kuvvette değil, kuvvet haktadır. 7

Sözün özü: Nur Talebelerinin sadece imanî meselelerde ittihat etmeleri yeterli değildir. İçtimaî ve siyasî konularda da Üstadın yaptığı gibi birleşmezlerse, ittihat ve ittifakları tam olmaz. Ülkemizin, hatta İslâm Âleminin kurtuluşu onların ittihadına bağlı olduğu kanaatindeyim. Cenab-ı Hak cümlemize doğruyu doğru olarak görüp ona uymayı, yanlışı yanlış görüp ondan kaçınmayı netice veren güçlü imanî feraset nasip etsin… Amin.

Dipnotlar:

1– Emirdağ L. 2, 2016, s. 358, 364, 536. 2– Emirdağ L. 2, 2016, 318. Mektup, s. 492. 3- Münâzarât, s. 50, 51. 4- Eski Said Dönemi Eserleri, s. 196. 5- Sünûhat, s.162. 6– A.g.e., s. 163. 7– Sözler, s. 158.

Okunma Sayısı: 1044
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Bülent BİÇER

    15.3.2019 15:40:13

    Tebrik ederim...Çok istifade ettim...Selamlar...Saygılar...

  • Abdullah Tunç

    15.3.2019 11:12:12

    Risale-i Nur okuyanlar için ölçüler or tada.Prensip,usul ve kaide belli.Şura var.İstişare mekanizmakarı var.Yani doğru yapmak,doğru basmak,istika metli gitmek için her şey hazır...Yalnız ortada ciddi bir sorun var,o 'da bu sayı lan ölçülere riayet etmemek,bunları yerine başka ölçüleri koymaktır.Şahıs ları baz almak,korkulara kapılmak, menfaatı esas almak,kalabalığa uy mak bunlardan bazılarıdır.Bunlardan kurtulmadıkça,içtima-i ve siyasi hayat ta ifrat ile tefritten kurtulmak mümkün değildir.İstikameti tutturmak fevkalade zor.Çare Risale-i Nur'un gözüyle hadi selere bakmak,Nur ölçülerini hayata doğru tatbik etmek,şuraya uymak, meşveretten asla ayrılmamaktır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı