Nuriye ve Semih İçin Dayanışma: OHAL Komisyonu derhal göreve

ZEYNEP KURAY

Nuriye ve Semih İçin Dayanışma üyeleri, KHK zulmüyle ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için 282 gündür açlık grevinde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın taleplerinin kabul edilmesi için Kadıköy Süreyya Operası önünde eylem düzenledi. OHAL İnceleme Komisyonu’nu göreve çağıran üyeler, iki eğitimcinin başvurusuna dair verilen kararın derhal açıklamasını istediler.

Her Cuma olduğu gibi Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen Nuriye ve Semih için Dayanışma üyeleri, OHAL İnceleme Komisyonu’nun , işlerine geri iade edilme talebiyle 282 gündür açlık grevinde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya dair verilen kararı açıklamasını istediler. Nuriye ve Semih ‘in fotoğraflarının taşındığı eylemde, “OHAL komisyonu derhal göreve” yazılı pankart ile, “Açlık grevi 283. Günü’nde” dövizleri taşındı. “Nuriye, Semih yalnız değildir”, “KHK’lar gidecek biz kazanacağız”, “İşimizi geri alacağız”, Nuriye ve Semih İşe İade edilsin”, “Nuriye ve Semih'in talepleri kabul edilsin”, “Nuriye, Semih yaşayacak” sloganlarını atan kitle adına bu haftaki açıklama Ülkü Gündoğdu tarafından okundu.

DİRENİŞ TÜM TOPLUMDA YER BULDU

Siyasi iktidarının, Nuriye ve Semih'in KHK zulmüne karşı başlattığı direnişi kriminalize etme ve itibarsızlaştırma çabalarının amacına ulaşmadığını vurgulayan Gündoğdu, Nuriye ve Semih'in direnişi tüm toplumun vicdanında yer bulduğunun altını çizdi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 100 bine yakın memurun ihraç edilip, 30 binden fazlasının açığa alındığını; 1500 dernek ve 123 vakıfın ise kapatıldığını hatırlatan Gündoğdu, buna karşın Anayasa Mahkemesi’ne 70 bin civarı bireysel başvuru yapıldığını, İdare mahkemelerine on binlerce dava açıldığını, toplamda OHAL komisyona 200 bine yakın başvuru yapıldığını aktardı.

‘KOMİSYON EĞİTİMCİLERİN YAŞAM HAKKINI GASP EDİYOR’

OHAL Komisyonu’na başvuran binlerce emekçiden ikisinin KHK zulmüne karşı 282 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça olduğunu belirten Gündoğdu, iki eğitimcinin aylardır komisyondan gelecek kararı beklediklerine işaret etti. Gündoğdu, OHAL Komisyonu’nun kararlarını Kasım ayının 2. haftası ilan etmesi gerekiyorken ve Nuriye ve Semih'in dosyalarının öncelikli ele alınacağını açıklamalarına karşın kendisiyle yapılmak istenilen görüşme ve iletişim çabalarının muhatapsız kaldığına dikkat çekti. Gündoğdu, “Yayınladıkları KHK'nin içeriğini ve kapsamını ihlal eden komisyon Nuriye ve Semih'in direnme, çalışma ve yaşama hakkını siyasi iktidarın müdahalesi ile gasp etmekteyken yüzbinlerce emekçinin yaşamı, binlerce dernek, yüzlerce vakfın hakları komisyonun işlevsizliği ile çalınmaktadır” dedi.

‘NURİYE VE SEMİH ‘İ YAŞAM KIYISINA İTMEYE HAKKINIZ YOK!’

Nuriye ve Semih direnişini itibarsızlaştırmaya çalışan siyasi iktidarının komisyon aracılığı ile yürüttüğü sürecin uygulanan tecridin devamı olduğunu vurgulayan Gündoğdu, OHAL İnceleme Komisyonu’nu derhal görevini yapmaya çağırdı. Gündoğdu, komisyon üyelerine şöyle seslendi: “Nuriye ve Semih'in dosyalarına dair alınan kararı derhal açıklayın, Komisyonunuzun çalışıp çalışmadığı bir muammadır bu belirsizliğe bir açıklık getirin, Yüzbinlerce insanın yaşamını çalmaya, Nuriye ve Semih'i yaşamın kıyısına itmeye hakkınız yok, derhal ve siyasi müdahaleden bağımsız Nuriye ve Semih'e dair devam eden bu süreci kamuoyuna açıklayın.”