Spor Nur Tatar, tekvandoda dünya şampiyonu!

Nur Tatar, tekvandoda dünya şampiyonu!

Paylaş
Nur Tatar, tekvandoda dünya şampiyonu!

Güney Kore’de düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası’nda kadınlar 67 kiloda tatamiye çıkan milli sporcu Nur Tatar Askari, finalde ABD’li Paige McPherson’u 6-4 yenerek ilk kez dünya şampiyonu oldu. Ödüle doymayan milli sporcumuz, 2012 Yaz Olimpiyatları ve 2015 Dünya Şampiyonası'nda gümüş; 2012 Avrupa Şampiyonası'nda ise altın madalya kazanmıştı

Güney Kore'nin Muju kentinde düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası’nda milli tekvandocumuz Nur Tatar Askari, finalde Amerikalı Paige McPherson ile karşı karşıya geldi.

Rakibi karşısında ilk raundu 0-0 geçen 25 yaşındaki Nur Tatar, ikinci rauntta ise 2-1’lik skorla geriye düştü.

2020 TOKYO OLİMPİYATLARI YOLUNDA BÜYÜK AVANTAJ


Son rauntta rakibi karşısında atak bir mücadele sergileyen milli sporcu, maçtan 6-4 galip ayrılarak ilk kez dünya şampiyonluğuna ulaştı.




Nur Tatar Askari, dünya şampiyonluğunun yanı sıra 2020 Tokyo Olimpiyatları yolunda hanesine 120 puan ekleyerek büyük bir avantaj elde etti.




ÖDÜLE DOYMUYOR


2015 yılında düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanan Nur Tatar Askari, böylelikle ilk dünya şampiyonluğunu elde etmiş oldu. Kariyerinde Olimpiyat 2'nciliği ve 3´üncülüğü, Avrupa şampiyonluğu, Akdeniz Oyunları şampiyonluğu ve İslami Dayanışma Oyunları şampiyonluğu gibi başarlar bulunan Nur Tatar Askari, önemli bir madalyanın daha sahibi oldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAKAN KILIÇ'TAN TEBRİK


Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Nur Tatar Askari’yi tebrik etti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Askari’yi telefonla aradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nur Tatar Askari’ye tebriklerini ileterek, başarılar diledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da yayımladığı tebrik mesajında, şu ifadelere yer verdi: "Güney Kore’nin Muju kentinde düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası’nda 67 kiloda altın madalya kazanan milli sporcumuz Nur Tatar Askari’yi kutluyorum. Sporcumuzun güçlü rakiplerini geride bırakarak Dünya şampiyonu olması bizleri gururlandırdı. Dünya şampiyonluğunun yanı sıra 2020 Tokyo Olimpiyatları yolunda hanesine 120 puan ekleyerek büyük bir avantaj elde eden sporcumuzu tebrik ediyorum. Altın madalyanın kazanılmasında emeği geçenlere ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum."






LİSE YILLARINDAKİ TURNUVADA TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU


16 Ağustos 1992'de Van'da dünyaya gelen ve buradaki Vali Haydar Bey Lisesi'nden mezun olan sporcu, lise yıllarında katıldığı turnuvada Türkiye 1.'si oldu. İlk madalyasını 15 yaşındayken kazandı. 2 defa Avrupa Küçükler Şampiyonu oldu ve Avrupa'da A Sınıfı turnuvalarında altın madalyalara uzandı.


2012'DE AVRUPA ŞAMPİYONU OLDU


Rusya, St. Petersburg'da yapılan 2010 Avrupa Tekvando Şampiyonası'nda gümüş madalya ve İngiltere'nin Manchester kentinde yapılan 2012 Avrupa Tekvando Şampiyonası'nda altın madalya kazandı.

2012 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil eden takımda yer alan sporcu Andrea St Bernard, Paige Mcpherson, Carmen Marton'u eleyerek, Kyung Seon Hwang ile finalde yarışma hakkı kazandı. Finalde rakibine yenilerek gümüş madalyanın sahibi oldu.

2014 Avrupa Tekvando Şampiyonası yarı finalinde Rus sporcu Anastasia Baryshnikova'ya 5-4 yenilerek bronz madalyanın sahibi oldu.

MART AYINDA İRAN ASILLI TEKVANDOCU İLE EVLENMİŞTİ


Milli Tekvandocu Nur Tatar, geçtiğimiz mart ayında İran asıllı tekvandocu Mehran Askari ile Antalya'da evlenmişti.


19 YAŞINDAKİ ZELİHA AĞRIS DA MADALYAYI GARANTİLEDİ


Bu arada turnuvada 53 kiloda 8 numaralı seribaşı olarak tatamiye çıkan 19 yaşındaki Avrupa 3´ncüsü milli tekvandocu Zeliha Ağrıs, ilk turda Ruandalı rakibi Aline Ndacyayisenga´nın diskalifiye olmasıyla ikinci tura yükseldi.

Zeliha Ağrıs, ikinci turda Yunanistan´dan Christianna Tyrologlou´yu 20-0, üçüncü turda Kolombiya´dan Laura Garcia´yı 14-8´yı yenerek çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde 1 numaralı seribaşı Mısırlı Radwa Abdelkader ile karşılayan genç tekvandocu, normal süresi ve uzatmaları 2-2 biten müsabakada rakibini vuruş sayısı üstünlüğü ile yenerek yarı finale yükseldi.

Madalyayı garantileyen 19 yaşındaki Zeliha Ağrıs, yarı finalde Özbekistan´dan Dinorahon Mamadibragimova ile finale yükselmek için karşılaşacak. Milli tekvandocu rakibini yenmesi durumunda, Letonyalı Inese Tarvida ile Rus Tatiana Kudashova müsabakasının galibiyle dünya şampiyonluğu için karşılacak Yarı final ve finaller yarın (Çarşamba) TSİ 13.00´de başlayacak.

Kadınlar +73 kiloda şampiyonaya 6 numaralı seribaşı olarak katılan Nafia Kuş, ilk turu maç yapmadan geçtikten sonra ikinci turda Brezilya´dan Gabriele Siqueira´yı 8-2, üçüncü turda Dominik Cumhuriyeti´nden Kathrine Rodriguez´i 14-5 yenerek çeyrek finalist oldu.

Çeyrek finalde ABD´li Jackie Galloway ile karşılaşan Nafia Kuş, büyük çekişmeye sahne olan müsabakada rakibine son 10 saniyede verdiği puanlarla 6-5 mağlup oldu ve madalya şansını kaybetti. Erkekler 58 kiloda mücadele eden 18 yaşındaki Mertcan Dolmacı ise ilk turda Libya´dan Eric Melki´yi 23-18 yendikten sonra ikinci turda Fas´tan Omar Lakehal´a 26-18 mağlup olarak şampiyonaya veda etti.

Şampiyonanın 5’inci gününde Zeliha Ağrıs´ın altın madalya mücadelesinin yanı sıra erkekler 87 kiloda Hasan Can Lazoğlu ve +87 kiloda Serdar Yüksel ile kadınlar 73 kiloda Sude Bulut, tatamiye çıkacak.

Haberin Devamı