NÜKLEERE HAYIR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

NÜKLEERE HAYIR!


 

Hiroşima ve Nagazaki katliamlarının 75. yılında nükleer santrallere ve nükleere hayır çağrısı yapan MERÇED; “Nükleer santraller yaşamı bitirir. Ülkemizde nükleer santrallerin kurulmasını, ülkemizin nükleer çöplük olmasını, ülkemizde nükleer silahların üretilmesini istemiyoruz” çağrısı yaptı.

Haber Merkezi

Atom bombası, bundan tam 75 yıl önce ilk kez ABD tarafından Hiroşima'ya atıldı. Hiroşima dün bu saldırıda hayatını kaybeden 140 bin kişiyi andı. Dünyadaki nükleer tehdit ise devam ediyor.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan yaptığı yazılı açıklama ile “Hiroşima ve Nagazaki katliamlarının 75. yılında nükleer santrallere ve nükleer silahlanmaya bir kez daha hayır diyoruz” çağrısı yaptı.

KAPİTALİST SİSTEMİN RANT VE SAVAŞ POLİTİKALARI…

İkinci Dünya Savaşında ABD'nin 6 Ağustos'ta Japonya'nın Hiroşima, 9 Ağustos'ta da Nagazaki kentlerine atom bombası atmasının üzerinden 75 yıl geçtiğini anımsatan Aslan, dünyada uygulanan kapitalist sistemin rant ve savaş politikaları sonucunda 6-9 Ağustos 1945 tarihlerinde ABD’nin, japonyanın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atom bombaları attığını vurguladı.

ABD’nin Hiroşima ve Nagazaki’ye attığı atom bombalarının, 500 bin kişinin ölümüne 1 milyona yakın insanında yaralanmasına neden olduğunu anımsatan Aslan, “Nagazaki ve Hiroşimaya atılan bombalarının insanlık üzerinde yarattığı felaketlerin izleri günümüzde halen devam etmektedir. Bombalar yüzünden ölen insanları saygıyla anıyor, bu bombaları masum insanların üzerine atan Amerika Birleşik Devletlerini lanetliyoruz.

Atom bombalarının  ve nükleer silahların hammaddeleri nükleer santrallerde üretilmektedir. Nükleer santraller tarih boyunca milyonlarca insanın ölmesine, sakat yaşamasına, ekolojik dengenin bozulmasına ve hesaplanamayan milyarlarca para değerinin heba olmasına neden olmuştur” dedi.

DÜNYA NÜKLEERDEN VAZGEÇİYOR

Nükleer santrallerin insanlığa verdiği ekonomik ve sosyal zararlarının korkunç boyutlarının Çernobil ve Fukuşima’da da görüldüğünü vurgulayan Sabahat Aslan, dünyada birçok ülkenin, nükleer santrallerin kurulum, üretim, işletim ve güvenlik maliyetlerinin çok yüksek olması ve  atık sorununun çözülemeyişi, özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yaratmış olduğu felaketler nedeniyle artık vazgeçtiği tesisler olduğunu aktardı.

“ÜLKEMİZDE PLANLANAN NÜKLEER SANTRALLER BİLİMDIŞI VE HUKUKSUZ”

“Tarihte yaşanan nükleer felaketlerden ders almadan ülkemizde yapımı planlanan nükleer santrallerin kurulmasına dönük tüm argümanlar bilimdışı ve hukuksuzdur” diyen Başkan Aslan, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Halkın ve bilim insanlarının itirazları görmezden gelinerek yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında meydana gelen çatlaklar, ilerde meydana gelecek felaketlerin işaretidir. Akkuyu Nükleer Santralinin inşaatında meydana gelen olumsuzluklar kamuoyundan gizlenmekte olup, Çed raporu hükümsüzdür.

Akkuyu Nükleer Santrali projesiyle ilgili olumsuzluklara karşı hukukta gereğini yapmamaktadır.

Nükleer santraller yaşamı bitirir. Kamu kaynaklarına zarar verir. Yaşadığımız topraklarımızı, işimizi, aşımızı sağlığımızı ve geleceğimizi korumak için, ülkemizde nükleer santrallerin kurulmasını, ülkemizin nükleer çöplük olmasını, ülkemizde nükleer silahların üretilmesini istemiyoruz.

Kamuoyunu başta Akkuyu Nükleer Santral projesi olmak üzere tüm nükleer santrallere karşı mücadele etmeye ve Hükümeti, ülkemizde planlanan tüm nükleer santral projelerinden vazgeçmeye çağırıyoruz”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA