Çorum Birleşik Haziran Hareketi bugün Sinop'ta düzenlenecek “Nükleer Santrallere Hayır” mitingine destek olmak ve kamuoyu oluşturmak amacıyla PTT binası önünde bir basın açıklaması yaptı.
Nükleer santrallerin zararlarının dile getirilerek bugün yapılacak olan eyleme tüm Çorumluları davet eden Birleşik Haziran Hareketi Çorum Meclisi adına açıklamayı Selin Ceyhan okudu.
Para uğruna doğayı lime lime eden, doğal yaşamı hiçe sayanlara karşı durmanın insanlık görevi olduğunu dile getiren Selin Ceyhan, bugün Sinop’ta yapılacak “Nükleer’e Hayır” mitingine ve devam eden süreçte herkesin sözünü söyleyebileceği Haziran Meclisleri’ne tüm Çorumluları davet ettiğini söyledi.
Türkiye’nin kendi sınırları içinde nükleer enerji santrali olmamasına rağmen Çernobil faciasından ciddi bir şekilde etkilendeğini, yine Fukushima felaketinde yayılan radyasyonun yıllar geçmesine rağmen Kanada sahillerine kadar ulaşacağını hatırlatan Ceyhan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Nükleer felaketleri bir yana bıraksak bile nükleer santraller doğada binlerce yıl tahribat ve zararlı etki bırakan atıklar üretir ki bu sorunu dünyada hiç bir ülke çözememiştir. Çernobil felaketinden sonra hastalık ve özellikle kansere yakalanma oranlarının ciddi bir şekilde artması dehşet vericidir. Fukushima’daki elektrik kesintisi nedeniyle soğutma yapamadığı için patlamış olması ülkemiz için felaket çanlarının çalması demek. Öyle ki tüm Türkiye çapında saatler süren elektrik kesintilerinin sebebini bulamayan bir devlet, Çernobil ve Fukushima felaketlerinin faili olan şirketlerle yaptığı anlaşmalarla halkın yaşam alanlarını ve geleceğini yok etmek istemektedir.
Sinop’ta kurulmak istenen nükleer santralin soğutma suyu denizden alınacak olup, bu şekilde tüm kıyı şeridinin deniz suyu sıcaklığının 5 derece artmasına neden olacaktır. Bu da o bölgedeki balık larvalarının haşlanıp Türkiye balık üretiminin %12’sine sahip olan Sinop’taki deniz yaşamını yok edeceği kesindir. Bunun dışında santralin yapılacağı alanda bir milyon ağaç kesilmeye başlanmıştır. Birleşik Haziran bu noktada yaşam alanlarını savunmak için bugün Sinop’a çıkarma yapacak. Haziran Hareketi, doğanın tahribine, kentlerimizin ve yaşam alanlarımızın kâr amacıyla yok edilmesine karşı mücadelede halkımızı “Nükleer’e Hayır” mitingine Gezi direnişi ruhuyla harekete çağırıyor. Vatana düşman olanların, millilik kisvesi altında, istihdam ve enerjide dışa bağımlılığı yok etme yalanlarıyla devleti parsel parsel sattıklarını ve Sinop’u da buna dahil etmek istediklerini olduğunu biliyoruz. AKP iktidarı, emperyalizmin bölge politikalarının uygulayıcılığını baskı ve hileyle, anayasayı ve hukuku hiçe sayarak yapıyor”
(Ömür SOYTEMİZ)
Editör: TE Bilisim