Gündem

Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip 4 ülkeden biri oldu!

Türkiye’de asgari ücret 8 ülkenin daha gerisine düştü ve sondan 4’üncü oldu. 2020 yılında geçerli olacak asgari ücret görüşmeleri devam ederken, DİSK’in hazırladığı raporda çok çarpıcı bir sonuç çıktı. Araştırmalara göre Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip 4 ülkeden biri.

SADECE 3 ÜLKE TÜRKİYE’DEN DAHA AZ ASGARİ ÜCRET ALIYOR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada; ‘’2009 yılında Avrupa Birliği ülkeleri içinde 11 ülke de asgari ücret Türkiye’den daha düşüktü. Ama bugün 2019 kıyaslamalarına baktığımızda sadece 3 ülke bizden daha düşük asgari ücret alıyor. Dolayısı ile Dünya sıralamasında da, asgari ücret sıralamasına baktığımızda gerileyen bir durum söz konusu. AB ülkeleri içinde sadece Arnavutluk, Bulgaristan ve Sırbistan olmak üzere 3 ülkede Türkiye’den daha az asgari ücret alıyor. Bunların dışındaki bütün ülkelerde asgari ücretin Türkiye’den daha yüksek asgari ücret aldıklarını görüyoruz’’ dedi.

DİSK’in araştırmalarına göre durum buydu ama Aile ve Çalışma Bakanına göre Türkiye asgari ücret konusunda Avrupa Ülkelerinin birçoğunu geride bırakmış durumda. Çalışma Bakanı ‘’2019 yılı itibari ile ülkemizde uygulanan asgari ücretin birçok Avrupa Ülkesini geride bıraktığını görüyoruz’’ demişti. Çalışma Bakanının bu açıklamalarına DİSK Başkanı rakamlarla yanıt verdi.

BİR ASGARİ ÜCRETLİ HER YIL 11 CUMHURİYET ALTINI EKSİK ALIYOR

Türkiye 10 sene evvel öncesinde 11 Avrupa ülkesini geride bırakıyordu. Ama yıllık artış hızı yüzde 2,8 seviyesinde kaldı. Litvanya, Estonya, Romanya, Polonya, Slovakya, Çekya, Macaristan ve Letonya’nın da aralarında bulunduğu 8 ülke, 10 yıl içinde Türkiye’yi yakaladı ve geçti. Artış oranının bu kadar düşük olması, döviz ve altınında çok gerisinde kalmasına sebep oldu. 2003 yılında bir asgari ücretli bir yılda tüm maaşı ile 25 adet cumhuriyet altını alabiliyordu. Şimdi ise bir asgari ücretli bir yıllık maaşı ile 14 adat cumhuriyet altını alabiliyor. Yani 11 tane cumhuriyet altını eksilmiş oldu.